Στο φως η επιστολή του State Department στο Wikileaks

Στο φως η επιστολή του State Department στο Wikileaks

Αγώνα δρόμου για να μην διαρρεύσουν στο διαδίκτυο τα 250.000 έγγραφα – τηλεγραφήματα αμερικανικών διπλωματικών αρχών του εξωτερικού προς τις κεντρικές υπηρεσίες του Στέητ Ντηπάρτμεντ και αντιστρόφως, κάνει τις τελευταίες μέρες η αμερικανική κυβέρνηση. 

Στο φως η επιστολή του State Department στο Wikileaks
Αγώνα δρόμου για να μην διαρρεύσουν στο διαδίκτυο τα 250.000 έγγραφα – τηλεγραφήματα αμερικανικών διπλωματικών αρχών του εξωτερικού προς τις κεντρικές υπηρεσίες του Στέητ Ντηπάρτμεντ και αντιστρόφως, κάνει τις τελευταίες μέρες η αμερικανική κυβέρνηση.

Είναι ενδεικτική η επιστολή που απέστειλαν οι νομικές υπηρεσίες του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στον ιδρυτή της ιστοσελίδας wikileaks κ. Τζούλιαν Ασάντζ και τη δικηγόρο του κυρία Τζένιφερ Ρόμπινσον, την οποία φέρνει σήμερα στο φως το protothema gr.  

Η επιστολή, με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου 2010, την οποία υπογράφει ο νομικός σύμβουλος του Στέητ Ντηπάρτμεντ κ. Harold Hongju Koh αποτελεί απάντηση σε επιστολή που είχε στείλει στις 26 Νοεμβρίου στο Στέητ Ντηπάρτμεντ ο επικεφαλής του wikileaks. Με το γράμμα του, ο κ. Ασάντζ ζητούσε από την αμερικανική διπλωματία να λάβει πληροφορίες για συγκεκριμένα πρόσωπα (τα οποία αναφέρονται σε κάποια από τα τηλεγραφήματα που σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει) που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν κίνδυνο ακόμη και για την ίδια τους την ζωή με την αποκάλυψη της δράσης τους.

Δεν θα εμπλακούμε σε διαπραγμάτευση με το wikileaks, διαμηνύει το αμερικανικό Στέητ Ντηπάρτμεντ και προειδοποιεί τον κ. Ασάντζ και τη συνήγορό του ότι παρά την επιθυμία τους να προστατεύσουν τις ζωές των ανθρώπων που λειτούργησαν ως πληροφοριοδότες των αμερικανικών υπηρεσιών ότι έπραξαν ακριβώς το αντίθετο και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές αμέτρητων ανθρώπων.

Κλείσιμο
Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι παρ’ ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι δεν διαπραγματεύεται με το wikileaks εντούτοις καλεί την ιστοσελίδα να σταματήσει τη δημοσίευση διαβαθμισμένων εγγράφων του Στέητ Ντηπάρτμεντ, να επιστρέψει το σύνολο του υλικού στην αμερικανική κυβέρνηση και να διαγράψει όλα τα αρχεία που υπάρχουν αποθηκευμένα επίσημα έγγραφα αμερικανικών υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα ο κ. Ασάντζ εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις από την Ιορδανία. Μια χώρα φίλα προσκείμενη στις Ηνωμένες Πολιτείες, με ισχυρές μυστικές υπηρεσίες που για πολλούς θα μπορούσαν να εντοπίσουν σε μικρό χρονικό διάστημα τον κ. Ασάντζ εάν το επιθυμούσαν ή εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν υποβάλλει σχετικό αίτημα.

Η πληροφορία αυτή είναι μία από τις πολλές που αθροίζονται με την ουσία των ευαίσθητων πληροφοριών που έχουν κοινοποιηθεί σε όλους όσοι έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και καθιστούν την νέα διαρροή διαβαθμισμένων -ακόμη και ως απόρρητων- εγγράφων του Στέητ Ντηπάρτμεντ ένα μεγάλο πολιτικό και διπλωματικό θρίλερ.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής

Ακολουθεί, σε μετάφραση του συνεργάτη μας Νίκου Βεντουράκη, το πλήρες κείμενο της επιστολής:
   
Ο Νομικός Σύμβουλος
                        State Department Ηνωμένων Πολιτειών

                                Washington, D.C. 20520
                                27 Νοεμβρίου, 2010

Μέσω Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου


Κα. Jennifer Robinson
Δικηγόρος του K. Julian Assange
WikiLeaks
179 Great Portland Street
London WIW 5LS

Αγαπητή Κα. Robinson και K. Assange:

Σας γράφω ως απάντηση στο γράμμα της 26ης Νοεμβρίου 2010 προς τον Πρέσβη των Η.Π.Α Louis B. Susman, όσον αφορά την πρόθεσή σας να δημοσιεύσετε στην ιστοσελίδα σας WikiLeaks κείμενα τα οποία ισχυρίζεστε πως είναι διαβαθμισμένα  ντοκουμέντα της κυβερνήσεως των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως γνωρίζετε, εάν οποιαδήποτε από τα κείμενα τα οποία σκοπεύετε να δημοσιεύσετε έχουν προμηθευτεί από οποιοδήποτε επίσημο μέλος της κυβερνήσεως, ή διαμέσου αυτού, χωρίς παραχώρηση δικαιωμάτων δημοσίευσης, οι προμηθευτές βρίσκονται υπό παραβίαση νόμων των Ηνωμένων Πολιτειών και χωρίς να νοιάζονται για τις σοβαρές συνέπειες αυτής της πράξης τους. Όσο το WikiLeaks έχει στην κατοχή του τέτοιο υλικό, η παραβίαση του νόμου είναι συνεχής.

Μας είναι γνωστό από συζητήσεις μας με εκπροσώπους των εφημερίδων The New York Times, The Guardian και Der Speigel, πως το WikiLeaks έχει επίσης προμηθεύσει περίπου 250.000 αρχεία στην κάθε μία από αυτές τις εφημερίδες, προς δημοσίευση, επιμηκύνοντας έτσι την περαιτέρω παρανομία σε ό,τι αφορά τη μή δημοσίευσή διαβαθμισμένων αρχείων.

Η έκδοση αρχείων τέτοιας φύσης θα μπορούσε το λιγότερο να:

- Θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων αθώων, από δημοσιογράφους, μέχρι ακτιβιστές και μπλόγκερς, στρατιώτες και ανθρώπους που προμηθεύουν πληροφορίες για την προώθηση ειρήνης και ασφάλειας.

- Θέσουν σε κίνδυνο εν ενεργεία στρατιωτικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένων αποστολών εναντίον τρομοκρατών, παράνομων μεταφορέων όπλων και σαρκός, εγκληματιών και εγκληματικών οργανώσεων και άλλων φορέων που αποτελούν κίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια, και,

- Να θέσουν σε κίνδυνο τη συνεχή συνεργασία μεταξύ χωρών, συνεργατών, συμμάχων και συμμέτοχων στην αντιμετώπιση τρομοκρατίας, πανδημιών και εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, που μπορούν να διακινδυνεύσουν την παγκόσμια σταθερότητα.

Στο γράμμα σας, αναφέρετε πως θέλετε -σύμφωνα με το στόχο σας της "παγκόσμιας αποχαρακτήρισης"- πληροφορίες για ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται "σε κίνδυνο" λόγω των ενεργειών σας.

Παρά το ενδιαφέρον σας να προστατεύσετε αυτές τις ζωές, έχετε κάνει το αντίθετο, θέτοντας σε κίνδυνο αναρίθμητες ζωές. Έχετε υποσκάψει το δηλωμένο σκοπό σας μέσω της μαζικής προώθησης αυτών των πληροφοριών χωρίς σύνταξη έκδοσης και χωρίς να λαμβάνετε υπόψη την ασφάλεια και ιερότητα των ζωών που θέτουν σε κίνδυνο οι πράξεις σας. Δεν θα εμπλακούμε σε καμία άλλη διαπραγμάτευση για περαιτέρω αποχαρακτηρισμό παράνομα αποκτηθέντων αρχείων της κυβέρνησης των Η.Π.Α. Εάν ενδιαφέρεστε πραγματικά να σταματήσετε την ζημιά που έχουν προκαλέσει οι πράξεις σας θα πρέπει να: 1) σιγουρέψετε πως το WikiLeaks θα σταματήσει να εκδίδει τέτοιες πληροφορίες, 2) βεβαιωθείτε πως το WikiLeaks θα επιστρέψει οποιαδήποτε διαβαθμισμένα αρχεία στην κατοχή του που ανήκουν στην κυβέρνηση των Η.Π.Α. και 3) να καταστρέψει όλα τα αρχεία αυτού του τύπου από τις βάσεις δεδομένων του WikiLeaks

Ειλικρινώς,

s/ Harold Hongju Koh

Harold Hongju Koh
Legal Adviser

Η πρωτότυπη επιστολή εδώ
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης