Ακάρ: Ενάντια στο «πνεύμα της συμμαχίας» το ψήφισμα για τους Αρμένιους

Ακάρ: Ενάντια στο «πνεύμα της συμμαχίας» το ψήφισμα για τους Αρμένιους

Σε μια με δυο ημέρες ξεκινούν οι κοινές περιπολίες Τουρκίας - Ρωσίας στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας

akar
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε τους Αμερικανούς την Τετάρτη, για την έγκριση δυο ξεχωριστών ψηφισμάτων, για το αίτημα των Αρμενίων σχετικά με τα γεγονότα του 1915 και για την καταδίκη της τουρκικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, τονίζοντας πως είναι «ενάντια στο πνεύμα της μεταξύ μας συμμαχίας».

«Η έγκριση των ψηφισμών είναι ολοκληρωτικά εναντίον του πνεύματος της συμμαχίας, της συνεργασίας μας εντός του ΝΑΤΟ, των κοινών μας επιχειρήσεων και των στρατιωτικών μας ασκήσεων» ανέφερε ο Ακάρ στους δημοσιογράφους έξω από την τουρκική βουλή, στην Άγκυρα.

«Πιστεύω πως οι Αμερικανοί που μπορούν να σκεφτούν ελεύθερα, θα εμποδίσουν το Κονγκρέσο να προχωρήσει σε αυτό το λανθασμένο μονοπάτι» συμπλήρωσε.

Η θέση της Τουρκίας για τα γεγονότα του 1915 και τους μαζικούς θανάτους των Αρμενίων αναφέρει πως ορισμένοι εξ αυτών στάθηκαν στο πλευρό των Ρώσων και συγκρούστηκαν με τις οθωμανικές δυνάμεις. Μια μεταγενέστερη μετεγκατάσταση των Αρμενίων είχε σαν αποτέλεσμα να προκύψουν πολυάριθμα θύματα.

Κλείσιμο
Η Τουρκία δεν αποδέχεται τη χρήση του όρου «γενοκτονία» για τα περιστατικά αυτά, ωστόσο επισημαίνει πως ήταν μια τραγωδία που είχε απώλειες και για τις δυο πλευρές. Ακόμη, η Άγκυρα έχει προτείνει τη σύσταση μιας ομάδας ιστορικών από την Τουρκία και την Αρμενία για την εξέταση του ζητήματος.

Σε μια - δυο ημέρες ξεκινούν οι κοινές περιπολίες στη Συρία

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ρωσίας, σχετικά με την έναρξη των σχεδιαζόμενων κοινών περιπολιών σε περθιοχές της Συρίας, μετά την ολοκλήρωση της νέας εκεχειρίας, διάρκειας 150 ωρών, πραγματοποίησαν οι Τούρκοι την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον Ακάρ, οι συζητήσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές ολοκληρώθηκαν «μέσα σε πνεύμα απόλυτης συμφωνίας», ενώ «οι κοινές και εποικοδομητικές εργασίες ανάμεσα στις δυο χώρες, συνεχίζονται». Μάλιστα, ο Ακάρ πρόσθεσε πως οι κοινές περιπολίες θα ξεκιονήσουν σε μια με δυο ημέρες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης