Πώς θα αποκτήσουμε «νέο πρόσωπο» πριν τις γιορτές

Πώς θα αποκτήσουμε «νέο πρόσωπο» πριν τις γιορτές

Το κλασικό ολικό facelift αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των σημαδιών της γήρανσης, διατηρώντας τη φήμη του ως το “gold standard” για την αναζωογόνηση του προσώπου

Πώς θα αποκτήσουμε «νέο πρόσωπο» πριν τις γιορτές
Το πρόσωπο, ως το πιο φανερό και ακάλυπτο μέρος του σώματός μας, αλλά και ως το πρώτο σημείο που προσέχει κανείς πάνω μας, παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρώτη εντύπωση που θα σχηματίσει κάποιος για εμάς. Τι γίνεται, όμως, όταν ο χρόνος αρχίζει να αφήνει τα σημάδια του πάνω στα χαρακτηριστικά του προσώπου μας και πώς μπορεί η πλαστική χειρουργική να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τη φυσική αυτή φθορά και να εκπέμψουμε ξανά ελκυστικότητα; 

Ο πλαστικός χειρουργός Άρης Νταμάγκας, αναπληρωτής διευθυντής στην κλινική Πλαστικής Χειρουργικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, μας εξηγεί γιατί το lift προσώπου, γνωστό και ως ρυτιδεκτομή, αποτελεί μια διαχρονική αξία στην πλαστική χειρουργική: «Είναι γεγονός ότι η εμφάνιση και οι εκφράσεις του προσώπου μεταφέρουν μηνύματα και πληροφορίες για τον εαυτό μας, την προσωπικότητα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στις καθημερινές μας επαφές, αφού αντικαθιστούν, συχνά, ακόμα και λόγια που θέλουμε να πούμε. 

Ακριβώς, γι’αυτό το λόγο, γίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για πολλούς από εμάς να διορθώσουμε ατέλειες ή να επαναφέρουμε τη χαμένη νεανικότητα του προσώπου μας, ξαναδίνοντάς του τη λάμψη, τη φρεσκάδα και τη σφριγηλότητα που είχε πριν το επηρεάσει ο χρόνος. Οι αισθητικές υποομάδες του προσώπου είναι το μέτωπο, η περιοχή γύρω από τα μάτια (βλέφαρα), οι παρειές και ο λαιμός, και μπορεί να χρειαστεί διόρθωση ίσως και όλων μαζί. 

Κλείσιμο
Το κλασικό ολικό facelift αποτελεί, επομένως, την πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των σημαδιών της γήρανσης, διατηρώντας τη φήμη του ως το “gold standard” για την αναζωογόνηση του προσώπου: δε συνιστά απλά ένα “τράβηγμα”, αλλά την επαναφορά, με ανατομικό τρόπο, της πτώσης των μαλακών μορίων στη φυσική τους θέση. Εξακολουθεί, έτσι, να παραμένει η αποτελεσματικότερη μέθοδος ανανέωσης για το πρόσωπο, αφού καμία μη χειρουργική επέμβαση δεν μπορεί να προσφέρει το ίδιο μακροχρόνιο αποτέλεσμα με ένα facelift ή να το αντικαταστήσει όταν συνυπάρχουν τα εξής σημάδια γήρανσης : “σπασμένη” και χαλαρωμένη επιδερμίδα στο μέσο πρόσωπο και το λαιμό, ρυτίδες και βαθιές ρινοχειλικές πτυχώσεις, “πεσμένα” μάγουλα και διπλοσάγονο. Το σημαντικότερο όφελος του facelift είναι, επομένως, ότι μπορεί να βελτιώσει πολλές περιοχές του προσώπου ταυτόχρονα, αποτελώντας το “μοναδικό δρόμο” για μια πλήρη επαναδιαμόρφωση του προσώπου και του λαιμού. Εξάλλου, οι τεχνικές με τις οποίες πραγματοποιείται πλέον το facelift είναι τόσο βελτιωμένες, που έχουν κάνει τη διαδικασία της επέμβασης και της ανάρρωσης πιο εύκολη και πλήρως ασφαλή. Έτσι, αν οι υποψήφιοι είναι σε γενικά καλή κατάσταση υγείας, συνήθως όλα εξελίσσονται ομαλά και χωρίς σημαντικά προβλήματα.

Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου τρεις ώρες, χρησιμοποιείται γενική αναισθησία ή μέθη και συχνά δίνεται εξιτήριο την ίδια ημέρα. Κατά την πραγματοποίηση του facelift αντιμετωπίζονται τα σημάδια της χαλάρωσης και της πτώσης, ενώ η υφή του δέρματος και η τυχόν ατροφία του λίπους (π.χ. ζυγωματικά) διορθώνονται με άλλες συνεργικές μεθόδους (όπως τα βλαστοκύτταρα, το laser ή το peeling και η λιποέγχυση), που συνήθως γίνονται ταυτόχρονα για την επίτευξη των βέλτιστων αισθητικών αποτελεσμάτων. Σε πολλές περιπτώσεις, επίσης, το facelift συνδυάζεται με βλεφαροπλαστική, η οποία, με την εφαρμογή της σύνθετης τεχνικής των πέντε σημείων (composite blepharoplasty), αναπλάθει τα βλέφαρα με φυσικό και αρμονικό τρόπο : αυτό επιτυγχάνεται με την επανατοποθέτηση, όχι με την αφαίρεση, του λίπους στη σωστή θέση και την ενίσχυση του χαλαρωμένου σφιγκτήρα με ράμματα στην έξω γωνία του ματιού. Έτσι, εκτός από τη χαλάρωση και τις “σακούλες”, διορθώνεται η απόσταση της κόρης από το κατώτερο σημείο του σφιγκτήρα των κάτω βλεφάρων, καθώς και το σχήμα και ο τόνος των βλεφάρων. Για μεγαλύτερη ανάδειξη των αισθητικών αποτελεσμάτων, το facelift μπορεί να συνδυαστεί και με κροταφικό lift, το οποίο “ανεβάζει” την “ουρά” του φρυδιού και τεντώνει το ρυτιδωμένο δέρμα από το ζυγωματικό και τον κρόταφο - η αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση της μόνιμα κουρασμένης και “λυπημένης” όψης που προκαλεί η πτώση των φρυδιών, το αναδεικνύει, μάλιστα, σε ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των νεότερων ατόμων, που το επιλέγουν και σαν μια “έξυπνη” ξεχωριστή επέμβαση.

Η ανάρρωση από το facelift συνήθως διαρκεί 10-14 μέρες, οπότε μπορεί να γίνει και η επιστροφή στην εργασία, ενώ η πλήρης δραστηριότητα επέρχεται μετά την δεύτερη εβδομάδα. Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα της επέμβασης, που πρέπει να τονίσουμε, είναι ότι όχι μόνο διορθώνει την πτώση, αλλά με τις συνδυαστικές  συνεργικές μεθόδους (micro fat και nano fat grafting) αποκαθιστούμε και την ποιότητα του δέρματος του προσώπου και του λαιμού, προσφέροντας μια ανανεωμένη, λεία, σφιχτή επιδερμίδα και χαρίζοντας ακόμα και δέκα χρόνια νεότητας. Το αποτέλεσμα της επέμβασης διαρκεί περίπου δέκα χρόνια. Τα γονίδια, η ποιότητα του δέρματος, οι σημαντικές αλλαγές βάρους, αλλά και περιβαλλοντικοί παράγοντες (όπως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο) μπορούν να επηρεάσουν τη μακροβιότητά του».

Όπως τονίζει ο κ. Νταμάγκας, αυτό που κρίνει την επιτυχία του αισθητικού αποτελέσματος ενός facelift είναι η φυσικότητα: «Οι υποψήφιοι για ένα facelift χρειάζεται να έχουν στο μυαλό τους ότι η συγκεκριμένη επέμβαση θα δημιουργήσει έναν “νεότερο εαυτό”, αλλά όχι έναν “άλλο εαυτό”. Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας ανανεωμένης εμφάνισης, χωρίς όμως να αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά του προσώπου ή να φαίνεται το άτομο ως κάποιο άλλο. Εξάλλου, η ίδια η λέξη “ανανέωση” σημαίνει την επαναφορά με φυσικότητα της χαμένης ομορφιάς, σε αντίθεση με τη λέξη “beautification” που είναι η δημιουργία όμορφου προσώπου με την τροποποίηση κάποιου χαρακτηριστικού, π.χ. της μύτης, του σαγονιού ή των ζυγωματικών. Οι ρεαλιστικές προσδοκίες, η αποφυγή των υπερβολών και το διακριτικό αποτέλεσμα είναι, επομένως, οι “παράγοντες-κλειδιά” για τη βίωση υψηλών επιπέδων μετεγχειρητικής ικανοποίησης».  
    
Ο χειμώνας θεωρείται μια καλή εποχή για facelift; «Πολλοί επιλέγουν να υποβληθούν σε facelift αυτή την εποχή του έτους, εκμεταλλευόμενοι τον κρύο καιρό για να συνδυάσουν τη διαδικασία της επούλωσης με “διακοπές στο σπίτι”. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, αυτοί που αποφασίζουν την πραγματοποίηση της επέμβασής τους λίγο πριν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές : ο χρόνος της απουσίας από την εργασία θεωρείται μια καλή χρονική στιγμή για την αρχική ανάρρωση από την επέμβαση. Εκτός, όμως, από αυτούς τους πρακτικούς λόγους, υπάρχουν και συναισθηματικοί λόγοι, οι οποίοι εμπλέκονται στην απόφαση κάποιου να υποβληθεί σε facelift κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών : πολλοί ενδιαφερόμενοι για facelift που με επισκέπτονται, έχοντας επιλέξει το χειμώνα για την πραγματοποίηση της επέμβασής τους, μου αναφέρουν την επιθυμία τους να υποδεχτούν το νέο έτος με αυτοπεποίθηση και να κάνουν μια “φρέσκια αρχή” : συνδέουν, δηλαδή, την αισθητική αυτή επέμβαση με την ανάγκη τους να βιώσουν ένα αναζωογονητικό ξεκίνημα με τη νέα χρονιά, να συνοδεύσουν τα καινούρια τους όνειρα, σχέδια, δραστηριότητες με το “καινούριο” τους πρόσωπο».

Ο κ. Νταμάγκας καταλήγει ότι το ολικό facelift  «αποζημιώνει» όσους το επιλέξουν για την καταπολέμηση των σημαδιών της γήρανσης του προσώπου τους : «Πραγματικά, η επέμβαση “ανταμείβει” τον υποβληθέντα, γιατί απολαμβάνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα αισθητικά αποτελέσματα -τα οποία αποδεικνύονται αξιόπιστα, φυσικά και μακροχρόνια- και κερδίζει ξανά τη “ζωντανή” έκφραση του προσώπου του».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης