Καύσωνας: Μετακινείται στις σκανδιναβικές χώρες - Στους 35 βαθμούς ο υδράργυρος στη Σουηδία

Καύσωνας: Μετακινείται στις σκανδιναβικές χώρες - Στους 35 βαθμούς ο υδράργυρος στη Σουηδία

Στις αρχές της εβδομάδας περιοχές της Σουηδίας γνώρισαν «τροπικές νύχτες»

075_economou-notitle190725_npVPa
Μετά τα απανωτά χτυπήματα ζέστης που δέχθηκε η δυτική Ευρώπη από το κύμα καύσωνα, τώρα σειρά φαίνεται να έχουν οι σκανδιναβικές χώρες, οι οποιες βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλές θερμοκρασίες.

Στη Σουηδία, το βόρειο τμήμα της χώρας επλήγη από τη ζέστη. Στη μικρή πόλη Μαρκουσβίνσα (βόρεια) ο υδράργυρος ανήλθε χθες σε επίπεδα ρεκόρ, στους 34,8 βαθμούς Κελσίου, την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη Σουηδία φέτος.

«Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία στο βόρειο τμήμα από το 1945 και την τρίτη υψηλότερη που καταγράφουμε» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο μετεωρολόγος Γιον Γιόρπελαντ.

Στις αρχές της εβδομάδας, περιοχές της Σουηδίας γνώρισαν «τροπικές νύχτες», δηλαδή όταν η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν πέφτει κάτω των 20 βαθμών Κελσίου.

Σύμφωνα με τον Σουηδό μετεωρολόγο, οι θερμοκρασίες δεν θεωρούνται εξαιρετικά υψηλές στο νότιο τμήμα της χώρας και δεν θεωρείται ασυνήθιστο να φθάνουν στους 30 βαθμούς Κελσίου κάποιες ημέρες τον χρόνο, ακόμα κι αν οι τωρινές θερμοκρασίες ξεπερνούν τον μέσο όρο.

Το κύμα ζέστης έγινε αισθητό και άλλες Σκανδιναβικές χώρες. Το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Νορβηγίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε «τροπικές νύχτες» σε 20 διαφορετικές περιοχές στον νορβηγικό νότο.

Κλείσιμο
Συναγερμοί για καύσωνα εκδόθηκαν στη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία. Η φινλανδική αστυνομία προέτρεψε, μάλιστα, στις αρχές της εβδομάδας τους οδηγούς να προσέχουν τα ελάφια, που διασχίζουν τους δρόμους αναζητώντας νερό για να δροσιστούν.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προέβλεψε ότι οι ατμοσφαιρικές ροές θα μεταφέρουν τη ζέστη από την Ευρώπη προς τη Γροιλανδία «με αποτέλεσμα την αύξηση των θερμοκρασιών και την επιτάχυνση της τήξης» των πάγων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης