Νευροεκφυλιστικές νόσοι: Καινοτόμος ασύρματη συσκευή τις ανιχνεύει εγκαίρως σε ούρα και σάλιο

Νευροεκφυλιστικές νόσοι: Καινοτόμος ασύρματη συσκευή τις ανιχνεύει εγκαίρως σε ούρα και σάλιο

Ακόμα μια τεχνολογική καινοτομία προστίθεται στη λίστα με τις συσκευές που πρόκειται να μεταμορφώσουν τη διάγνωση απειλητικών νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον

altsxaimer2
Μια φορητή συσκευή υπόσχεται να αλλάξει όλα όσα γνωρίζαμε σχετικά με την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου Αλτσχάιμερ και της νόσου Πάρκινσον. Πρόκειται για μια μη επεμβατική εφαρμογή που ανιχνεύει βιοδείκτες σχετικές με τις δύο νόσους, ενώ ο βιοαισθητήρας που διαθέτει μπορεί επίσης να μεταδίδει τα αποτελέσματα ασύρματα σε φορητό υπολογιστή ή smartphone.

Η ερευνητική ομάδα δοκίμασε τη συσκευή σε in vitro δείγματα ασθενών και έδειξε ότι είναι εξίσου ακριβής με την τρέχουσα τεχνολογία: «Η συγκεκριμένη ασύρματη διαγνωστική συσκευή θα επιτρέψει την εξέταση νευροεκφυλιστικών ασθενειών στο σπίτι και σε σημεία περίθαλψης, όπως κλινικές και γηροκομεία, και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο» σημείωσε ο δρ Ratnesh Lal, καθηγητής βιομηχανολογίας, μηχανολογίας και επιστήμης υλικών στη Σχολή Μηχανικής Jacobs του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UC) San Diego και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Οι σημερινές σύγχρονες μέθοδοι εξέτασης για τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη νόσο Πάρκινσον απαιτούν παρακέντηση της σπονδυλικής στήλης και απεικονιστικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της μαγνητικής τομογραφίας. Ως αποτέλεσμα, η έγκαιρη ανίχνευση της νόσου είναι δύσκολη, καθώς οι ασθενείς αποφεύγουν τις επεμβατικές διαδικασίες. Οι εξετάσεις είναι επίσης δύσκολες για τους ασθενείς που παρουσιάζουν ήδη συμπτώματα και δυσκολεύονται να κινηθούν, καθώς και για εκείνους που δεν έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε τοπικά νοσοκομεία ή ιατρικές εγκαταστάσεις.




Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης