Βενετία: Άνοιξε η πλατεία Αγίου Μάρκου - Νέες πλημμύρες

Βενετία: Άνοιξε η πλατεία Αγίου Μάρκου - Νέες πλημμύρες

Η Βενετία μετρά τις πληγές της ενώ η πόλη πλημμύρισε για τρίτη συνεχόμενη φορά μέσα σε μια εβδομάδα - Συναγερμός σε Φλωρεντία και Πίζα

1711venetia-plimira-arthro
Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι ανησυχητικές και συνάμα θλιβερές εικόνες που καταδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής στη Βενετία από τις ακραίες πλημμύρες. Το μέγεθος της καταστροφής μοιάζει ανυπολόγιστο εάν αναλογιστεί κανείς ότι από τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό ιστορικοί χώροι.




Οι αρχές κήρυξαν την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ το απόγευμα της Κυριακής η πλατεία του Αγίου Μάρκου έκλεισε ξανά, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες, με τη βροχή να πλήττει την Ιταλία.

Προς το τέλος της ημέρας, όμως, η εμβληματική Πλατεία του Αγίου Μάρκου άνοιξε και πάλι.

Η ένταση των βροχών πρωτοφανής για τη Βενετία, ενώ η ζημιά από τις πλημμύρες εκτιμάται ότι ξεπερνά το ένα δισ. δολάρια.

Η στάθμη του νερού λόγω της πλημμυρίδας έφτασε τα 150 εκατοστά, επίπεδο χαμηλότερο από εκείνο της περασμένης Τρίτης, όταν άγγιξε τα 187 εκατοστά- το υψηλότερο επίπεδο τον τελευταίο μισό αιώνα. 

Κλείσιμο
Στο μεταξύ, κάτοικοι και επιχειρηματίες προσπαθούν να βρουν το κουράγιο να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους και να ξεχάσουν ότι δύο συμπολίτες τους έχασαν την ζωή τους.

Η Βενετία δέχεται 36 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο και το 90% αυτών είναι ξένοι.

000_1MC48O
000_1MC49V
000_1MC473
000_1MC464
000_1MC48N

«Η στάθμη του νερού σταμάτησε να ανεβαίνει», έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος της Βενετίας Λουίτζι Μπρουνιάρο. «Μέγιστο ύψος 10 εκ. ...Οι Βενετοί δεν γονατίζουν παρά μόνο όταν προσεύχονται. Η Βενετία θα επιστρέψει».

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν πλημμυρίδες που δεν θα ξεπερνούν τα 110 εκατοστά τις επόμενες ημέρες, πράγμα που θα επιτρέψει την αποτίμηση των ζημιών, οι οποίες ανέρχονται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δημάρχου, στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Από την περασμένη Τρίτη, περισσότερες από 50 εκκλησίες, ανάμεσά τους και η εκκλησία του Αγίου Μάρκου, έχουν πλημμυρίσει στην Βενετία, καθώς και καταστήματα και κατοικίες. Ηδη τα ξενοδοχεία δέχονται μαζικά ακυρώσεις κρατήσεων για τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Ο δήμαρχος της πόλης ανακοίνωσε το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού που θα δέχεται τις δωρεές όσων θέλουν να συμβάλουν στο έργο της αποκατάστασης των ζημιών από την Ιταλία ή το εξωτερικό. «Η Βενετία, μοναδικός τόπος, είναι κληρονομιά όλων. Χάρη στην δική σας βοήθεια, η Βενετία θα λάμψει και πάλι», έγραψε σε ανακοίνωσή του.

Συναγερμός για Φλωρεντία και Πίζα

Νοτιότερα, στην Τοσκάνη, δύο ακόμη εμβληματικές ιταλικές πόλεις, η Φλωρεντία και η Πίζα, βρίσκονται σε συναγερμό εξαιτίας της απειλής πλημμυρών. Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Τοσκάνης Ενρίκο Ρόσι προειδοποίησε μέσω του Twitter για τον κίνδυνο υπερχείλισης του Αρνου ποταμού και δήλωσε ότι λαμβάνονται μέτρα στις όχθες του στο ύψος της Πίζας για προληπτικούς λόγους.

Ο στρατός λαμβάνει μέτρα και στις όχθες του Αρνου στο ύψος της Φλωρεντίας, όπου η στάθμη των υδάτων αυξήθηκε επικίνδυνα την χθεσινή νύκτα.

Η Φλωρεντία καταστράφηκε το 1966 από φονικές πλημμύρες που προκάλεσαν τον θάνατο εκατό ανθρώπων και κατέστρεψαν ανυπολόγιστης αξίας έργα της Αναγέννησης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης