Koρωνοϊός: Η πανδημία μπορεί να αφανίσει 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας

Koρωνοϊός: Η πανδημία μπορεί να αφανίσει 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας

Εφιαλτική πρόβλεψη λόγω του κορωνοϊού της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας

theseis_ergasias
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), που εκτιμά ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ανεργία σε παγκόσμιο επίπεδο και να πλήξει περίπου 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οργάνωσης (ΙLO), η πανδημία ενδέχεται να πυροδοτήσει μία παγκόσμια οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να χαθούν μέχρι και 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ανά τον κόσμο εάν οι κυβερνήσεις δεν ενεργήσουν ταχύτατα για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από τις συνέπειες της νόσου.

«Εάν δούμε μία διεθνώς συντονισμένη απάντηση με μέτρα, όπως συνέβη και στη χρηματοοικονομική κρίση του 2008/9, τότε ο αντίκτυπος στην παγκόσμια ανεργία θα είναι σημαντικά μικρότερος”, επισημαίνει.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας κάνει έκκληση για έκτακτα, μεγάλης κλίμακας και συντονισμένα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, την αναθέρμανση της οικονομίας και την στήριξη των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων.

Συγκεκριμένα, ζητά «επείγοντα, μεγάλης κλίμακας και συντονισμένα μέτρα σε τρεις πυλώνες: προστασία των εργαζομένων στον χώρο εργασίας, τόνωση της οικονομίας και της απασχόλησης και υποστήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων».

Με βάση τα διαφορετικά σενάρια για τον αντίκτυπο του COVID-19 στο παγκόσμιο ΑΕΠ, οι εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας δείχνουν αύξηση της παγκόσμιας ανεργίας μεταξύ 5,3 εκ. (το αισιόδοξο σενάριο) και 24,7 εκ. ( το δυοίωνο σενάριο). Η παγκόσμια οικονομική κρίση 2008-9 αύξησε την παγκόσμια ανεργία κατά 22 εκατομμύρια.

«Η υποαπασχόληση αναμένεται επίσης να αυξηθεί σε μεγάλη κλίμακα, καθώς οι οικονομικές συνέπειες της επιδημίας του ιού μεταφράζονται σε μειώσεις των ωρών εργασίας και των μισθών» , προειδοποιεί επίσης η οργάνωση (ILO).

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός - Βρετανία: Κλείνουν και στην Αγγλία τα σχολεία από την Παρασκευή

Κορωνοϊός: Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες - Πώς μπορούν να προστατευθούν

Κορωνοϊός: Πότε κινδυνεύουν τα παιδιά με καρδιοπάθειες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης