Εμμηνόπαυση: Αποτελεί παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου; Μία καρδιολόγος απαντά

Εμμηνόπαυση: Αποτελεί παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου; Μία καρδιολόγος απαντά

Τη σχέση μεταξύ της εμμηνόπαυσης και της καρδιαγγειακής υγείας των γυναικών αποκρυπτογραφεί η κ. Μαριάνθη Κοντονίκα, Ειδικός Καρδιολόγος, εξηγώντας κατά πόσο αυτή η περίοδος με τις έντονες ορμονικές διακυμάνσεις αποτελεί παράγοντα κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων

heart_attack
*Γράφει η Μαριάνθη Κοντονίκα, Ειδικός Καρδιολόγος, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο

Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στον γενικό πληθυσμό παγκοσμίως και μία από τις πρώτες αιτίες θανάτου στις γυναίκες μέσης ηλικίας. Τυπικά, οι γυναίκες αναπτύσσουν στεφανιαία νόσο σε πιο όψιμη ηλικία, συγκριτικά με τους άντρες, και μάλιστα παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου μετά την εμμηνόπαυση. Πολλές μελέτες τα τελευταία 20έτη έχουν εστιάσει στην κατανόηση του καρδιαγγειακού κινδύνου και των μεταβολών που συμβαίνουν στον οργανισμό της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και της κλιμακτηρίου.

Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί τη μόνιμη παύση της ωοθηκικής λειτουργίας και τη μετάβαση από την αναπαραγωγική στην μη αναπαραγωγική φάση της ζωής μίας γυναίκας. Η φυσική εμμηνόπαυση τυπικά ορίζεται όταν η διακοπή της έμμηνου ρύσεως διαρκεί για 12 συνεχείς μήνες και δεν είναι αποτέλεσμα δευτεροπαθών αιτιών, αλλά, αποτέλεσμα της φυσιολογικής βιολογικής διεργασίας που συμβαίνει σε κάθε γυναίκα. Η μέση ηλικία για την φυσική εμμηνόπαυση είναι τα 50 έτη (η πλειοψηφία κυμαίνεται μεταξύ 48-53 ετών).

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης