Κατ’ οίκον νοσηλεία: Επεκτείνεται σε παιδιά στη Βόρεια Ελλάδα και «ταξιδεύει» μέχρι την Κρήτη

Κατ’ οίκον νοσηλεία: Επεκτείνεται σε παιδιά στη Βόρεια Ελλάδα και «ταξιδεύει» μέχρι την Κρήτη

Η διενέργεια θεραπειών στο σπίτι πραγματοποιείται ήδη σε περίπου 100 ασθενείς του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», στο πλαίσιο του προγράμματος «ΟΙΚΟΘΕΝ», με τεράστια οφέλη στην ψυχολογία των ασθενών και στην εξοικονόμηση χρημάτων και χρόνου

patient_child
Τα πολλαπλά οφέλη των θεραπειών στο σπίτι για τους ογκολογικούς ασθενείς που έχουν ξεκινήσει στον «Άγιο Σάββα» επεκτείνονται σε ακόμη δύο νοσοκομεία και μάλιστα η δυνατότητα αυτή ενισχύεται για παιδιατρικά περιστατικά – ασθενείς του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης.

Η δημιουργία Νοσοκομειακής Φροντίδας στο Σπίτι (ΝΟΣΠΙ), γνωστής και ως κατ’ οίκον νοσηλεία είναι υπό εξέλιξη και το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία νοσηλευτικά ιδρύματα στην πρώτη του φάση. Το ένα είναι ο «Άγιος Σάββας», που μέσω του προγράμματος «ΟΙΚΟΘΕΝ» έχει ξεκινήσει και έχει… μπει στα σπίτια των ασθενών και ακολουθούν το «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Στο Ιπποκράτειο εδώ και περίπου δέκα χρόνια πραγματοποιείται μια μορφή κατ’ οίκον νοσηλείας για περισσότερα από 300 παιδιά – βαριά ιατρικά περιστατικά στη βόρεια Ελλάδα. Πλέον δημιουργείται το θεσμικό πλαίσιο για τη ΝΟΣΠΙ, που δεν υπήρχε έως σήμερα, καθώς και οι προϋποθέσεις να γίνονται θεραπείες στο σπίτι με ενίσχυση σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Όπως εξηγεί στο ygeiamou.gr ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής Πνευμονολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Τσανάκας, εδώ και αρκετά χρόνια η ομάδα της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του Ιπποκρατείου, παρέχει φροντίδα στα σπίτια παιδιών με σκοπό την ανακούφιση των ίδιων και των οικογενειών τους καθώς και την αποδέσμευση κλινών του νοσοκομείου. Πρόκειται για παιδιά με σοβαρές νόσους ή βαριές καταστάσεις υγείας, όπως είναι η κυστική ίνωση, η εγκεφαλική παράλυση, μυοπάθειες, κ.ά και το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό πραγματοποιεί κατ’ οίκον ενδοφλέβιες θεραπείες, παρέχει μηχανική υποστήριξη, διενεργεί τραχειοστομία.




Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης