Κορωνοϊός: Δεν κολλάμε τον ιό από τα πακέτα «made in China»

Κορωνοϊός: Δεν κολλάμε τον ιό από τα πακέτα «made in China»

O ιός δεν μπορεί να επιβιώσει για πολλές ώρες σε επιφάνειες επισημαίνουν οι λοιμωξιολόγοι

coronavirus
Ψυχραιμία συνιστούν οι ειδικοί για το κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού επισημαίνοντας ότι τα πακέτα «made in China» δεν θα πρέπει να ενοχοποιούνται ως φορείς του ιού ...

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» που επικαλείται Αμερικανούς λοιμωξιολόγους, δεν θα πρέπει να φοβόμαστε να αγγίζουμε τα πακέτα που αποστέλλονται από την πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη.

Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι πολύ μικρός καθώς μπορεί να επιβιώσει μόνο μερικές ώρες σε επιφάνειες, όπως σπεύδουν να τονίσουν οι ειδικοί.

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρει ότι υπάρχει ένας «πολύ χαμηλός κίνδυνος» να εξαπλωθεί ο νέος κορωνοϊός από τα πακέτα που αποστέλλονται από την Κίνα, τη χώρα απ΄όπου ξεκίνησε η εξάπλωση του επικίνδυνου ιού σε όλο τον πλανήτη.

Κλείσιμο
Ο ιός μπορεί να παραμείνει ενεργός και μεταδοτικός στο ανθρώπινο σώμα για εβδομάδες, αλλά επιβιώνει στις επιφάνειες για λίγες ώρες, επισημαίνουν οι ειδικοί σε θέματα υγείας ανησυχώντας περισσότερο για τα «σταγονίδια» από τον βήχα ή το φτάρνισμα.

«Κατά συνέπεια, σε μία εποχή που μπορείτε να παραγγείλετε οτιδήποτε και οπουδήποτε στον κόσμο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι ο κορωνοιός μπορεί να κρύβεται σ΄ένα δέμα. Είναι επίσης πολύ πιθανότερο να κολλήσουμε τον ιό από ένα άτομο κι όχι από μια επιφάνεια», υποστηρίζει η καθηγήτρια Ελίζαμπεθ Μακγκρόου , διευθύντρια του Κέντρου για τη Δυναμική Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Η ίδια τονίζει επίσης ότι ένα κουτί από χαρτόνι δεν αποτελεί καλό έδαφος αναπαραγωγής των μικροβίων. «Αυτό που γνωρίζουμε για τους ιούς αυτούς είναι ότι δεν διαρκούν πολύ καιρό σε επιφάνειες, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για επιφάνειες όπως το χαρτόνι», επισημαίνει.

Πάντως, οι ειδικοί σε θέματα υγείας συνιστούν να λαμβάνονται προφυλάξεις όπως να πλένουμε τα χέρια με ζεστό νερό και σαπούνι και να βήχουμε ή να φταρνιζόμαστε στον αγκώνα μας κι όχι στο χέρι για να αποτρέψουμε την εξάπλωση των μικροβίων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης