Κίνα: Διανοούμενοι ζητούν την απελευθέρωση του Λιου Σιαομπό

Κίνα: Διανοούμενοι ζητούν την απελευθέρωση του Λιου Σιαομπό

Περισσότεροι από 100 συγγραφείς, πανεπιστημιακοί και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν με επιστολή τους στο κινεζικό κοινοβούλιο την απελευθέρωση του διαφωνούντα Λιού Σιαομπό, ανακοίνωσε η οργάνωση Human Rights Watch.

Ανοιχτή η Κίνα στο ενδεχόμενο κυρώσεων κατά του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα

Περισσότεροι από 100 συγγραφείς, πανεπιστημιακοί και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν με επιστολή τους στο κινεζικό κοινοβούλιο την απελευθέρωση του διαφωνούντα Λιού Σιαομπό, ανακοίνωσε η οργάνωση Human Rights Watch.

Ο βρετανός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, η βραβευμένη με Νομπέλ Λογοτεχνίας Ναντίν Γκόρντιμερ και η κινέζα συγγραφέας Μα Τζιάν περιλαμβάνονται μεταξύ των διανοουμένων που υπογράφουν την επιστολή η οποία φέρει την ημερομηνία της 9ης Μαρτίου και απευθύνεται στον πρόεδρο του κοινοβουλίου Γου Μπανγκουό.

Κλείσιμο

Ο 53χρονος συγγραφέας και πρώην καθηγητής πανεπιστημίου προσήχθη στο δικαστήριο κατηγορούμενος για "ανατρεπτική δράση", περισσότερο από έναν χρόνο μετά τη σύλληψή του, η οποία έγινε μετά τη δημοσίευση της "Χάρτας 08".

Ο Λιου Σιαομπό, 54 ετών, είναι εκ των συγγραφέων της Χάρτας, που συντάχθηκε κατά το πρότυπο της Χάρτας 77 των τσεχοσλοβάκων αντιφρονούντων στη δεκαετία του ΄70, και ζητεί τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και τη διενέργεια εκλογών για μια "ελεύθερη, δημοκρατική και συνταγματική χώρα". Καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 11 ετών στις 25 Δεκεμβρίου 2009 για "ανατρεπτική δράση", περισσότερο από έναν χρόνο μετά τη σύλληψή του.

"Θεωρούμε ότι ο δρ. Λιου συνελήφθη απλώς διότι εξάσκησε το δικαίωμά του στην ελεύθερη έκφραση, όπως την εγγυάται το κινεζικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο", αναφέρεται στην επιστολή.

"Επίσης θεωρούμε ότι το αδίκημα της ανατρεπτικής δράσης της κρατικής εξουσίας όπως προσδιορίζεται από την κινεζική νομοθεσία, παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", αναφέρεται επίσης στην επιστολή με την οποία ζητείται η άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Λιού Σιαομπό.

Η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση της Κίνας συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα στο Πεκίνο με τη συμμετοχή 3.000 βουλευτών από ολόκληρη τη χώρα. Η ετήσια συνεδρίαση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης αποτελεί τον χώρο καταγραφής των μεγάλων αποφάσεων της ηγεσίας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Εκτός της Χάρτας 08 οι κινεζικές αρχές προσάπτουν στον Λιου Σιαομπό τη συγγραφή επικριτικών άρθρων σε ιστοσελίδες στο Ιντερνετ.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της επικύρωσης της ποινής του τον περασμένο μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους.

Το αδίκημα της "ανατρεπτικής δράσης" επισύρει ποινή μέχρι και 15ετούς κάθειρξης και χρησιμοποιείται από τις αρχές εναντίον των διαφωνούντων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης