Εμμηνόπαυση: Διατροφικές συμβουλές για τη μείωση της χοληστερίνης

Εμμηνόπαυση: Διατροφικές συμβουλές για τη μείωση της χοληστερίνης

Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής στην εμμηνόπαυση. Ποιες τροφές μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης;

Εμμηνόπαυση: Διατροφικές συμβουλές για τη μείωση της χοληστερίνης
Η εμμηνόπαυση συνοδεύεται από ποικίλες ορμονικές και άλλες μεταβολικές διεργασίες στο σώμα της γυναίκας, κυρίως λόγω της μειωμένης παραγωγής των οιστρογόνων, της βασικής γυναικείας σεξουαλικής ορμόνης. Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών φτάνουν στο στάδιο της εμμηνόπαυσης στην ηλικία των 50 παρόλο που η εμμηνόπαυση είναι δυνατόν να ξεκινήσει ήδη από την ηλικία των 40 ετών.

Κατά την εμμηνόπαυση η γυναίκα εμφανίζει ποικίλα συμπτώματα τόσο εμφανή όσο και «σιωπηρά». Στα εμφανή συμπτώματα περιλαμβάνονται οι εξάψεις, οι νυχτερινές αφιδρώσεις, το αυξημένο άγχος, οι διακυμάνσεις της διάθεσης κά, ενώ ως «σιωπηρά» χαρακτηρίζονται η αυξημένη απώλεια της οστικής μάζας και οι μεταβολές στο λιπιδιαμικό προφίλ της γυναίκας (αύξηση της ολικής, της LDL-χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και μείωση της HDL-χοληστερόλης). Η μεταβολές αυτές στο λιπιδαιμικό προφίλ της γυναίκας δύναται να οδηγήσουν σε πολλαπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής πάθησης στα δέκα χρόνια που ακολουθούν την εμμηνόπαυση, καθώς συνοδεύονται από αυξημένη συχνότητα αθηροσκλήρωσης και ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου.

Για το λόγο αυτόν οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες οφείλουν να ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα τους και να προβαίνουν στις κατάλληλες αλλαγές του τρόπου ζωής τους ώστε να μειώσουν στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο τον κίνδυνο εκδήλωσης των νοσημάτων της καρδιάς, καθώς έχει φανεί ότι τα νοσήματα της καρδιάς, τα οποία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες, μπορούν να προληφθούν με τις κατάλληλες διατροφικές συστάσεις και μια υγιεινότερη στάση ζωής.

Συγκεκριμένα, για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και κατ’ επέκταση του καρδιαγγειακού κινδύνου συστήνεται η υιοθέτηση υγιεινότερων διατροφικών συνηθειών, η τακτική σωματική άσκηση και ο έλεγχος του άγχους. Στις διατροφικές συστάσεις περιλαμβάνεται η κατανάλωση άφθονων τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, η επαρκής κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά, η συχνή κατανάλωση λιπαρών ψαριών και η περιορισμένη κατανάλωση γλυκισμάτων και έτοιμων τροφίμων πλούσιων σε ζωικό λίπος. Διαβάστε περισσότερα στο Life2Day

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις
Κλείσιμο
ΕΔΩ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης