Έρευνα: Το χάπι που κρύβει το μυστικό της μακροζωίας

Έρευνα: Το χάπι που κρύβει το μυστικό της μακροζωίας

Μια αντικαρκινική θεραπεία θα μπορούσε να κρύβει το μυστικό της μακροζωίας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη Αυστραλών επιστημόνων

230130123947_hapi_older
Ένα αντινεοπλασματικό φάρμακο θα μπορούσε να εξασφαλίσει ποιοτικό γήρας και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ και τη δημοσίευσή τους στο Nature Aging, η «θαυματουργή» δραστική ουσία είναι η αλπελισίμπη (alpelisib), ένας α-ειδικός κατηγορίας I αναστολέας φωσφατιδυλινοσιτόλης 3-κινάσης (PI3Kα). Όσο και αν η αιωνιότητα φαντάζει κουραστική, όλοι μάλλον θα ήθελαν να ζήσουν κατά 10% έως τρία χρόνια παραπάνω χάρη στα πολλά υποσχόμενα ευρήματα για το αντικαρκινικό φάρμακο.

Στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε μεσήλικα ποντίκια (ενός έτους), η πειραματική ομάδα ακολουθούσε ένα πρόγραμμα διατροφής με λήψη αλπελισίμπης και η ομάδα ελέγχου την ίδια δίαιτα χωρίς το φάρμακο. Τα ποντίκια που λάμβαναν το φάρμακο έζησαν περισσότερο, παρουσιάζοντας ενδείξεις καλύτερης υγείας σε μεγαλύτερη ηλικία, όπως καλύτερο συντονισμό (έλεγχο κινήσεων) και δύναμη. Ωστόσο οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς αυτή τη χρήση του φαρμάκου σε ανθρώπους λόγω ορισμένων ανεπιθύμητων ενεργειών που εκδηλώθηκαν και σχετίζονται με το γήρας, μεταξύ των οποίων χαμηλότερη οστική μάζα.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης