Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου: Βάλτο στη ζωή σου, διατηρώντας «έξυπνα» γερά οστά - Δες τι κερδίζεις

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου: Βάλτο στη ζωή σου, διατηρώντας «έξυπνα» γερά οστά - Δες τι κερδίζεις

Η ποδηλασία δεν μπορεί να ενισχύσει την οστική πυκνότητα, ωστόσο, υπάρχει κάτι σημαντικό που μπορείς να κάνεις για αυτό - Αγοράζοντας από την Tsirikos Bikes οποιοδήποτε ποδήλατο αξίας άνω των 600 ευρώ αποκτάς δύο δωρεάν συνεδρίες από την OsteoStrong Greece - Ακόμη   με κάθε τρίμηνη συνδρομή  αποκτάς και μία δωρεάν σωματομέτρηση για την σωστή επιλογή του μεγέθους του ποδηλάτου

podilasia_osteostrong
Και ποιος δεν θυμάται το πρώτο του ποδήλατο; Την ανυπομονησία, την προσμονή, τις οικονομίες από το χαρτζιλίκι ή τα κάλαντα και βέβαια την στιγμή της επιλογής; Γιατί, όπως και να το κάνουμε, το ποδήλατο ήταν για όλους μας ένας παράξενος συνδυασμός ελευθερίας και ανεξαρτησίας. Και η αίσθηση αυτή μένει. Δείτε, για παράδειγμα, πόσο χρήσιμο φάνηκε το ποδήλατο στους ανθρώπους όλων των ηλικιών κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Το ποδήλατο συνδυάζει αμέτρητες εφαρμογές και ευεργεσίες στην καθημερινότητά μας, είτε το χρησιμοποιήσουμε ως απλό μεταφορικό μέσο, είτε ως εργαλείο σκληρής προπόνησης. Σε όλες τις περιστάσεις συνδυάζει οφέλη στην γενική υγεία, αλλά και στην ψυχολογία. Υπενθυμίζει τα παιδικά μας χρόνια, αν είμαστε ενήλικες και μας κάνει να αισθανόμαστε μεγάλοι, αν είμαστε παιδιά. Βοηθά στη διατήρηση του σωστού βάρους, δυναμώνει πόδια και πνευμόνια, ενισχύει την κοινωνικότητα, οδηγεί σε λαϊκούς αγώνες ποδηλασίας και τριάθλου και γενικότερα φροντίζει το σώμα και την ευεξία του. Ακόμα και το χαμόγελο που ζωγραφίζεται στο στόμα του αναβάτη κατά τη διάρκεια μια ποδηλατάδας είναι ανεκτίμητο.

Τι συμβαίνει, όμως, σε σχέση με την υγεία των οστών μας; Βοηθά, τελικά, το ποδήλατο στην αύξηση της οστικής μας πυκνότητας; Ή μήπως χρειάζεται μια συμπληρωματική άσκηση για την τελειοποίησης των ευεργετημάτων από την ποδηλασία;

Ποια είναι τα δεδομένα στην ποδηλασία;

Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης μέσω της ποδηλασίας, δεν εγγυάται και την σωστή πυκνότητα οστών. Πιθανόν να είναι επιβαρυντική για τα οστά! Η χαμηλή οστική πυκνότητα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα και φθορά του οστικού ιστού με την πάροδο του χρόνου. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, μοιραία, οδηγεί τους ποδηλάτες σε αυξημένες πιθανότητες καταγμάτων του ισχίου, της σπονδυλικής στήλης και των καρπών μετά από κάποια πτώση. Η οστεοπενία ή η μη-φυσιολογική οστική πυκνότητα, προηγείται της οστεοπόρωσης. Αυτή η χαμηλότερη οστική μάζα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καταγμάτων. Ακόμη και αν κάνετε εντατικές προπονήσεις, η έλλειψη ασκήσεων με βάρη, είναι ο κύριος ένοχος σύμφωνα με τελευταίες μελέτες.

Σύμφωνα με εκτεταμένες και στοχευμένες επιστημονικές έρευνες, οι ενήλικες άνδρες ποδηλάτες, έχουν μικρότερη οστική πυκνότητα από άλλους μη ποδηλάτες αντίστοιχης ηλικίας. Ειδικότερα σε τομείς όπως η επαγγελματική ποδηλασία οι διαφορές ήταν μεγαλύτερες, συμπεριλαμβανομένων και των ανήλικων αθλητών, οι οποίοι είχαν χαμηλότερα νούμερα οστικής πυκνότητας από το αναμενόμενο. Πέρα από τον αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, οι ποδηλάτες με χαμηλή οστική πυκνότητα θέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο για οστεοπόρωση από νεαρή ηλικία. Αυτά τα αποτελέσματα και οι αποδείξεις θα πρέπει να πείσουν τους άντρες ποδηλάτες να είναι πιο προσεκτικοί με την επιλογή της προπόνησής τους, αλλά και με την διατροφή τους ώστε να μεγιστοποιήσουν την οστική μάζα.

Επιστημονικές Έρευνες στην Αμερική

Μια πρόσφατη έρευνα στο πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα συνέκρινε την οστική πυκνότητα ημιεπαγγελματικής και επαγγελματικής ομάδας ποδηλασίας, με ηλικίες γύρω στα 30, με άνδρες όμοιας ηλικίας και σωματικού βάρους που γυμνάζονταν, όμως, για ψυχαγωγικό σκοπό. Οι ανιχνεύσεις των οστών (DEXA scans) έδειξαν πως οι ποδηλάτες είχανε χαμηλότερη οστική πυκνότητα στη σπονδυλική στήλη. Περίπου το ένα τέταρτο των ποδηλατών είχαν οστική πυκνότητα τόσο χαμηλή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως οστεοπενία, ενώ το 9% είχε οστεοπόρωση. Χαμηλή πυκνότητα οστών όμως, δεν παρατηρήθηκε στην περιοχή του ισχίου, πιθανώς επειδή οι ποδηλάτες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη φόρτιση των γλουτών από ότι της σπονδυλικής στήλης.

Μια άλλη έρευνα, στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο επίσης έδειξε ανησυχητικά αποτελέσματα. Οι ερευνητές μέτρησαν την οστική πυκνότητα σε 14 άνδρες ποδηλάτες κατά την διάρκεια ενός χρόνου για να δουν αν η οστική πυκνότητα αλλάζει μέσα σε μια σεζόν αφιερωμένη αποκλειστικά στην ποδηλασία. Παρόμοια έρευνα σε τριαθλητές αλλά και αθλητές χρονομέτρου δεν έδειξε κάποια αλλαγή στην οστική πυκνότητα κατά το πέρασμα 6 και 12 μηνών προπονήσεων και αγώνων. Η οστική μάζα δείχνει να μειώνεται αισθητά από την προετοιμασία προς το τέλος της σεζόν σε αρκετά σημεία μεταξύ του ισχίου, των μηρών, του λαιμού και της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Η οστική πυκνότητα παρέμεινε χαμηλότερα των επιπέδων που ξεκίνησε κατά τους 3 μήνες ξεκούρασης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αγωνιστική ποδηλασία μπορεί να οδηγήσει σε προοδευτική απώλεια οστικής μάζας.

Συμπεράσματα και συμβουλές προς ποδηλάτες

Η ποδηλασία ως άθλημα μπορεί να επιφέρει σημαντικές ευεργεσίες στη γενική υγεία του ποδηλάτη. ΔΕΝ μπορεί, όμως, να ενισχύσει την οστική του πυκνότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που πολύ συχνά οι ποδηλάτες αντιμετωπίζουν (ιδίως μετά από πτώσεις) κατάγματα και τραυματισμούς σχετικούς με το σκελετικό τους σύστημα. Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει πως πρέπει να ενσωματώσουν στην προπόνησή τους ασκήσεις φόρτισης των οστών, ιδανικά μεθόδους και διαδικασίες οστεογονικής φόρτισης, όπως η OsteoStrong. Η ενίσχυση της οστικής τους πυκνότητας, παράλληλα με την ενδυνάμωση με αντιστάσεις και βάρη θα μπορέσουν να ενισχύσουν τους ποδηλάτες (και τους τριαθλητές στο κυνήγι μιας επίδοσης ή ενός μεταλλίου.

Προσφορά για ποδηλάτες και όχι μόνο

Αναγνωρίζοντας όλες τις παραπάνω ιδιαιτερότητες και την ξεχωριστή σχέση που μπορεί (και πρέπει) να αναπτυχθεί ανάμεσά τους, η Tsirikos Bikes (www.tsirikosbikes.gr) και η OsteoStrong Greece (www.osteostrong.gr) ενώνουν δυνάμεις και δημιουργούν μια ξεχωριστή προσφορά με αφορμή και τη σημερινή (3/6) World Bicycle Day:

Αγοράζοντας από την Tsirikos Bikes οποιοδήποτε ποδήλατο αξίας άνω των 600 ευρώ αποκτάς δύο δωρεάν συνεδρίες από την OsteoStrong Greece, ενώ παράλληλα με κάθε τρίμηνη συνδρομή στην OsteoStrong Greece αποκτάς και μία δωρεάν σωματομέτρηση για την σωστή επιλογή του μεγέθους του ποδηλάτου, ανάλογα με το είδος του ποδηλάτου και το είδος ποδηλασίας που θες.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊος – Μάτια: Πότε είναι καλύτερα να μη φοράμε φακούς επαφής

OsteoStrong: Webinar για την αντιγήρανση - Εγγραφείτε τώρα

Χ3 bar: Θεαματικά αποτελέσματα με γυμναστική στο σπίτι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης