Στο έλεος της φύσης

Στο έλεος της φύσης

13 νεκροί από τις θεομηνίες - Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν το Μπρίσμπεϊν

Στο έλεος της φύσης
Εννέα νεκροί και 66 αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των πλημμυρών που πλήττουν τη βορειοδυτική Αυστραλία. Και τα χειρότερα δεν έχουν περάσει...

Τα βλέμματα όλων τώρα είναι στραμμένα στο Μπρίσμπεϊν, όπου μέχρι την Πέμπτη αναμένονται καταστροφικές πλημμύρες. Από σήμερα, χιλιάδες είναι οι πολίτες που κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στα προάστια της τρίτης σε μέγεθος πόλης της Αυστραλίας. Ανάμεσά τους είναι και αρκετοί ομογενείς, καθώς στην περιοχή West End, μένει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός Ελλήνων. Ηδη το Κέντρο της Ελληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας του Μπρισμπέιν προσφέρει κατάλυμα στους πλημμυροπαθείς ομογενείς της πόλης.

Περί τα 6.500 σπίτια και καταστήματα αναμένεται να πλημμυρίσουν στην πρωτεύουσα του βόρειου Κουίνσλαντ, πληθυσμού δύο εκατομμυρίων κατοίκων, που έχει πληγεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες από τις μεγαλύτερες πλημμύρες των 50 τελευταίων ετών. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας 15.000 κάτοικοι της πόλης θα πληγούν από τις πλημμύρες.

Το βράδυ της Δευτέρας, παρασύρθηκαν πεζοί και αυτοκίνητα εξαιτίας ισχυρής καταιγίδας που πλημμύρισε τους δρόμους της Τουγούμπα, δυτικά του Μπρισμπέιν. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 40 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια ελικοπτέρων από τις στέγες των σπιτιών τους, όπου είχαν καταφύγει, αλλά ότι εξακολουθούν να αγνοούνται 66.

"Σήμερα είναι σημαντικά τα προβλήματα, αύριο θα είναι άσχημη (η κατάσταση) και την Πέμπτη θα είναι τραγική για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις που θα πληγούν", πρόσθεσε ο ίδιος.
Κλείσιμο

Το κόστος των καταστροφών υπολογίζεται από τους οικονομολόγους στα AU$ 5-6 δισεκατομμύρια, σε συνάρτηση όμως με το χρονικό διάστημα που θα παραμένουν κλειστά τα ορυχεία. Αν και κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι κατά προτεραιότητα θα αποκατασταθεί η λειτουργία των μεταφορών και των ανθρακωρυχείων, αναμένεται να αποδειχθεί εξαιρετικά χρονοβόρα η αποκατάσταση των ζημιών, τουλάχιστον ώστε να λειτουργούν ομαλά και αποτελεσματικά.

Ειδικά για την περίπτωση της αναστολής των εξαγωγών άνθρακα, ο οικονομικός απόηχος θα γίνει αισθητός στις διεθνείς αγορές μετά το δεύτερο τετράμηνο του τρέχοντος έτους. Μάλιστα, το δολάριο Αυστραλίας έπεσε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων εβδομάδων.

Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ δήλωσε πάντως, ότι οι πλημμύρες δεν θα επηρεάσουν το αναμενόμενο πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το 2012-13.

Πάντως, τίτλοι αυστραλιανών εφημερίδων όπως: «Τείχος νερού καταστρέφει μια ολόκληρη πόλη», «Οι πλημμύρες πυροδοτούν τον ασιατικό πληθωρισμό»,  «Ολόκληρη περιοχή παρασύρεται από τα νερά χωρίς ελπίδα να σταματήσουν σύντομα οι πλημμύρες» και «Αύξηση των τιμών στον ορίζοντα για φρούτα και λαχανικά», είναι ενδεικτικοί της ολοκληρωτικής καταστροφής.

Γερμανία: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από τις πλημμύρες
   
Πλημμύρες που προκλήθηκαν από το λιώσιμο των χιονιών και ισχυρές βροχοπτώσεις στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους μέσα σε τέσσερις ημέρες στη Γερμανία ενώ η στάθμη του νερού συνέχιζε σήμερα να ανεβαίνει σε μερικούς ποταμούς.

Στο βόρειο τμήμα του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, το ιστορικό κέντρο της πόλης Βερτχάιμ βρισκόταν σήμερα το πρωί κάτω από το νερό. Περίπου χίλιοι άνθρωποι, από τους 24.000 κατοίκους της πόλης, έχουν πληγεί από την πλυημμύρα αυτή.

Η στάθμη του νερού, η οποία έφτασε τα 5,33 μ. λίγο πριν από τις 10.30 (ώρα Ελλάδας), συνεχίζει να ανεβαίνει και το βράδυ αναμένεται ότι θα φτάσει τα 5.50 μέτρα, πριν αρχίσει να κατεβαίνει, ανακοίνωσε το κέντρο πρόληψης πλημμυρών της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Επίσης στη Βαυαρία (νότια Γερμανία), ιδιαίτερα στην πόλη Βίρτσμπουργκ, η στάθμη του ποταμού Μάιν συνεχίζει να ανεβαίνει.

Η κατάσταση βελτιώνεται ωστόσο σε ορισμένες περιφέρειες και ιδιαίτερα στην Κολωνία και τη Βόννη (δυτική Γερμανία), όπου η στάθμη των νερών του Ρήνου έφτασε τα 8,91 μ. τη νύκτα της Δευτέρας προς Τρίτη και αναμένεται ότι θα αρχίσει σταδιακά να κατεβαίνει.

Από την αρχή του Σαββατοκύριακου, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή θεωρούνται αγνοούμενοι, καθώς παρασύρθηκαν από τα νερά και οι ελπίδες να βρεθούν είναι ελάχιστες.

Στη δυτική και στη βόρεια Γερμανία αντιστοίχως, παρασύρθηκαν το Σαββατοκύριακο από τα νερά δύο άνθρωποι που έκαναν κανώ. Το Σάββατο στο Βάιμπλινγκεν (Βάδη-Βυρτεμβέργη) δύο νεαροί διέκριναν το άψυχο σώμα ενός άνδρα στον ποταμό, αλλά δεν κατάφεραν να το ανασύρουν, ενώ η αστυνομία δεν μπόρεσε να το εντοπίσει. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, μπορεί να πρόκειται για έναν άστεγο που ζούσε στην περιοχή. Το πρωί της Δευτέρας, στη Θουριγγία (ανατολική Γερμανία), ένας αυτοκινητιστής που επιχειρούσε να πάει στη δουλειά του διασχίζοντας μια γέφυρα που είχε κλείσει για την κυκλοφορία παρσύρθηκε από το ρεύμα μαζί με το όχημά του και πιθανόν πνίγηκε. Το αυτοκίνητό του βρέθηκε άδειο.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης