Κορωνοϊός στην Ιταλία: «Αν δεν ελεγχθεί γρήγορα η εξάπλωση, ίσως μολυνθεί το 60% του πληθυσμού» λένε επιστήμονες

Κορωνοϊός στην Ιταλία: «Αν δεν ελεγχθεί γρήγορα η εξάπλωση, ίσως μολυνθεί το 60% του πληθυσμού» λένε επιστήμονες

Κορωνοϊος στην Ιταλία: Καθοριστικής σημασίας οι 8 επόμενες ημέρες  για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού, σύμφωνα με τους επιστήμονες - «Σαφάρι» των Αρχών σε δρόμους, αεροδρόμια και σταθμούς για την τήρηση της καραντίνας - Δραστικά μέτρα και από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία

Κορωνοϊός στην Ιταλία: «Αν δεν ελεγχθεί γρήγορα η εξάπλωση, ίσως μολυνθεί το 60% του πληθυσμού» λένε επιστήμονες
Οι Ιταλοί επιστήμονες τονίζουν ότι οι επόμενες οκτώ ημέρες θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.

Ο επιδημιολόγος Βάλτερ Ριτσάρντι, σύμβουλος του Ιταλού υπουργού Υγείας, μέσω της εφημερίδας La Stampa ζητά από τους Ιταλούς «να μείνουν μέσα στο σπίτι όσο περισσότερο μπορούν». Ο επιστήμονας εξηγεί επίσης ότι, αν ο ιός συνεχίσει να μεταδίδεται με τόσο ταχείς ρυθμούς, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στα νοσοκομεία, αφού μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση της ασθένειας ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς και τη μόλυνση μέχρι και του 60% του πληθυσμού.

Ο Ριτσάρντι εκτιμά ωστόσο ότι «το σενάριο αυτό θα παραμείνει υποθετικό και μόνον, αν επικρατήσει η ατομική ευθύνη και οι νέοι περιορίσουν την κοινωνική τους ζωή αποκλειστικά σε εξόδους σε ανοικτούς χώρους, με ιδιαίτερη προσοχή στην συμπεριφορά τους και στους κανόνες υγιεινής».

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα La Stampa, αυτό που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί είναι η περαιτέρω αύξηση της πίεσης επί των ιταλικών μονάδων εντατικής θεραπείας, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να θεραπεύονται τόσο οι ασθενείς του κορωνοϊού όσο και εκείνοι οι οποίοι υποφέρουν από άλλες σοβαρές παθήσεις.

«Σαφάρι» των Αρχών σε δρόμους, αεροδρόμια και σταθμούς για την τήρηση της καραντίνας

Την ίδια στιγμή, «αστακός» είναι η Ιταλία με την κυβέρνηση της Ρώμης να προσπαθεί να φρενάρει την εξάπλωση του ιού υιοθετώντας επιθετικά μέτρα στα βόρεια της χώρας, την ώρα που οι νεκροί φθάνουν τους 366 και τα κρούσματα τα 7.375

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης είναι μαζί με τη Νότια Κορέα οι χώρες που έχουν «χτυπηθεί» περισσότερο από την επιδημία του Covid-19 πέραν της ηπειρωτικής Κίνας. Βάζοντας σε καραντίνα 16 εκατομμύρια ανθρώπους, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε χθες αυτόν της Νοτίου Κορέας (7.313) γεγονός που σημαίνει ότι η γείτονα έχει δεχτεί πλέον παγκοσμίως το πιο ισχυρό πλήγμα από τον Covid-19.

Τις τελευταίες ώρες, οι ιταλικές αρχές πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και αυτοκινητόδρομους. Η ιταλική κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει ελέγχους σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομους μετά την επέλαση του κορωνοϊού, όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Στις περιοχές της βόρειας Ιταλίας επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή για λόγους εργασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Το 25% του πληθυσμού της χώρας, περίπου 16 εκατομμύρια άνθρωποι στην Περιφέρεια της Λομβαρδίας και σε 14 ακόμη επαρχίες, θα παραμείνει σε καραντίνα μέχρι τουλάχιστον τις 3 Απριλίου. Στη λεγόμενη «κόκκινη» ζώνη περιλαμβάνονται όλη η Λομβαρδία, δεκατέσσερις περιοχές σε Βένετο, Εμίλια Ρομάνια, Πιεμόντε, αλλά και περιοχές των πόλεων Πάρμα, Πιατσέντσα, Μόντενα, Ρέτζιο Εμίλια, Ρίμινι, Πέζαρο, Ουρμίνο, Βενετία, Τρεβίζο, Πάδοβα, Άστι και Αλεσάντρια.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα όπως και τα μουσεία αλλά και οι εκκλησίες και τα χιονοδρομικά κέντρα στο σύνολο της ιταλικής επικράτειας. Οι αρχές επέβαλαν, ακόμη, απαγόρευση συναθροίσεων από 1.000 και πάνω άτομα κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη ματαίωση αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, μέτρο που επηρεάζει και το πολύ δημοφιλές πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Major lockdown in Italy from coronavirus


Σε απόσταση ενός μέτρου οι πελάτες στα εστιατόρια

Ωστόσο, τα εστιατόρια και οι καφετέριες μπορούν να ανοίγουν, αλλά οι πελάτες πρέπει να κάθονται σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου. Οι πολίτες θα πρέπει να παραμένουν στα όρια της πόλης τους και όσοι παραβιάζουν την καραντίνα θα αντιμετωπίσουν έως και τρεις μήνες ποινή φυλάκισης. Το Μιλάνο πάντως είναι μισοάδειο, όπως αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ.

Την ίδια ώρα, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται με έμφαση στην ανησυχία των νότιων περιφερειών της χώρας, για τυχόν εξάπλωση των κρουσμάτων, λόγω της μαζικής φυγής από το Μιλάνο προς την Κάτω Ιταλία. Επιπλέον οι αρχές της νοτίου Ιταλίας προτρέπουν τους πολίτες που ζουν στα βόρεια της χώρας να μην επιτρέψουν στη γενέτειρά τους.

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε τη λήψη ακραίων μέτρων για να προλάβει την περαιτέρω καταστροφή, προκάλεσε, όμως, πανικό στους κατοίκους των βόρειων περιοχών με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κύμα φυγής προς τον Νότο και τις περιοχές της Κάτω Ιταλίας να λάβουν, με τη σειρά τους, αποτρεπτικά μέτρα, όπως σχολιάζει ο ιταλικός Τύπος.

«Μετά την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να επιβάλει καραντίνα στην Λομβαρδία και σε άλλες δώδεκα μεγάλες πόλεις της χώρας, πολλοί Ιταλοί οι οποίοι ζουν στο Μιλάνο αλλά κατάγονται από άλλες περιοχές, προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε τρένα με προορισμό τον ιταλικό Νότο», γράφει η εφημερίδα La Republica.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα προειδοποίησε πως η κυβέρνηση θα υιοθετήσει σκληρή στάση σε όποιον δεν σέβεται τους κανόνες, τη στιγμή που αρκετές κυβερνήσεις άλλων κρατών «γλυκοκοιτάζουν» τα αυστηρά μέτρα που έχουν επιβληθεί.

Δραστικά μέτρα από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία

Στη σκιά των δραματικών εξελίξεων η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία προέβη σε μία πρωτοφανή απόφαση, καθώς, όπως ανακοίνωσε η Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων, σταματούν να τελούνται λειτουργίες, γάμοι και κηδείες στις εκκλησίες της χώρας μέχρι τις 3 Απριλίου. «Πρόκειται για μια οδυνηρή απόφαση, η οποία όμως ενδείκνυται ως συμβολή στην προστασία της δημόσιας υγείας», τονίζει η Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων.

Παράλληλα, αποσαφηνίζει ότι ασπάζεται και εφαρμόζει τα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης για τον περιορισμό του ιού, διότι η Καθολική Εκκλησία ανησυχεί για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα.

Είχε προηγηθεί η απόφαση του Βατικανού να μην πραγματοποιήσει, σήμερα, κυριακάτικο κήρυγμα αυτοπροσώπως ο Πάπας. Το μήνυμα του Φραγκίσκου μεταδόθηκε μέσω Internet με τον ίδιο να δηλώνει «εγκλωβισμένος».

Στο μεταξύ, τρεις έγκλειστοι σε φυλακή της ιταλικής πόλης Μοντένα της Ιταλίας έχασαν την ζωή τους ύστερα από εξέγερση των φυλακισμένων υπό τον φόβο ότι θα νοσήσουν από τον ιό, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Δύο ακόμη έγκλειστοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, προσθέτει το δημοσίευμα.

Από σήμερα, η αεροπορική εταιρεία Alitalia αναστέλλει όλες τις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού από και προς το αεροδρόμιο του Μιλάνου, Μαλπένσα.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός διάσημος Τζόρτζιο Αρμάνι αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά με το ποσό των 1,25 εκατομμυρίων ευρώ στα νοσοκομεία του Luigi Sacco, του San Raffaele και του Ινστιτούτου Καρκίνου του Μιλάνου.

Coronavirus lockdown in Italy as 16 million people quarantined



Mαρτυρία

Η Ρομπέρτα, κάτοικος Μιλάνου και μητέρα δύο παιδιών, μίλησε στο protothema.gr για την κατάσταση που επικρατεί στην πατρίδα της επισημαίνοντας ότι πλέον όλη η οικογένεια είναι σε καραντίνα.

«Όλη η οικογένεια βρίσκεται στο σπίτι. Νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού. Τα παιδιά θα κάνουν online τις σχολικές εργασίες έως τις 3 Απριλίου. Και ο σύζυγός μου εργάζεται από το σπίτι».

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Εξεγέρσεις σε φυλακές γιατί απαγόρευσαν το επισκεπτήριο - Τουλάχιστον ένας νεκρός

Κορωνοϊός, Ιταλία: Το ένα τέταρτο του πληθυσμού σε καραντίνα


Κορωνοϊός - Ιταλία: «Λουκέτο» στις εκκλησίες - Δεν θα τελούνται λειτουργίες, γάμοι, κηδείες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης