Αυστρία: «Εσωτερικές» αλλαγές στην κυβέρνηση Κουρτς, μετά τις παραιτήσεις των ακροδεξιών

Αυστρία: «Εσωτερικές» αλλαγές στην κυβέρνηση Κουρτς, μετά τις παραιτήσεις των ακροδεξιών

Αναβάθμισε υπηρεσιακά στελέχη, ενόψει και της προκήρυξης πρόωρων εκλογών - Το Κόμμα των Ελευθέρων συγκυβερνούσε από τις 18 Δεκεμβρίου 2017 με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς

Sebastian-Kurz-austria-kourts
Μετά την χθεσινή αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ και την παραίτηση άλλων τεσσάρων υπουργών, όλων προερχομένων από το συγκυβερνών έως χθες ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, ορκίζονται σήμερα στις 14.00 (ώρα Ελλάδας) ενώπιον του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν οι πέντε Αυστριακές προσωπικότητες που θα καλύψουν τις κενές θέσεις στην αυστριακή κυβέρνηση, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η σημερινή ορκωμοσία αποτελεί τη νέα εξέλιξη των επακόλουθων από το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς που συνταράσσει από την Παρασκευή την Αυστρία, με πρωταγωνιστές τους παραιτηθέντες αντικαγκελάριο και αρχηγό του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και αρχηγό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους Γιόχαν Γκουντέντους.

Το Κόμμα των Ελευθέρων συγκυβερνούσε από τις 18 Δεκεμβρίου 2017 με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος θα έχει να αντιμετωπίσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή πρόταση μομφής που κατέθεσε το κόμμα της αντιπολίτευσης "Λίστα Τώρα".

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό, ζητά την παραίτηση του καγκελάριου, στον οποίο καταλογίζει μεγάλες ευθύνες για την κυβερνητική συνεργασία του με τους Ελευθέρους.

Μετά την σημερινή ορκωμοσία τους, το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Έκαρντ Ρατς, το υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών ο πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Βάλτερ Πέλτνερ, ενώ η διευθύντρια της Υπηρεσίας Επιθεώρησης Πτήσεων Βαλερί Χακλ θα προΐσταται του υπουργείου Συγκοινωνιών.

Ο ανώτερος αξιωματικός του Αυστριακού Στρατού Γιόχαν Λούιφ θα ηγείται του υπουργείου 'Αμυνας, ενώ η έως τώρα υπουργός Γυναικών Γιουλιάνε Μπόγκνερ-Στράους αναλαμβάνει επιπλέον και τις αρμοδιότητες Δημόσιας Διοίκησης και Αθλητισμού του πρώην αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, του οποίου τη θέση αναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών Χάρτβιγκ Λέγκερ του Λαϊκού Κόμματος.

Κλείσιμο
Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν, αποδέχθηκε χθες την σχετική πρόταση του ομοσπονδιακού καγκελάριου και αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, για αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, κάνοντας δεκτές στη συνέχεια την παραίτηση των υπολοίπων υπουργών που προέρχονταν από το Κόμμα των Ελευθέρων, την οποία οι ίδιοι είχαν εξαρτήσει από την απομάκρυνση του Κικλ.


Διάγγελμα Βαν ντερ Μπέλεν: «Συγγνώμη» για την εικόνα της πολιτικής

Σε σχέση με την αντιμετώπιση και το ξεπέρασμα της τρέχουσας κυβερνητικής κρίσης ως επακόλουθου της "Υπόθεσης Ίμπιζα", του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής του Κόμματος των Ελευθέρων, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν είχε στείλει με το χθεσινοβραδινό διάγγελμά του ένα μήνυμα αισιοδοξίας.

Καλώντας τον λαό να μην εγκαταλείψει την πολιτική και ζητώντας "μόνο θάρρος και αρκετή αισιοδοξία", ο Αυστριακός πρόεδρος τόνισε χαρακτηριστικά : "θα τα καταφέρουμε, το κατορθώσαμε ήδη στο παρελθόν και αυτό είναι κάτι το χαρακτηριστικά αυστριακό".

Απευθυνόμενος προς τους πολιτικούς, που, όπως σημείωσε, "εκλέγονται για να υπηρετούν τη χώρα και πρέπει να ξέρουν να ξεχωρίζουν τι είναι ευπρεπές και τι όχι", επισήμανε πως "όλοι μας πρέπει να είμαστε υπόδειγμα", ενώ ζήτησε συγγνώμη για την εικόνα που παρουσίασε πρόσφατα η πολιτική.

Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, χωρίς να τους κατονομάσει, εννοούσε σαφέστατα τους εμπλεκόμενους στο πρωτοφανές σκάνδαλο, αντικαγκελάριο και αρχηγό των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και τον αρχηγό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους Γιόχαν Γκουντένους, οι οποίοι, υπό το βάρος των ευθυνών τους, είχαν παραιτηθεί το περασμένο Σάββατο.

Ταυτόχρονα, ο Αυστριακός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι "δεν είμαστε τέτοιοι, απλά δεν είναι τέτοια η Αυστρία", και προειδοποίησε ότι τέτοιες συμπεριφορές έχουν συνέπειες στην εικόνα και στο κύρος της χώρας, στον τουρισμό της, στην οικονομία της και στις εξαγωγές της, από τις οποίες εξαρτώνται δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης