Υπνική άπνοια: Μας γερνάει πρόωρα – Η θεραπεία που δίνει λύση

Υπνική άπνοια: Μας γερνάει πρόωρα – Η θεραπεία που δίνει λύση

Ακόμη ένα δεινό προστίθεται στα ήδη υπάρχοντα που προκαλεί η υπνική άπνοια στην υγεία μας και σχετίζεται με το ευαίσθητο για πολλούς, ζήτημα της γήρανσης. Νεότερη έρευνα συσχετίζει τον ακανόνιστο ύπνο λόγω υπνικής άπνοιας με την επιτάχυνση της γήρανσης. Διαβάστε τα ενδιαφέροντα ευρήματα

220321175547_apnoia
Στη μακροσκελή λίστα με τα πράγματα που μας γερνάνε, οι επιστήμονες φαίνεται πως θα προσθέσουν ακόμα μια κατάσταση που επηρεάζει την ομαλή διαδικασία του ύπνου: την υπνική άπνοια. Σύμφωνα όμως με τα αποτελέσματα αυτής της μικρής έρευνας, υπάρχει μια εύκολη λύση που ήδη χρησιμοποιείται στην πράξη και συμβάλλει στην μακροζωία: με τη μάσκα CPAP (με αερισμό θετικής πίεσης) και μέσω της συνεχούς χορήγησης θετικών πιέσεων αέρα για τουλάχιστον τέσσερις ώρες κάθε βράδυ.

Η αποφρακτική άπνοια μπορεί να διαταράξει σημαντικά τον ύπνο λόγω του φραγμού που πραγματοποείται στον ανώτερο αεραγωγό. Η πιο κοινή θεραπεία είναι η χρήση του μηχανήματος CPAP, καθώς μέσω της μάσκας που καλύπτει τη μύτη και το στόμα, οι αεραγωγοί του ασθενούς διατηρούνται ανοιχτοί, σταθεροποιώντας την αναπνοή.

Ωστόσο, «ακόμη και σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία, μερικές φορές η θεραπεία δεν είναι και η πιο άνετη, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην ακολουθούν τη θεραπεία, αλλά η συμβολή στη μακροζωία υπογραμμίζει την ανάγκη για μια αποτελεσματική θεραπεία» σημειώνει ο επικεφαλής της μελέτης Rene Cortese, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι.

Τι εξέτασε η μελέτη

Η συγκεκριμένη νεότερη μελέτη εξέτασε την υπνική άπνοια σε συνάρτηση με ένα φαινόμενο που λέγεται επιτάχυνση της επιγενετικής ηλικίας, όταν δηλαδή η βιολογική ηλικία ενός ατόμου είναι μεγαλύτερη από την χρονολογική ηλικία. Η κατάσταση αυτή συνδέεται με χρόνιες ασθένειες και πρόωρο θάνατο.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες έθεσαν υπό μελέτη ύπνου 24 μη καπνιστές 28 – 58 ετών, 16 από τους οποίους είχαν διαγνωστεί με υπνική άπνοια, ενώ οι υπόλοιποι όχι. Το αίμα και το DNA τους αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο υπολογιστή έτσι ώστε να μετρηθεί η βιολογική τους ηλικία. Στη συνέχεια, τα άτομα επανεξετάστηκαν μετά από ένα χρόνο χρήσης της θεραπείας με τη μάσκα.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης