Πανδημία – Εγκυμοσύνη: Το συναίσθημα που κυρίευσε τις γυναίκες

Πανδημία – Εγκυμοσύνη: Το συναίσθημα που κυρίευσε τις γυναίκες

Έντονο αίσθημα φόβου προκάλεσε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στις εγκύους, οι οποίες πιέστηκαν ψυχολογικά τους πρώτους μήνες οπότε και άρχισαν να επιβάλλονται τα πρώτα περιοριστικά μέτρα

210818152235_pregnant_se_agori
Οι πρώτοι μήνες της πανδημίας COVID-29 συνδέθηκαν με τον φόβο για το 95,2% των εγκύων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nursing Open. Οι συχνότερες αιτίες ανησυχίας αφορούσαν τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού στο έμβρυο, τη μοναξιά κατά τον τοκετό και την ενδεχόμενη απομάκρυνσή τους από το νεογέννητο.

Στη μελέτη συμμετείχαν 62 εγκυμονούσες από την Ισπανία, οι οποίες συμπλήρωσαν ηλεκτρονικά μια ανώνυμη σχετική έρευνα για το διάστημα των μέτρων εγκλεισμού κατά την 1η Απριλίου με 1η Μαΐου 2020.

«Οι έγκυοι ήρθαν αντιμέτωπες με αυξημένο άγχος τις ημέρες της πανδημίας, με τις φοβίες τους να μην επηρεάζονται από το στάδιο της εγκυμοσύνης, την ηλικία ή προηγηθέντες τοκετούς», ανέφερε η συγγραφέας Δρ Carmen Ropero-Padilla, PhD, από το Universitat Jaume I.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με άλλες μελέτες, το άγχος έδειξε να εξακολουθεί και για τους πρώτους μήνες μετά την απόκτηση του παιδιού. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL) έδειξε ότι το lockdown προκάλεσε αισθήματα απομόνωσης, ανησυχία, εξάντληση και αυξημένο άγχος στις μισές σχεδόν μητέρες με παιδιά 6 μηνών και κάτω.

Το παράδειγμα της Ινδίας

Οι περιπτώσεις γυναικών από την Ινδία αποτυπώνουν καλύτερα την πανδημία που μετέτρεψε την εγκυμοσύνη τους από ευτυχές γεγονός σε εφιάλτη. Προ διμήνου, η 31χρονη Τάνια Ασνίγκντ στον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης της, δήλωνε τρομοκρατημένη στην ιδέα της μητρότητας, καθώς θα αναγκαζόταν να επισκέπτεται τα δημόσια νοσοκομεία με κίνδυνο να μολυνθεί από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, ανεμβολίαστη ούσα. «Φοβάμαι ακόμη και να κάνω υπέρηχο, ακόμη δεν γνωρίζω ποια είναι η εκτιμώμενη ημέρα του τοκετού μου», δήλωνε.

Κλείσιμο
Η Κουμάρι Καζάλ, 30 ετών, η οποία αναμένεται να φέρει στον κόσμο το παιδί της μέσα στον τρέχοντα μήνα, βίωσε τον αποκλεισμό από την παροχή ιατρικής φροντίδας εξαιτίας του φόβου ιατρών για τον κορωνοϊό και της απαίτησής του να προσκομίζεται αρνητικό τεστ κορωνοϊού από τις εγκύους. Για την Κουμάρι όπως τόσες ακόμα γυναίκες που αγνοούσαν τα εργαστήρια που μπορούσαν να ελεγχθούν, το μέλλον παρέμενε αβέβαιο, τόσο για το έμβρυο όσο και για εκείνες. Η Ανσούμα Σαουχάν, η οποία μολύνθηκε τον περασμένο Απρίλιο ενόσω κυοφορούσε στο πρώτο της παιδί, πέθανε χωρίς καν να έχει δει το μωρό της μετά από σειρά ιατρικών λαθών.

Αποδομώντας τους φόβους

Σύμφωνα με τον μαιευτήρα-γυναικολόγο και ειδικό αναπαραγωγής, Κωνσταντίνος Κωσταρά: «Δεν έχουμε πληροφορίες από δημοσιευμένες επιστημονικές εκθέσεις σχετικά με την ευαισθησία των εγκύων γυναικών στον κορωνοϊό. Οι έγκυες γυναίκες παρουσιάζουν ανοσολογικές και φυσιολογικές αλλαγές που θα μπορούσαν να τις καταστήσουν πιο ευαίσθητες στις ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού. Ενδέχεται επίσης να διατρέχουν κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, νοσηρότητας ή θνησιμότητας σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, όπως παρατηρήθηκε σε περιπτώσεις άλλων σχετιζόμενων λοιμώξεων από κορωνοϊό και άλλες ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως η γρίπη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τέλος, πρέπει να προβαίνουν σε συνηθισμένες προληπτικές ενέργειες για την αποφυγή λοίμωξης όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και την αποφυγή ασθενών».

Διαβάστε εδώ τα τέσσερα πράγματα που κάθε έγκυος πρέπει να γνωρίζει.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης