Ασκήσεις με αντιστάσεις: Βελτιώνουν τον ύπνο και μειώνουν τη φλεγμονή – Ποιοι ωφελούνται περισσότερο

Ασκήσεις με αντιστάσεις: Βελτιώνουν τον ύπνο και μειώνουν τη φλεγμονή – Ποιοι ωφελούνται περισσότερο

Πολλαπλά είναι τα οφέλη των ασκήσεων με αντιστάσεις σύμφωνα με νεότερη έρευνα που τις συσχετίζει με τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και με τη μείωση της φλεγμονής ιδιαίτερα σε μια ευάλωτη κατηγορία ατόμων τρίτης ηλικίας

resistance_training
Σημαντικές βελτιώσεις στις επιπτώσεις της σαρκοπενίας, μιας πάθησης που αντιμετωπίζουν συχνά οι ηλικιωμένοι φαίνεται πως προσφέρει η προπόνηση με αντιστάσεις, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο International Journal of Environmental Research and Public Health. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περίπου το 15% των ενηλίκων άνω των 60 ετών και το 46% των άνω των 80 ετών πάσχει από σαρκοπενία, που οδηγεί σε απώλεια μυϊκής δύναμης και απόδοσης (περπάτημα και άλλες κινήσεις ρουτίνας). Συνήθως, μάλιστα, συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως χρόνια φλεγμονή, γνωστικές αλλοιώσεις, καρδιακές παθήσεις και αναπνευστικές διαταραχές. Πρόκειται, λοιπόν, για μια αρκετά σοβαρή πάθηση, που επηρεάζει την ποιότητα ζωής, μειώνοντας την ανεξαρτησία του ατόμου και αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού, πτώσεων, ακόμη και θανάτου. Παράλληλα, οι ίδιες ηλικιακές ομάδες πάσχουν συχνά από διαταραχές ύπνου.

Μια ομάδα επιστημόνων αποτελούμενη από ειδικούς από τα Πανεπιστήμια του Σάο Πάολο και της Viçosa θέλησε να διερευνήσει ποιοι παράγοντες του τρόπου ζωής θα μπορούσαν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των ατόμων με σαρκοπενία. Προγενέστερη έρευνα σε αρουραίους αποκάλυψε μια συσχέτιση μεταξύ της έλλειψης ύπνου και της μυϊκής ατροφίας. «Παρατηρήσαμε χειρότερη ποιότητα ύπνου σε ηλικιωμένους με σαρκοπενία», δήλωσε ο Helton de Sá Souza, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου της Viçosa.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης