Πολλαπλό μυέλωμα: Υψηλά τα ποσοστά ανταπόκρισης στις νέες θεραπείες για τη δεύτερη πιο συχνή αιματολογική κακοήθεια

Πολλαπλό μυέλωμα: Υψηλά τα ποσοστά ανταπόκρισης στις νέες θεραπείες για τη δεύτερη πιο συχνή αιματολογική κακοήθεια

Τις θεραπευτικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος αναλύουν οι ειδικοί ιατροί του ΕΚΠΑ με αφορμή τον Μάρτιο, μήνα ευαισθητοποίησης για τη νόσο

pollaplo_myeloma
Ο μήνας Μάρτιος είναι παγκοσμίως αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση για το πολλαπλούν μυέλωμα (March Myeloma Action Month), με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ιδρύματος για το Μυέλωμα (IMF).

Στη χώρα μας, διαγιγνώσκονται ετησίως περίπου 600 ασθενείς που πάσχουν από αυτή τη χρόνια νόσο, που αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιματολογική κακοήθεια. Για το λόγο αυτό, η ευαισθητοποίηση του κοινού και οι πρωτοβουλίες για καλύτερη πληροφόρηση και ενημέρωση είναι σημαντικές. Το πολλαπλούν μυέλωμα αποτελεί το 10% του συνόλου των αιματολογικών κακοηθειών.

Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι μια πλασματοκυτταρική δυσκρασία, στην οποία μια ομάδα (ένας κλώνος) πλασματοκυττάρων πολλαπλασιάζεται αυτόνομα και παράγει μεγάλες ποσότητες μιας συγκεκριμένης ανοσοσφαιρίνης (ενός αντισώματος). Αυτή η κυτταρική δραστηριότητα έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως αναιμία, οστική νόσος, νεφρική ανεπάρκεια και υπερασβεστιαιμία. Ενδείξεις θεραπείας, επίσης, αποτελούν η υψηλή διήθηση του μυελού των οστών από κακοήθη πλασματοκύτταρα, ο υψηλός λόγος των ελεύθερων ελαφρών αλυσίδων στον ορό και η ανάδειξη οστικών βλαβών σχετιζόμενων με το μυέλωμα κατά την απεικόνιση με μαγνητική τομογραφία.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης