Τι αποκαλύπτει η απόσταση ανάμεσα σε δυο μηνιαίους κύκλους για την υγεία της καρδιάς

Τι αποκαλύπτει η απόσταση ανάμεσα σε δυο μηνιαίους κύκλους για την υγεία της καρδιάς

Η διάρκεια του εμμηνορυσιακού κύκλου συνήθως αλλάζει όσο μια γυναίκα πλησιάζει προς την εμμηνόπαυση – Νέα επιστημονική μελέτη δείχνει ότι ο χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο περίοδους ενδεχομένως να επηρεάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων

211013163323_middle-aged-woman-1280x720
Καθώς οι γυναίκες πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση, η διάρκεια του εμμηνορυσιακού τους κύκλου, δηλαδή η απόσταση ανάμεσα σε δυο περιόδους, συχνά αυξάνεται. Η χρονική στιγμή που συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές θα μπορούσε να παράσχει στοιχεία για τον κίνδυνο που διατρέχει μια γυναίκα να αναπτύξει καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Menopause, χαρακτηρίζει τις μεταβολές της διάρκειας του κύκλου κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση και διαπιστώνει ότι οι γυναίκες των οποίων ο κύκλος αυξήθηκε σε διάρκεια δύο χρόνια πριν την τελευταία τους περίοδο είχαν καλύτερες μετρήσεις αγγειακής υγείας από εκείνες που είχαν σταθερό μήκος κύκλου κατά τη μετάβαση αυτή. Σε συνδυασμό με άλλα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση και μετρήσεις υγείας, οι αλλαγές στο μήκος του κύκλου θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ειδικούς να προβλέψουν ποιες ασθενείς μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο ή μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και να προτείνουν προληπτικές στρατηγικές.

«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες και ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά μετά τη μέση ηλικία, γι’αυτό και πιστεύουμε ότι εμμηνόπαυση θα μπορούσε να συμβάλει στη νόσο. Πρόκειται για μια μετάβαση πολλών σταδίων κατά την οποία οι γυναίκες βιώνουν πολλές αλλαγές που θα μπορούσαν να επιφέρουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι αλλαγές στο μήκος του κύκλου, που συνδέεται με τα επίπεδα των ορμονών, είναι μια απλή μέτρηση που μάς δείχνει ποιος μπορεί να διατρέχει κίνδυνο», αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας, Δρ. Samar El Khoudary, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Pittsburgh.

Η μέση διάρκεια του εμμηνορυσιακού κύκλου είναι περίπου 28 ημέρες, αλλά μπορεί να διαφέρει ευρέως ανάμεσα στις γυναίκες. Εκείνες που έχουν συχνά μικρότερους σε διάρκεια κύκλους περνούν περισσότερο χρόνο με υψηλά επίπεδα οιστρογόνων συγκριτικά με όσες έχουν συχνότερα πιο μεγάλους κύκλους και η διακύμανση αυτή στα επίπεδα των ορμονών μπορεί να εξηγεί γιατί ο μεγάλος και άτακτος κύκλος κατά τα αναπαραγωγικά χρόνια έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνου του μαστού, οστεοπόρωση και άλλες παθήσεις.

Η Δρ. El Khoudary και η ομάδα της διερωτήθηκαν αν οι αλλαγές στο μήκος του κύκλου κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση θα μπορούσε επίσης να προβλέψει τη μελλοντική καρδιαγγειακή υγεία. Για να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό, λοιπόν, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 428 συμμετέχουσες στη Μελέτη για την Υγεία των Γυναικών στις ΗΠΑ, η οποία παρακολούθησε γυναίκες ηλικίας 45-52 ετών κατά τη στιγμή της εγγραφής τους για περίπου 10 χρόνια ή μετά την εμμηνόπαυση. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα για τον εμμηνορυσιακό κύκλο κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση και αξιολόγησαν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο μετά από αυτή μετρώντας την σκλήρυνση ή την πάχυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση).

Οι επιστήμονες σημείωσαν τρεις διαφορετικές τροχιές στο μήκος του εμμηνορυσιακού κύκλου κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση. Σχεδόν το 62% των συμμετεχουσών είχε σταθερό κύκλο που δεν άλλαξε αξιόλογα πριν την εμμηνόπαυση, ενώ το 16% και 22% βίωσαν μια πρόωρη ή καθυστερημένη αύξηση, που ορίστηκε ως αύξηση στο μήκος του κύκλου πέντε ή δύο χρόνια πριν την τελευταία περίοδο αντίστοιχα.

Κλείσιμο
Συγκριτικά με τις γυναίκες με σταθερό κύκλο, εκείνες που ανήκαν στην ομάδα της καθυστερημένης αύξησης είχαν σημαντικά περισσότερες επιθυμητές μετρήσεις αθηροσκλήρωσης, υποδεικνύοντας μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αντίθετα, όσες ανήκαν στην ομάδα πρόωρης αύξησης είχαν τις χειρότερες μετρήσεις αρτηριακής υγείας.

«Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά επειδή δείχνουν ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις γυναίκες ως μια γενική ομάδα: Οι γυναίκες έχουν διαφορετικές τροχιές εμμηνορυσιακού κύκλου κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση και οι τροχιές αυτές φαίνεται να αποτελούν δείκτη της αγγειακής υγείας. Οι πληροφορίες αυτές προστίθενται στην εργαλειοθήκη που αναπτύσσουμε για τους γιατρούς που φροντίζουν γυναίκες μέσης ηλικίας, προκειμένου να αξιολογούν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και μάς φέρνουν πιο κοντά στις εξατομίκευση των στρατηγικών πρόληψης», καταλήγει η Δρ. El Khoudary.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης