Κορωνοϊός - Άντριου Κουόμο: Ο Νεοϋορκέζος Κυβερνήτης που αγαπά ο κόσμος και μισεί ο Τραμπ

Κορωνοϊός - Άντριου Κουόμο: Ο Νεοϋορκέζος Κυβερνήτης που αγαπά ο κόσμος και μισεί ο Τραμπ

Η εμβληματική φράση του επί έντεκα συναπτά έτη (1983-1994) κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Mario Cuomo, «Κάνεις προεκλογική εκστρατεία με ποίηση αλλά κυβερνάς με πρόζα», φαίνεται ότι ενέπνευσε πρόσφατα τον γιο του και νυν Κυβερνήτη της πόλης Άντριου Κουόμο. Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το όνομά του ισοδυναμούν με την πιο τρανταχτή απόδειξη… 

andrew-cuomo-trump
Οι συνεντεύξεις Τύπου αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη Νέα Υόρκη αποτελούν πλέον καθημερινό τελετουργικό τόσο για τον κυβερνήτη της πολιτείας, Άντριου Κουόμο, όσο και για εκατομμύρια τηλεθεατές που στήνονται μπροστά στην οθόνη τους για να τον παρακολουθήσουν. Η συνέντευξη της περασμένης Τρίτης, όμως, ήταν διαφορετική, καθώς πλέον η διάδοση του κορωνοϊού είναι ραγδαία. Με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να διπλασιάζεται κάθε τρεις ημέρες (!), ο Κουόμο αποφάσισε πως έπρεπε να επισημάνει στους πολίτες και κυρίως στον Λευκό Οίκο το πόσο απελπιστική έχει γίνει πλέον η κατάσταση. «Θέλετε μήπως να σας δώσουμε και συγχαρητήρια επειδή μας στείλατε 400 αναπνευστήρες», δήλωσε ο κυβερνήτης αναφερόμενος σε πρόσφατη αποστολή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη Νέα Υόρκη… «Τι θα κάνω με 400 αναπνευστήρες, όταν χρειάζομαι 30.000; Διαλέξτε εσείς τα 26.000 άτομα που πρόκειται να πεθάνουν επειδή στείλατε μόνο 400 αναπνευστήρες!».

Ο Κουόμο χαρακτήρισε δε επανειλημμένως την ανταπόκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ως αργή, αναποτελεσματική και ανεπαρκή, μιλώντας σε τόνο πολύ πιο επιθετικό απ’ ό,τι σε προηγούμενες συνεντεύξεις Τύπου. Στα σχόλια δε Τεξανού Ρεμπουπλικανού αξιωματούχου που είπε πως η καραντίνα στη χώρα πρέπει να σπάσει άμεσα και πως οι ηλικιωμένοι δε θα έχουν πρόβλημα να πεθάνουν για να σώσουν την οικονομία και το μέλλον των παιδιών και εγγονών τους, απάντησε πως: «H ζωή της μητέρας μου δεν είναι αναλώσιμη. Δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούμε ότι η ανθρώπινη ζωή είναι αναλώσιμη και να βάλουμε το χρήμα πάνω από την ανθρώπινη ζωή». 

Λίγο μετά, ο Τραμπ πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας: «Είδα τη συνέντευξη Τύπου του κυβερνήτη. Ήταν πολύ καλός. Ας μην παραπονιέται όμως. Είχε την ευκαιρία να αγοράσει 15.000 αναπνευστήρες σε πολύ χαμηλή τιμή το 2015 και την απέρριψε. Δεν κατηγορώ τον ίδιο ή οποιονδήποτε άλλον αλλά δεν θα έπρεπε να μιλάει για εμάς, θα έπρεπε να το έχει φροντίσει μόνος του το θέμα. Εμείς πάντως όπως και να ‘χει θα τον βοηθήσουμε». Ο Τραμπ για μια ακόμα φορά παραποίησε την πραγματικότητα υπερδραματοποιώντας μια έκθεση του 2015 του Τμήματος Υγείας της NY σύμφωνα με την οποία η Νέα Υόρκη θα χρειαζόταν 15.000 αναπνευστήρες, σε περίπτωση που κάποια στιγμή αντιμετώπιζε μια πανδημία αντίστοιχη με την ισπανική γρίπη του 1918. Η έκθεση, ωστόσο, δεν συνιστούσε στο Υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης να έχει απόθεμα σε αναπνευστήρες, ούτε πρότεινε μια επιλογή χαμηλού κόστους για το σκοπό αυτό, όπως ανέφερε ο Τραμπ την περασμένη Τρίτη. Αντ’ αυτού αναγνώρισε ότι η Νέα Υόρκη πρέπει να προετοιμαστεί για ένα μετριοπαθές σενάριο και να βασιστεί σε ομοσπονδιακούς πόρους σε περίπτωση που τα πιο ακραία σενάρια γίνουν κάποτε πραγματικότητα.

Ωστόσο, λίγο μετά τη δημόσια ανταλλαγή πυρών, οι δύο άνδρες επικοινώνησαν τηλεφωνικά και ευχαρίστησαν ο ένας τον άλλον για τη συνεργασία ενώ ο Τραμπ ανακοίνωσε πως θα στείλει επιπλέον αναπνευστήρες στη Νέα Υόρκη.
new_york_main

Η «μετάλλαξη» του Κυβερνήτη

Κλείσιμο
Παρότι κυβερνήτης της Νέας Υόρκης για περίπου μία δεκαετία, ο Άντριου Κουόμο μέχρι πρότινος δεν είχε κατορθώσει να μετεξελιχθεί σε «παίκτη» εθνικού επιπέδου. Ήταν πολύ πραγματιστής για την προοδευτική πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, πολύ εγωκεντρικός για την ηγεσία του κόμματος, πολύ «στεγνός» περίπου για όλους…

Οι καθημερινές του συνεντεύξεις Τύπου ωστόσο, οι οποίες χαρακτηρίζονται από σαφήνεια και ευαισθησία, έχουν γίνει πλέον must-watch TV και μεταδίδονται ζωντανά σε όλα τα καλωδιακά ειδησεογραφικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένου και του συντηρητικού FOX NEWS. Η τηλεοπτική απήχηση μάλιστα των καθημερινών ενημερώσεων του Κουόμο είναι τέτοια, ώστε ο Τραμπ μετέφερε όλες τις εμφανίσεις του το απόγευμα προκειμένου να μην «πέφτει» επάνω του! Τέλος, για τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και επικρατέστερο για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, οι καθημερινές συνεντεύξεις Τύπου του Κουόμο αποτελούν «μάθημα ηγεσίας», ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τις παρομοίασαν με «ομαδικές θεραπευτικές συνεδρίες».

Ο γιος του «Άμλετ του Hudson» και η Μιράντα του Sex & The City…

Ο πατέρας του Άντριου, Μάριο Κουόμο (κυβερνήτης της Νέας Υόρκης από το 1983 ως το 1994) έμεινε στην ιστορία ως μία από τις εμβληματικότερες μορφές της προοδευτικής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό τον Ιούλιο του 1984, όταν και επιλέχθηκε ως κεντρικός ομιλητής στο Συνέδριο των Δημοκρατικών για τις εκλογές του Νοεμβρίου του ίδιου έτους… Σε μία εποχή όπου η Συντηρητική Επανάσταση του Ρίγκαν βρισκόταν στο απόγειό της και ακόμα και μεγάλη μερίδα των Δημοκρατικών επεδίωκε την προσαρμογή του κόμματος στις νεοφιλελεύθερες επιταγές του δημοφιλούς Προέδρου-με σκοπό την αποφυγή διαφαινόμενης εκλογικής συντριβής-ο Mario Cuomo εκφωνεί μια διαφορετική ομιλία. Έναν λόγο με διακριτό πολιτικό στίγμα και αμιγώς προοδευτικό πρόσημο. Ο τίτλος της ομιλίας-εμπνευσμένος από το ομότιτλο μυθιστόρημα του Καρόλου Ντίκενς- ήταν «Η ιστορία των 2 πόλεων». Αντικρούοντας τις δηλώσεις Ρίγκαν ότι «Οι ΗΠΑ είναι μια λαμπερή πόλη στην κορυφή του λόφου», ο Κουόμο στην ιστορική ομιλία του είχε πει: «Εσείς από τις βεράντες του Λευκού Οίκου ίσως βλέπετε μια λαμπερή πόλη. Οι υπόλοιποι, όμως, αυτοί που δε μπορούν να πληρώσουν την υποθήκη του σπιτιού τους, οι νέοι που δε μπορούν να σπουδάσουν και οι γονείς της μεσαίας τάξης που βλέπουν τα όνειρα που έχουν για τα παιδιά τους να εξανεμίζονται, βλέπουν μόνο σκοτεινιά! Κύριε Πρόεδρε, θα έπρεπε να γνωρίζετε πως αυτό το Έθνος είναι πολύ περισσότερο μια ιστορία δύο πόλεων παρά μια αστραφτερή πόλη πάνω στο λόφο…».

Η ομιλία αυτή θα αποτελέσει σημείο αναφοράς, η δημοφιλία του Μάριο Κουόμο θα εκτοξευτεί στα ύψη και τα επόμενα χρόνια, ο ίδιος, θα εξετάσει σοβαρά την πιθανότητα για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για την Προεδρία των ΗΠΑ… Δε το έκανε τελικά ποτέ και εξαιτίας της αμφιτάλανευσής του μέχρι και την τελευταία στιγμή, ο Τύπος του έβγαλε το παρατσούκλι «Ο Άμλετ του Hudson»-«να ζει κανείς ή να μη ζει;». Ο Μάριο Κουόμο έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2015, έχοντας όμως προλάβει τέσσερα χρόνια νωρίτερα να δει τον γιο του Andrew να ορκίζεται κυβερνήτης της Νέας Υόρκης. Η σημαντικότερη συμβουλή του πατέρα του; «Κάνεις προεκλογική εκστρατεία με ποίηση αλλά κυβερνάς με πρόζα»…

Παρότι ο Άντριου Κουόμο ανήκει-σε αντίθεση με τον “κόκκινο” Δήμαρχο της NY , Μπιλ ντε Μπλάσιο, με τον οποίο έχει έρθει πολλές φορές σε αντιπαράθεση- στην πιο μετριοπαθή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος εισήγαγε πληθώρα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων με εμβληματικότερη όλων την αύξηση του ελάχιστου ωρομισθίου στα 15 δολάρια-που αποτελεί πάγιο αίτημα της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος. Αντίπαλός του από τα αριστερά για το χρίσμα του κυβερνήτη στις εσωκομματικές εκλογές των Δημοκρατικών, το 2018 ήταν η Μιράντα από το “Sex and the City”, Σύνθια Νίξον, την οποία νίκησε με διαφορά περίπου 30 μονάδων.

Οικογενειακή διαμάχη εν μέσω κορωνοϊού με το… αδελφό Φρέντο

Ο αδελφός του, Κρις Κουόμο είναι παρουσιαστής ενημερωτικής εκπομπής στην prime time ζώνη του CNN. Πρόσφατα, λοιπόν, ο Κρις πήρε συνέντευξη (για τα μέτρα προστασίας της NY από την πανδημία) από τον Άντριου και μέσα σε όλο αυτό τον εφιάλτη χάρισαν σπαρταριστές στιγμές γέλιου στους τηλεθεατές, όταν μετέτρεψαν τη ζωντανή τους συζήτηση σε “αντιπαράθεση” για το ποιος ήταν ο αγαπημένος γιος της μαμάς τους.

Ο παρακάτω διάλογος είναι ενδεικτικός αυτής της τόσο… αμερικανικής παρουσίασης ενός θέματος που «καίει» ολόκληρο τον πλανήτη

ΚΡΙΣ: Κυβερνήτη Άντριου Κουόμο, σας ευχαριστώ που ήρθατε στην εκπομπή μου, σας αγαπώ, είμαι περήφανος για τη δουλειά που κάνετε στην πολιτεία σας, ξέρω ότι δουλεύετε σκληρά αλλά ανεξαρτήτως του πόσο σκληρά δουλεύετε, νομίζω πως υπάρχει πάντα χρόνος να πάρετε ένα τηλέφωνο τη μαμά. Θέλει να σας ακούσει! Σας το λέω απλώς, για να το ξέρετε..”

ΑΝΤΡΙΟΥ: Πήρα τηλέφωνο τη μαμά, πριν μπω στην εκπομπή!

ΚΡΙΣ: Δεν μου είπε κάτι τέτοιο.

ΑΝΤΡΙΟΥ: Παρεμπιπτόντως, μου είπε ότι είμαι ο αγαπημένος της γιος, τα καλά νέα είναι ότι είσαι εσύ ο δεύτερος αγαπημένος της.

ΚΡΙΣ: Και οι δύο γνωρίζουμε ότι ο κανένας από τους δύο μας δεν είναι στις δύο πρώτες θέσεις, δεν μπορώ να πιστέψω πως λες τέτοια ψέματα στα κοινό μου. Έπρεπε να σε έχω «κόψει» στον αέρα εδώ και ώρα…

ΑΝΤΡΙΟΥ: Άκου προσεκτικά, Κρις τι είπα! Δύτερος αγαπημένος ΓΙΟΣ! (Έχουν άλλες τρεις αδελφές)

ΚΡΙΣ: Είναι γνωστό ότι οι πολιτικοί παίζετε με τις λέξεις, για να περάσετε αυτό που θέλετε…

Ο Τραμπ είναι σφοδρός πολέμιος και των δύο. Στον Κρις μάλιστα έχει βγάλει το παρατσούκλι “FREDO”. Ένα από τα μεγαλύτερα επικοινωνιακά ατού του Τραμπ είναι άλλωστε τα προσωνύμια που κολλά στους εκάστοτε αντιπάλους του, τονίζοντας τις μεγαλύτερες αδυναμίες τους. Για παράδειγμα CROOKED (διεφθαρμένη) για την Χίλαρι, LOW-ENERGY Jeb για τον ανιαρό Τζεμπ Μπους.. Το “Fredo” προέρχεται από τον Freddo Corleone (οι Cuomo είναι Ιταλικο-Αμερικανική οικογένεια) στο Godfather, ο οποίος όντας αδύναμος και βραδύκαυστος- ζει στη σκιά του αδελφού του, Μάικλ… Κατά τον Τραμπ, λοιπόν ,ο Κρις βρίσκεται στη σκιά τόσο του πατέρα του, όσο και του αδελφού του, καθώς αμφότεροι έγραψαν ιστορία ως πολιτικοί πρώτης γραμμής (και δη κυβερνήτες της Νέας Υόρκης), σε αντίθεση με εκείνον που είναι απλώς ένας απλός τηλεπαρουσιαστής… Μάλλον ξεχνά ότι αυτό που εκτόξευσε την δημοτικότητά του οδηγώντας τον ουσιαστικά στον Λευκό Οίκο ήταν το πόστο του παρουσιαστή reality…

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός στις ΗΠΑ: Θλιβερή πρωτιά με τα περισσότερα κρούσματα στον κόσμο και ο Τραμπ... «καμαρώνει» για τα τεστ

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.000 αλλά ο Τραμπ βλέπει...ομαλοποίηση πριν το Πάσχα!

Κορωνοϊός-Ιβάνκα Τραμπ: Οι «ανάλαφρες» αναρτήσεις της που ενόχλησαν εν μέσω της πανδημίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης