Είναι κορωνοϊός; Επτά συμπτώματα που πρέπει να μας υποψιάσουν

Είναι κορωνοϊός; Επτά συμπτώματα που πρέπει να μας υποψιάσουν

Στα επτά συμπτώματα που θα πρέπει να μας οδηγήσουν άμεσα στον έλεγχο για κορωνοϊό κατέληξαν Βρετανοί επιστήμονες, κατόπιν μελέτης 1.147.345 περιστατικών COVID-19 στην Αγγλία

210929174159_woman_doctor
Έναν χάρτη με τα επτά κυριότερα συμπτώματα που μπορεί να υποδείξει τη διασπορά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στην κοινότητα προτείνει πρόσφατη μελέτη των Marc Chadeau-Hyam και Paul Elliott από το Imperial College του Λονδίνου. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο PLOS Medicin.

Η έγκαιρη ανίχνευση των κρουσμάτων κορωνοϊού αποτελεί κλειδί για την αναχαίτιση της πανδημίας και, σε περιπτώσεις περιορισμένων ελέγχων λόγω έλλειψης διαγνωστικών τεστ, η στοχευμένη διενέργειά τους θα μπορούσε να αποβεί σωτήρια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από την εξέταση των ρινοφαρυγγικών επιχρισμάτων 1.147.345 θετικών στον κορωνοϊό ατόμων -κατόπιν ελέγχου PCR-, ηλικίας 5 ετών και άνω για την περίοδο Ιουνίου 2020 – Ιανουαρίου 2021, τα πλέον ύποπτα συμπτώματα είναι: δυσγευσία ή αγευσία, απώλεια ή αλλοίωση της όσφρησης, πυρετός, επίμονος βήχας, ρίγη, απώλεια όρεξης και μυϊκοί πόνοι.

Τα ερευνητικά μοντέλα έδειξαν ότι η ταυτοποίηση των ατόμων που πρέπει να υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο σύμφωνα με τα επτά και όχι με τέσσερα συμπτώματα (αλλαγές γεύσης και όσφρησης, βήχας, πυρετός) όπως γίνεται τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσε να εξασφαλίσει τον εντοπισμό του 30-40% των συμπτωματικών φορέων του ιού έναντι του 10% σήμερα.

«Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι πολλά άτομα με COVID-19 δεν θα ελεγχθούν και, συνεπώς, δεν θα αυτοαπομονωθούν, επειδή τα συμπτώματά τους απάδουν της τυπικής συμπτωματολογίας όπως παρουσιάζεται από τις υφιστάμενες οδηγίες των υγειονομικών αρχών για τη νόσο του νέου κορωνοϊού. Κατανοούμε ότι υπάρχει ανάγκη για εξειδικευμένα κριτήρια διενέργειας testing και η συμπερίληψη συμπτωμάτων που απαντώνται και σε άλλες ασθένειες όπως η εποχική γρίπη θα οδηγούσε άδικα πολλούς ανθρώπους στον κατ’ οίκον αποκλεισμό» σχολίασε ο Δρ Elliott, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα τα νέα αυτά ευρήματα να συμβάλουν σε ταχύτερη και πιο επιτυχημένη ανίχνευση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης