Γερμανία για την εκεχειρία στη Λιβύη: Επεξεργαζόμαστε ευρεία δέσμη μέτρων

Γερμανία για την εκεχειρία στη Λιβύη: Επεξεργαζόμαστε ευρεία δέσμη μέτρων

«Θα πρέπει να επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός από την εύθραυστη ανακωχή που έχουμε» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας - Δεν δεσμεύτηκε για ενδεχόμενη αναβίωση της ευρωπαϊκής αποστολής διάσωσης προσφύγων «Σοφία»

taxeia-enarksi-diapragmateusewn-gia-albania-kai-bmakedonia_w_l
Σε αγώνα δρόμου βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Διάσκεψη στο Βερολίνο όπου συμφωνήθηκε η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και η τήρηση του εμπάργκο όπλων. Δεδομένου ότι η Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι ο δρόμος είναι μακρύς, παρά το γεγονός ότι επιτελυχθηκε πρόοδος, φαίνεται ότι το στοίχημα της διεθνούς κοινότητας για τη Λιβύη κάθε άλλο παρά απλό είναι. 

«Τώρα θα πρέπει να επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός από την εύθραυστη ανακωχή που έχουμε. Θα συζητηθεί μια ευρεία δέσμη μέτρων για το τι μπορεί να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Προς το παρόν δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση εάν οι υφιστάμενες αποστολές (για τη διάσωση προσφύγων) μπορούν να αναβιώσουν ή εάν μπορούν να δημιουργηθούν νέες αποστολές», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το dpa.

Την Κυριακή ο Χάικο Μάας είχε δηλώσει στο πρώτο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι είναι ανοικτός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο : «Πρέπει να μιλήσουμε ξανά για το σχέδιο “Σοφία”», είπε.

Ωστόσο μια ημέρα αργότερα  τόνισε ότι το θέμα «θα επεξεργασθεί καταρχήν ο ΟΗΕ, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συμμετάσχει. Αυτή την στιγμή συζητάμε όμως να γίνει το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο».

Κλείσιμο
Μετά την σύνοδο κορυφής του Βερολίνου για τη Λιβύη, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε νωρίτερα από τις Βρυξέλλες ότι τέτοιες αποστολές «πρέπει να αναβιώσουν» και επομένως η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την επανέναρξη των ναυτικών επιχειρήσεων μπροστά από τις ακτές της Λιβύης για τη διάσωση προσφύγων.

Η αποστολή «Σοφία» για τον εντοπισμό διακινητών και τη διάσωση προσφύγων που κινδύνευαν στη θάλασσα διακόπηκε πέρυσι. Η ΕΕ έχει περιοριστεί μόνο στην εκπαίδευση, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε σώσει επανειλημμένα πρόσφυγες που κινδύνευαν.

Ο λόγος ήταν ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα σύστημα κατανομής των προσφύγων, γι αυτό και η τότε κυβέρνηση της Ιταλίας το είχε απαιτήσει, αφού όσοι διασώζονταν μεταφέρονταν αποκλειστικά στην Ιταλία. Η τωρινή εντολή της αποστολής πάντως λήγει στα τέλη Μαρτίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης