Λιστερίωση, σαλμονέλα, καμπυλοβακτηρίδιο: Μαθαίνουμε για τα τροφιμογενή νοσήματα – Χρήσιμα tips προστασίας

Λιστερίωση, σαλμονέλα, καμπυλοβακτηρίδιο: Μαθαίνουμε για τα τροφιμογενή νοσήματα – Χρήσιμα tips προστασίας

Οι ασθένειες που μεταδίδονται μέσω των ποϊόντων που φτάνουν στο πιάτο μας ξεπερνούν τις 250. Πώς θα θωρακιστούμε απέναντί τους; Ο κύριος Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ δίνει πολύτιμες συμβουλές για την ασφαλή προετοιμασία και αποθήκευση των τροφίμων

preparingfood_1678203817
Αδιευκρίνιστα, προς το παρόν, λάθη και αστοχίες στη γραμμή παραγωγής μιας μεγάλης βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων στην Καλιφόρνια ευθύνονται για την επιδημία Λιστερίωσης που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες σε 11 πολιτείες των ΗΠΑ και έχει ήδη προκαλέσει δύο θανάτους, ενώ περίπου 30 άτομα έχει χρειαστεί να νοσηλευτούν. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει διατάξει την απόσυρση από την αγορά τουλάχιστον 60 μολυσμένων προϊόντων.

Η Λιστερίωση είναι νόσος που προκαλεί σοβαρή κλινική εικόνα και επιπλοκές σε έγκυες (συχνή αιτία αποβολής), σε νεογνά, σε ηλικιωμένους και σε ενήλικες με μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος: ενδομήτρια λοίμωξη, μηνιγγίτιδα και σηψαιμία. Η περίοδος επώασής της κυμαίνεται από 1 έως 90 ημέρες. Οφείλεται σε ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό ενδοκυττάριο μικρόβιο (Λιστέρια μονοκυτταρογόνος), που αναπτύσσεται σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων και δύσκολα μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων. Η ικανότητα της λιστέριας να επιβιώνει στις επιφάνειες, ευνοεί την επιμόλυνση των τροφίμων σε διάφορα στάδια της επεξεργασίας τους. Επιβιώνει ακόμα και σε συνθήκες ψύξης, στο ψυγείο και εξουδετερώνεται μόνο μέσω της παστερίωσης.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης