Brexit: Η μαυροφορεμένη της βρετανικής Βουλής που έγινε viral

black_rod

Η Σάρα Κλαρκ, η πρώτη γυναίκα «Black Rod», απέδειξε ότι όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος - Ποιό είναι το τελετουργικό που ακολούθησε η βρετανική Βουλή πριν την αναστολή της λειτουργίας της

Κατά τη διάρκεια της χαοτικής συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων λίγο πριν από την αναστολή των εργασιών του, μια γυναίκα που έμοιαζε να έχει βγει από σελίδες ιστορικού μυθιστορήματος, μπήκε στην αίθουσα για να ξεκινήσει το τελετουργικό της αναστολής της Βουλής. Ντυμένη στα μαύρα, με χρυσές αλυσίδες στο λαιμό και κρατώντας μια μαύρη ράβδο απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, καλώντας τον να την ακολουθήσει στη Βουλή των Λόρδων.

Ποια είναι όμως αυτή η περίεργη φιγούρα και ποιόν ρόλο διαδραματίζει στα κοινοβουλευτικά πράγματα του Ηνωμένου Βασιλείου;

Πρόκειται για την Κυρία Κλητήρα ή την «Μαύρη Ράβδο», όπως λέγεται χαρακτηριστικά και πρόκειται για υπάλληλο της Βουλής των Λόρδων. Η κυρία Σάρα Κλαρκ είναι η πρώτη γυναίκα από το 1350 που κατέχει τον συγκεκριμένο τίτλο. Ο ρόλος της στην προκειμένη περίπτωση ήταν να καλέσει τους εκπροσώπους της Βουλής των Κοινοτήτων να παρευρεθούν στη Βουλή των Λόρδων. Ο εκάστοτε υπάλληλος που φέρει τον τίτλο κρατάει και μια μαύρη ράβδο από έβενο η οποία του έχει δώσει το όνομα «Black Rod» (μαύρη ράβδος). Η εν λόγω θέση δημιουργήθηκε το 1350, αλλά οι αρμοδιότητες που έχει μέχρι σήμερα οριστικοποιήθηκαν το 1522.

Παρόλο που ο πρωθυπουργός της χώρας αποφάσισε να αναστείλει το Κοινοβούλιο, στην πραγματικότητα η Βασίλισσα είναι αυτή που πρέπει να δώσει την έγκρισή της.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η αναστολή της λειτουργίας της Βουλής των Κοινοτήτων είναι μια συνηθισμένη διαδικασία που λαμβάνει χώρα περίπου κάθε φθινόπωρο. Ωστόσο απαιτείται ένα περίπλοκο τελετουργικό. Εκπρόσωποι της Βασίλισσας διαβιβάζουν στη Βουλή των Κοινοτήτων μια γραπτή της δήλωση. Καθώς η Βασίλισσα (ή εκάστοτε βασιλιάς) δεν έχει εκλεγεί, δεν προβλέπεται να εισέλθει αυτοπροσώπως στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Στη συνέχεια η Βουλή των Λόρδων θα ζητήσει από την «Lady Usher of the Black Rod», όπως είναι ο επίσημος τίτλος της, να μεταβεί στη Βουλή των Κοινοτήτων και να ζητήσει να μεταβεί αντιπροσωπεία τους στη Βουλή των Λόρδων. Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της Βασίλισσας θα διαβάσουν στο Σώμα τη δήλωσή της καθώς και τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν στην κοινοβουλευτική περίοδο που πρόκειται να ολοκληρωθεί.

Κάθε νομοσχέδιο συνοδέψετε από τη γαλλο - νορμανδική φράση «La Reine le veut» (η Βασίλισσα το επιθυμεί), μια από τις ελάχιστες φράσεις στα γαλλικά που ακούγονται στο βρετανικό κοινοβούλιο και ανάγονται στην εποχή πριν το 1488, όταν οι δικαστικές αποφάσεις αναγράφονταν στα γαλλικά.

ΣΧΟΛΙΑ (17)

kyriakos

Η τελευταία πρόταση είναι όλα τα λεφτά. Μέχρι πριν από 150 χρόνια μιλούσαν Γαλλικά στο παλάτι. Ο θυρεός της Γερμανίδας είναι Γαλλικός. Ο Ερρίκος ο 8ος υπέγραφε τα γράμματα του στις γκομενες ως Ερρίκος (στα Ελληνικα!). Μέχρι πριν από 60 χρόνια δεν υπήρχε δομημένη γλώσσα με ενιαίο συντακτικό και γραμματική. Ο καθένας μιλούσε όπως ήθελε. Γι αυτό επεισαν τα ζώα ότι η γλώσσα είναι εύκολη ΑΛΛΑ έχει πολλές εξαιρέσεις. Μέχρι πριν από 30 χρόνια οι τελετές αποφοίτησης ήταν στα Λατινικά.

kyriakos

Η τελευταία πρόταση είναι όλα τα λεφτά. Μέχρι πριν από 150 χρόνια μιλούσαν Γαλλικά στο παλάτι. Ο θυρεός της Γερμανίδας είναι Γαλλικός. Ο Ερρίκος ο 8ος υπέγραφε τα γράμματα του στις γκομενες ως Ερρίκος (στα Ελληνικα!). Μέχρι πριν από 60 χρόνια δεν υπήρχε δομημένη γλώσσα με ενιαίο συντακτικό και γραμματική. Ο καθένας μιλούσε όπως ήθελε. Γι αυτό επεισαν τα ζώα ότι η γλώσσα είναι εύκολη ΑΛΛΑ έχει πολλές εξαιρέσεις. Μέχρι πριν από 30 χρόνια οι τελετές αποφοίτησης ήταν στα Λατινικά.

Λονδίνο 1

Απορώ τι κοφτει τους ελληναρες τι γίνεται στην Βρετανια με μπρεξιτ κλπ. Το ιδιο ενδιαφέρον να είχατε για την χωρα σας δεν θα εισασταν οι ζητιανοι της ΕΕ, ούτε θα τρώγατε με τα λεφτα των Ευρωπαιων φορολογουμενων.

Πράκτορας του Μπρίτις Κάνσιλ

Ναι έχεις δίκιο τι τους κόφτει τους ελληναράδες τι κάνουμε στην Αγγλία. Έλα αύριο από το γραφείο να σου δώκω ένα προφίσιενσι δώρο.

Μας κόφτει

διότι βρήκαμε κάτι για να διασκεδάζουμε και να γελάμε.Τι δεν καταλαβαίνεις?

Αντι ντπιτης

Ολο τω τελετουργικό αφορα σατανομασονιστικονεοταξιτικη θυσεια στον δαιμονα της μεγηστης μαγισας η αλιως γηραιας αλβιονας η λατρια της που υπαρχι απο τα αρχεα χροννια μεσα απο τιν πιστη στην κελτικη θρισκηα και τους δροιδες που ηταν αρχιερης του σκωτους....

ΚΟΠΡΙΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Ωραια θα ηταν και στην ελληνικη Βουλη , να δουμε τη Ζωη ντυμενη ετσι....

Έξω με τις κλωτσιές

Απο την ΕΕ οι μεθύστακες και υπερόπτες Άγγλοι χτες!!!

Φραπε και ταβλι στην πλατεια

Ο γραφικοτερος λαος του κοσμου.. Εδω ακομα εχουν βασιλιαδες και παλατια και τους προσκυνουνε οπως οι σκλαβοι ενω ο κοσμος παει μπροστα..

123

Ο γραφικοτερος λαος του κοσμου ομως εχει δημοκρατια και κοινοβουλιο 800 χρονια τωρα, ενω ο βαλκανιος εξυπνοτερος λαος του κοσμου βολοδερνει μετα την επανασταση με μοναρχες εισαγωγης, δικτατοριες, κινηματα, πελατειακες δημοκρατιες και αλλα θλιβερα

...

φάε τα βελανίδια σου και κατέβα από τα δέντρα και μετά μίλα

Tyrion

Να φωνάξουμε τον λοχαγό Μάρκ να αναλάβει τους θλιμμένους Μπούφους!

London Calling

Οι Λόντρες είναι διαχρονικά οι μεγαλύτεροι παπατζήδες του φαίνεσθαι. Παραμυθιάζουν το αφελές πόπολο και εκεί που τους υποτιμάς, θεωρώντας τους ιδιόρρυθμούς, γραφικούς, ενδεχομένως αφελείς κτλ. στην έχουν φέρει πριν προλάβεις να αντιδράσεις. Με τους Έλληνες βέβαια δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν ιδιαίτερα, εδώ πήραν τα λεφτά όλων των εγχώριων λαμογιών και έχουν βάλει τα τέκνα των να πληρώνουν 700 sterl per weeκ για μια τρόγλη στο Harrow.

I totally agree

πράγματι δεν υπάρχουν μεγαλύτερες ''τανεςπου'' από τους Εγγλέζους,έχουν αναγάγει το δούλεμα σε ύψιστη τέχνη,ειδικά όλα αυτά τα τελετουργικά γύρω από την Βασίλισσα είναι αριστουργήματα ψυχολογίας,και την ίδια στιγμή που στο παίζουν γραφικοί και πέρα βρέχει,σε γδύνουν κανονικά,οι μεγαλύτεροι παπατζήδες της Οικουμένης

Θανασης

Πως την λενε ;;; Σαρα ..... καταλαβατε ολοι ποιο ειναι τελικα το προβλημα στην Μ .Βρεταννια ....το ιδιο προβλημα και στις ΗΠΑ....το ιδιο προβλημα και στην ΕΕ...που δν υπαρχει το προβλημα;;; Στην Ρωσσικη Ομοσπονδια και στην Κινα....για αυτο και ολοι οι αλλοι ειναι εναντιον τους!!!!

karamanlikos vlakas

Ναι, καταλαβαμε οτι εισαι φασιστακι...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης