Το τεστ των 20″ που αποκαλύπτει πόσο υγιείς είμαστε

Το τεστ των 20″ που αποκαλύπτει πόσο υγιείς είμαστε

Mια απλή κίνηση που υποδηλώνει πόσο καλή ισορροπία έχουμε αποτελεί ακόμα μια καλή ένδειξη μακροζωίας. Δείτει γιατί και πάρτε την απόφαση να βελτιώσετε την ισορροπία σας

211008122320_onelegstand
Μπορείτε να σταθείτε στο ένα σας πόδι; Τότε θεωρείστε τον εαυτό σας από τους τυχερούς, καθώς αυτή και μόνο ικανότητα αποτελεί ένδειξη καλής υγείας και μακροζωίας, όπως σημειώνει και η Dawn Skelton, καθηγήτρια υγείας στο Πανεπιστήμιο Caledonian της Γλασκόβης με πρόσφατη δημοσίευση της στο The Conversation.

Όταν μπορούμε να ισορροπήσουμε στο ένα μας πόδι, σημαίνει πως διατηρούμε μια καλή φυσική κατάσταση, ενώ παράλληλα μειώνεται ο κίνδυνος των πτώσεων. Αντίθετα, η αδυναμία ισορροπίας στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο βλάβης των μικρών αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου και μειωμένη ικανότητα αντίληψης. Επιπλέον, παθήσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η νόσος Πάρκινσον κάνουν ακόμα δυσκολότερη την ισορροπία.

Παράγοντες όπως η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση αλλά και προβλήματα υγείας όπως η οστεοπόρωση επηρεάζουν τη δύναμη, την ισορροπία και τη σωστή στάση του σώματος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η καθιστική ζωή αποδυναμώνει τους μύες και αυξάνει τον κίνδυνο των πτώσεων, ενώ έχει συσχετιστεί και με την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας και μεγαλύτερης περιφέρειας της μέσης.

Πόσο μετράει η ισορροπία;
Σύμφωνα με τα δεδομένα, ο χρόνος ισορροπίας στο ένα πόδι αλλάζει ανάλογα με το φύλο σε διαφορετικές ηλικίες. Το ανθρώπινο σώμα, σε όρθια θέση, έχει μια αστάθεια λόγω της μικρής βάσης στήριξης του εκ φύσεως. Όταν είμαστε υγιείς, βασιζόμαστε στο κεντρικό και περιφερικό νευρικό μας σύστημα για να αφομοιώσουμε όλες τις πληροφορίες που προέρχονται από τις αισθήσεις ισορροπίας μας (κυρίως τα μάτια και τα αυτιά που ανατροφοδοτούνται από τους μυες και τις αρθρώσεις). Είναι η στιγμή που ενεργοποιούμε τους μύες που θα ενδυναμώσουν τη στάση μας και θα μας βοηθήσουν να παραμείνουμε όρθιοι.

Όσο λοιπόν πιο συχνά αθλούμαστε, τόσο πιο πιθανό είναι να έχουμε καλή ισορροπία μαζί με όλα τα υπόλοιπα οφέλη της άσκησης.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης