Νικαράγουα: Θα αποφυλακιστούν μόνο 142 πολιτικοί κρατούμενοι

Νικαράγουα: Θα αποφυλακιστούν μόνο 142 πολιτικοί κρατούμενοι

Τουλάχιστον 227 άτομα πρέπει να απελευθερωθούν, δηλώνει η αντιπολίτευση

nicaragua
Οι αρχές της Νικαράγουας ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι σχεδιάζουν να αποφυλακίσουν άλλους 142 κρατούμενους που συνελήφθησαν επειδή συμμετείχαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, αριθμό πολύ μικρότερο από αυτόν των ανθρώπων την απελευθέρωση των οποίων απαιτεί η αντιπολίτευση.

Περίπου 336 άνθρωποι έχουν βγει από τις φυλακές από τον Φεβρουάριο, κάτι που σημαίνει ότι μένουν να αποφυλακιστούν 142 ως τη 18η Ιουνίου, την προθεσμία που έχει συμφωνηθεί με την αντιπολίτευση, σύμφωνα με την κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα.

Η Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πολιτικών Κρατουμένων ανέφερε την Κυριακή ότι ο αριθμός των εγκλείστων που μένουν να απελευθερωθούν είναι τουλάχιστον 227.

Οι αντιπολιτευόμενοι που έχουν αποφυλακιστεί συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν κατηγορίες.

Η αντιπολίτευση έχει απειλήσει να τερματίσει οριστικά τις συνομιλίες με την κυβέρνηση εάν δεν αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κρατούμενοι που χαρακτηρίζει πολιτικούς.

Εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν αφότου ξέσπασαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, τις οποίες ακολούθησε κύμα σκληρής καταστολής, τον Απρίλιο του 2018.

Κλείσιμο
Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτιμά ότι η κρίση στη Νικαράγουα έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 325 ανθρώπους. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για 199 νεκρούς, οργανώσεις της αντιπολίτευσης για 550.

Περίπου 62.000 άνθρωποι έχουν εξάλλου εγκαταλείψει τη χώρα εξαιτίας του κύματος της βίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι διαδηλώσεις εναντίον του Ορτέγα ξέσπασαν αρχικά με αφορμή τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων που περιλάμβανε μείωση των συντάξεων — τα μέτρα αυτά μπήκαν στο συρτάρι μερικές ημέρες αργότερα, αλλά αφού ήδη η κινητοποίηση είχε μεταμορφωθεί σε εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης του άλλοτε επικεφαλής των σαντινιστών ανταρτών που ανέτρεψαν τη δικτατορία των Σομόσα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης