Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Ο παράγοντας που τριπλασιάζει τον κίνδυνο – Η εξέταση που σώζει

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Ο παράγοντας που τριπλασιάζει τον κίνδυνο – Η εξέταση που σώζει

Σημαντικά αυξημένες είναι οι πιθανότητες πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου για τους συγγενείς πρώτου, δευτέρου, ακόμα και τρίτου βαθμού ασθενών που διαγνώσθηκαν με τη νόσο πριν την ηλικία των 50 ετών

210908170908_colon
Ένας άνθρωπος που έχει συγγενείς δευτέρου, ακόμα και τρίτου βαθμού, που πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου διατρέχει αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που πραγματοποίησαν ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Buffalo και Utah και δημοσίευσαν στο Cancer Epidemiology.

Ο έγκαιρος έλεγχος μέσω της κολονοσκόπησης συστήνεται συχνά στους συγγενείς πρώτου βαθμού ενός ατόμου που διαγιγνώσκεται πρόωρα –δηλαδή πριν την ηλικία των 50 ετών- με καρκίνο του παχέος εντέρου, με τα περιστατικά αυτά, μάλιστα, να αυξάνονται σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Η μελέτη, όμως, υποδεικνύει ότι ο πρώιμος έλεγχος μπορεί να είναι ωφέλιμος και για τους συγγενείς δευτέρου και τρίτου βαθμού.

Πιο αναλυτικά, η μελέτη βρήκε ότι οι συγγενείς πρώτου βαθμού ενός ασθενούς με διάγνωση για καρκίνο του παχέος εντέρου πρόωρης έναρξης είναι έξι φορές πιο πιθανό να διαγνωσθούν με καρκίνο του παχέος εντέρου πριν την ηλικία των 50 ετών. Για τους συγγενείς δευτέρου βαθμού οι πιθανότητες είναι τριπλάσιες και για εκείνους τρίτου βαθμού είναι 1,56 φορές μεγαλύτερες.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης