Ήπαρ: Η πιο συχνή νόσος που το απειλεί – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ήπαρ: Η πιο συχνή νόσος που το απειλεί – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος ή συχνά στην καθομιλουμένη «λιπώδες ήπαρ» είναι η απειλητική και δυστυχώς συχνή ηπατοπάθεια για την οποία μιλάει στο ygeiamou ο κύριος Γεώργιος Β. Παπαθεοδωρίδης, Καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ,

190612144642_liver
Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (Νon-Αlcoholic Fatty Liver Disease, NAFLD) ή συχνά στην καθομιλουμένη «λιπώδες ήπαρ» αποτελεί μία ηπατική νόσο που οφείλεται σε εναπόθεση λίπους στο ήπαρ χωρίς να υπάρχουν άλλα αίτια ηπατικής βλάβης και εναπόθεσης λίπους. Οι ασθενείς με NAFLD δεν έχουν όλοι την ίδια βαρύτητα ηπατικής βλάβης, αφού η ΝAFLD περιλαμβάνει το «απλό λιπώδες ήπαρ», που δεν έχει σημαντικές πιθανότητες επιδείνωσης, και τη «μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα» (Νon-Αlcoholic SteatoHepatitis, NASH), που σχετίζεται με φλεγμονή και προοδευτικά περισσότερη ίνωση του ήπατος. Oι ασθενείς με NASH έχουν κίνδυνο εξέλιξης σε κίρρωση και ανάπτυξης ηπατοκυτταρικού καρκίνου.

Η NAFLD θεωρείται μία μεταβολική νόσος και ειδικότερα ως η ηπατική έκφραση του αποκαλούμενου «μεταβολικού συνδρόμου», το οποίο υπάρχει σε άτομα που έχουν τουλάχιστον 3 από τους παρακάτω 5 παράγοντες: 1) κεντρικού τύπου παχυσαρκία με αυξημένη περίμετρο μέσης (>102/88 cm για άνδρες/γυναίκες), 2) διαβήτης ή γλυκόζη νηστείας >100 mg/dl, 3) τριγλυκερίδια >150 mg/dl, 4) ΗDL χοληστερίνη <40/50 mg/dl για άνδρες/γυναίκες, 5) συστολική/διαστολική αρτηριακή πίεση >135/85 mm/Hg.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης