Κακοποίηση: Τι προκαλεί η βία στον ψυχισμό του παιδιού – Πώς να το βοηθήσετε

Κακοποίηση: Τι προκαλεί η βία στον ψυχισμό του παιδιού – Πώς να το βοηθήσετε

Τα παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση αντιλαμβάνονται διαφορετικά την έννοια της αγάπης και τείνουν να την ταυτίζουν με την βίαιη συμπεριφορά. Η ψυχολόγος Γιώτα Κατεβαίνη, υπογραμμίζει τους τρόπους με τους οποίους η έννοια της αγάπης μπορεί να ανθίσει ξανά μέσα σε μία κακοποιημένη παιδική ψυχή

200410094153_kakopoiisi
Ένα παιδί όταν υποστεί κακοποίηση σωματική ή συναισθηματική από τους γονείς του συνδέει την έννοια της αγάπης με τον πόνο. Οι γονείς αποτελούν τα πιο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή του παιδιού. Το παιδί λατρεύει τους γονείς του και πιστεύει ότι και εκείνοι το λατρεύουν. Επομένως, η παιδική του ψυχή δεν μπορεί να «αντέξει» ότι οι γονείς του δεν το αγαπούν. Για αυτό το λόγο πιστεύει ότι η αγάπη εκδηλώνεται με αυτό τον τρόπο, τη βία, ότι αυτό είναι το φυσιολογικό. Συνδέει, δηλαδή, τη βία, την κακοποίηση με την αγάπη. Θεωρεί, λοιπόν, ότι προκαλώντας πόνο στους ανθρώπους που αγαπά, κάνοντάς τους να υποφέρουν, εκδηλώνει την αγάπη του προς αυτούς.

Ρώτησα κάποια στιγμή τον Γ. (9 χρονών) κατά τη διάρκεια της συνεδρίας γιατί με χτυπάει και μου μιλάει άσχημα και εκείνος μου απάντησε «Γιατί σ’αγαπώ!».

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης