Η ήρεμη μέθοδος για δυνατό μυαλό και καλύτερη ισορροπία

Η ήρεμη μέθοδος για δυνατό μυαλό και καλύτερη ισορροπία

Μια αρχαία πρακτική από τη μακρινή Κίνα θα μπορούσε να ωφελήσει το σώμα και το πνεύμα των ανθρώπων με ήπια γνωστική εξασθένιση, καθώς και να διευκολύνει την καθημερινότητα και την αυτονομία τους

ezgif_com-webp-to-jpg_-_2023-11-06T100710_097
Τα σωματικά αλλά και πνευματικά οφέλη του tai chi, της κινεζικής πρακτικής που μοιάζει με χορογραφία και συνδυάζει την πολεμική τέχνη με τη γυμναστική, έχουν περιγραφεί στο παρελθόν από πλήθος μελετών και ειδικότερα για τους ηλικιωμένους. Μια νεότερη μελέτη, ωστόσο, αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα ενισχυμένο πρόγραμμα της συγκεκριμένης μεθόδου.

Πιο συγκεκριμένα, μια νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, διαπίστωσε ότι μια ειδικά διαμορφωμένη και γνωστικά ενισχυμένη θεραπεία tai ji quan, γνωστό και ως tai chi, προσέφερε καλύτερη γνωστική ικανότητα και εκτελεστική λειτουργία, σε σύγκριση με την τυπική πρακτική tai ji quan ή ένα πρόγραμμα διατάσεων. Κοινώς, με αυτή την πρακτική, οι ηλικιωμένοι περπατούσαν με καλύτερη ισορροπία και με λιγότερες παρεμβολές που σχετίζονται με την ταυτόχρονη εργασία.

Η μελέτη εξέτασε 318 ηλικιωμένους με ήπια γνωστική εξασθένιση. Η συγκεκριμένη κατάσταση επηρεάζει το 16 έως 20% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών και χαρακτηρίζεται από προβλήματα μνήμης και σκέψης, μειώνοντας την ικανότητα εκτέλεσης σύνθετων εργασιών στην καθημερινή ζωή, όπως το ντύσιμο και το μαγείρεμα. Τόσο η γνωστική έκπτωση όσο και η μειωμένη εκτελεστική λειτουργία συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο πτώσεων, αυξημένο κόστος υγειονομικής περίθαλψης και αυξημένη θνησιμότητα. Παρότι οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν άσκηση για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας, δεν είχε διερευνηθεί εκτενώς το όφελος από γνωστικά ενισχυμένο tai chi.



Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης