"Μια άδεια καρέκλα" για τον Λιου Σιαομπό

"Μια άδεια καρέκλα" για τον Λιου Σιαομπό

Στην απονομή του Νόμπελ Ειρήνης, στις 10 Δεκεμβρίου στο Οσλο...

"Μια άδεια καρέκλα" για τον Λιου Σιαομπό
Μια άδεια καρέκλα θα εκπροσωπήσει τον Λιου Σιαομπό στην τελετή απονομής του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης στις 10 Δεκεμβρίου, εάν οι κινεζικές αρχές δεν επιτρέψουν στη σύζυγο του Κινέζου διαφωνούντα να ταξιδέψει στο Οσλο, δήλωσε χθες Κινέζος αντιφρονούντας που ζει εξόριστος στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Γιανγκ Τζιανλί, πρόκειται για μια χωρίς προηγούμενο συμβολική ενέργεια, η οποία σκοπό έχει να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι ο Λιου Σιαομπό σαπίζει στη φυλακή και ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα αξίζει της προσοχής της διεθνούς κοινότητας.

Κλείσιμο
Ο Γιανγκ Τζιανλί, ο οποίος έχει επίσης εκτίσει ποινή φυλάκισης πέντε ετών, αποτελεί το σύνδεσμο ανάμεσα στον Λιου Σιαομπό και την Επιτροπή Νομπέλ.

Ο Γιανγκ, ο οποίος θα παραβρεθεί στην τελετή στο Όσλο, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Λιου Σια, σύζυγος του Λιου Σιαομπό, θα μπορέσει τελικά να μεταβεί στη Νορβηγία για να παραλάβει το βραβείο.

«Αυτή είναι η επιθυμία του Λιου και γι’ αυτό δε θα εγκαταλείψουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να επιτύχουμε να επιτρέψουν οι κινεζικές αρχές στην κα Λιου να ταξιδέψει στη Νορβηγία», τόνισε ο Γιανγκ Τζιανλί.

Ο Λιου Σιαομπό θα είναι ο δεύτερος στην εκατονταετή και πλέον ιστορία του βραβείου Νομπέλ που δεν θα παραστεί στην τελετή για να παραλάβει ο ίδιος το βραβείο του. Ο πρώτος που δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθεί ο ίδιος στην τελετή ήταν ο αντιναζί αγωνιστής Καρλ φον Οσιέτσκι, το 1936. Ο Γερμανός ειρηνιστής κρατείτο σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και οι Ναζί δεν τού επέτρεψαν να ταξιδέψει στο Όσλο. Υπό περίεργες συνθήκες, ένας Γερμανός δικηγόρος έλαβε το χρηματικό ποσό που συνοδεύει το βραβείο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης