Μακροζωία και κινητικότητα: Δείτε τι ρόλο παίζουν τα «δικά μας» δόντια

Μακροζωία και κινητικότητα: Δείτε τι ρόλο παίζουν τα «δικά μας» δόντια

Όσο περισσότερα τα «δικά μας» δόντια σε μεγαλύτερη ηλικία, τόσο το καλύτερο για την συνολική υγεία και ευεξία. Δείτε τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

190227175558_oldman
H στοματική μας υγιεινή φαίνεται πως επηρεάζει πολύ περισσότερες πτυχές της καθημερινής μας ζωής απ’ ότι νομίζουμε, ειδικότερα όσο γερνάμε. Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε τα ευρήματα νέας έρευνας, σύμφωνα με τα οποία οι ηλικιωμένοι ενήλικες που είχαν χάσει ελάχιστα δόντια, είναι πιο ευκίνητοι και μπορούν να εκτελέσουν ευκολότερα καθημερινές εργασίες; Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του University College του Λονδίνου και του Ιατρικού και Οδοντιατρικού Πανεπιστημίου του Τόκιο και δημοσιεύτηκε στο Journal of American Geriatrics Society. Αφορούσε 5,631 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 50 και 70 ετών από την Αγγλική Μακροσκοπική Έρευνα της Γήρανσης (ELSA).

Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει μια συσχέτιση μεταξύ της απώλειας δοντιών και της μειωμένης λειτουργικής ικανότητας, αλλά δεν κατάφεραν να απέδειξουν κάποια αιτιώδη σχέση. Στη συγκεκριμένη έρευνα, οι επιστήμονες θέλησαν να ερευνήσουν εάν η απώλεια των δοντιών συνδέεται με την ικανότητα να εκτελούμε καθημερινές απλές διαδικασίες. Αφού έλαβαν υπόψιν τους παράγοντες όπως την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των συμμετεχόντων και την φθίνουσα κατάσταση της υγείας τους, διαπίστωσαν ότι υπήρχε ανεξάρτητη σχέση μεταξύ της απώλειας δοντιών και της ικανότητας εκτέλεσης καθημερινών εργασιών, όπως δουλειές του σπιτιού και το μαγείρεμα.




Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης