Υπέρταση: Το ευρείας χρήσης παυσίπονο που ανεβάζει την πίεση

Υπέρταση: Το ευρείας χρήσης παυσίπονο που ανεβάζει την πίεση

Με αύξηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος συσχετίζεται η μακροχρόνια χρήση γνωστού αναλγητικού φαρμάκου σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης - Για ποιο πρόκειται;

200110150128_xapi
Η μακροχρόνια χρήση παρακεταμόλης, ενός ευρείας χρήσης αναλγητικού, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα με υπέρταση, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation.

«Οι ασθενείς που λαμβάνουν επί μακρόν το γνωστό αυτό παυσίπονο για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, θα πρέπει να παίρνουν την ελάχιστη δυνατή δοσολογία για το μικρότερο χρονικό διάστημα», συμβουλεύουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου που πραγματοποίησαν τη μελέτη.

Οι ειδικοί δημοσίευσαν τη μεγαλύτερη έως σήμερα τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη για να δώσουν απάντηση στο ερώτημα αν η παρακεταμόλη, που θεωρείται ασφαλέστερη εκδοχή των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), αυξάνει την αρτηριακή πίεση του αίματος και τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο.

Στο πλαίσιο της μελέτης 110 ασθενείς με γνωστό ιστορικό υπέρτασης συνταγογραφήθηκαν 1 γραμμάριο παρακεταμόλης τέσσερις φορές την ημέρα – το σύνηθες δοσολογικό σχήμα για κάποιο που πάσχει από χρόνιο πόνο – ή εικονικό αναλγητικό για δύο εβδομάδες. Όλοι οι ασθενείς με τυχαία επιλογή εντάχθηκαν και στις δύο ομάδες.



Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης