Ντιμπέιτ για την προεδρία της Κομισιόν: Κυριάρχησαν μεταναστευτικό και οικονομία - «Καρφί» Βέμπερ για Τσίπρα

Ντιμπέιτ για την προεδρία της Κομισιόν: Κυριάρχησαν μεταναστευτικό και οικονομία - «Καρφί» Βέμπερ για Τσίπρα

Οι έξι υποψήφιοι απέφυγαν να απαντήσουν στο ερώτημα της ανάπτυξης και της υψηλής ανεργίας στον ευρωπαϊκό Νότο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα - Τι είπε για την ανεργία ο Βέμπερ, η αναφορά στη Βενεζουέλα και γιατί ζήτησε ένα σχέδιο Μάρσαλ για το προσφυγικό ζήτημα

Ντιμπέιτ για την προεδρία της Κομισιόν: Κυριάρχησαν μεταναστευτικό και οικονομία - «Καρφί» Βέμπερ για Τσίπρα
Η οικονομία, η προστασία του περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού και οι διεθνείς σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυριάρχησαν στο μεγάλο και τελευταίο debate των έξι βασικών υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο είχε αναφορές και για την Ελλάδα μέσω... Βενεζουέλας.

Περίπου 10 ημέρες πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές (οι Ολλανδοί και οι Βρετανοί ψηφίζουν στις 23, οι Ιρλανδοί και οι Τσέχοι στις 24 Μαίου, τέσσερις χώρες στις 25 και όλες οι υπόλοιπες στις 26) ο Μάνφρεντ Βέμπερ από Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), η Μαργκρέτε Βεστάγκερ της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE), ο Φρανς Τίμερμανς, από το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), ο Γιαν Ζαχραντίλ από τη Συμμαχία των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη (ACRE) η Σκα Κέλερ από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (EGP) και ο Νίκο Κουε από την Ευρωπαϊκή Αριστερά (EL), παρουσιάσαν τις προτάσεις τους για τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα πέντε χρόνια και κάλεσαν τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι αναφορές για την Ελλάδα δεν έλλειψαν από το τελευταίο debate, καθώς οι δημοσιογράφοι που συντόνιζαν τη συζήτηση έθεσαν το ερώτημα της ανάπτυξης στον ευρωπαϊκό νότο και της υψηλής ανεργίας, ιδίως στις νεότερες ηλικίες. Οι έξι υποψήφιοι προσπάθησαν να αποφύγουν την ευθεία απάντηση για τη χώρα μας και αναφέρθηκαν στην Πορτογαλία, με τον κ. Τίμερμανς να κατηγορεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την επιβολή πολιτικών λιτότητας σε χώρες του ευρωπαικού Νότου, με τον κ. Βέμπερ να απαντά ότι ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο νυν πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανήκουν στην πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών.

Ο Τσίπρας και ο Μαδούρο

Ωστόσο ο κ. Βέμπερ αναφέρθηκε στην Ελλάδα με αφορμή την πρότασή του να καταργηθεί η ομοφωνία στις αποφάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ. «Επί τέσσερις εβδομάδες δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια απόφαση για την καταδίκη του κομουνιστικού καθεστώτος του Μαδούρο στη Βενεζουέλα, επειδή κάποιοι από την Ελλάδα και την Ιταλία προσπαθούσαν να το μπλοκάρουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μεταναστευτικό

Για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού ο Μάνφρεντ Βέμπερ υπογράμμισε ότι η χρειάζεται να γίνεται έλεγχος όσων ζητούν άσυλο στις πρώτες χώρες υποδοχής και για αυτό ζήτησε να αυξηθεί ο αριθμός των ανδρών και γυναικών της Frontex στα 20.000 άτομα. Σύμφωνα με τον υποψήφιο του ΕΛΚ χρειάζεται επίσης ένα “Σχέδιο Μάρσαλ” για την Αφρική τονίζοντας ότι θα ορίσει έναν Επίτροπο που θα ασχολείται με την Αφρική. “Βρέθηκα σε πολλές χώρες της Ένωσης τον τελευταίο καιρό. Έχουμε τις ίδιες ανησυχίες, τους ίδιους φόβους αλλά και τις ίδιες ελπίδες για το μέλλον. Ζητώ μια Κομισιόν που θα είναι κοντά κοντά στους πολίτες. Μια Κομισιόν μια νέας απαρχής ώστε με αισιοδοξία να δείξουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Ο Φρανς Τίμερμανς, από το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), τόνισε ότι χρειάζεται μια ασφαλής Ευρώπη που προϋποθέτει μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση. «Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη στην Ευρώπη, αλληλεγγύη όχι μόνο για όσα μας αρέσουν αλλά ακόμα και σε πράγματα που δεν μας αρέσουν Αν χώρες της ανατολικής Ευρώπης δεν δέχονται κανέναν πρόσφυγα τότε σε λίγο καιρό θα έχουμε πάλι σύνορα εντός της ΕΕ» τόνισε.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE), δήλωσε ότι η μετανάστευση πάντα θα υπάρχει λόγω κλιματικής αλλαγής ή οικονομικών προβλημάτων, αλλά οι πολίτες θέλουν να δώσουμε νόμιμες λύσεις. Δεν γίνεται να εχουμε ανθρώπους χωρίς κανένα έγγραφο που περιφέρονται στην Ευρώπη.

Ο Γιαν Ζαχραντίλ από τη Συμμαχία των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη (ACRE) ζήτησε μια Κομισιόν που θα σέβεται και δεν θα επιβάλει στις εθνικές κυβερνήσεις. «Αυτήν την ένωση θέλω να εξασφαλίσω. Δεν θα επαναλάβω το λάθος να δέονται μετανάστες, αυτό δίχασε περισσότερο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της μετανάστευσης, το εμπόριο ανθρώπων και να ανοίξουμε κέντρα ταυτοποίησης εκτός Ευρώπης και να υπάρξουν συμφωνίες επανεισδοχής».

Ο Νίκο Κουέ από την Ευρωπαϊκή Αριστερά (EL) υποστήριξε ότι η μετανάστευση είναι ένα ανθρώπινο δράμα και ο ίδιος είναι γιος παράνομου μετανάστη . «Ο πατέρας μου ήρθε χωρίς χαρτιά στο Βέλγιο από την Ισπανία για να γλιτώσει από το καθεστώς του Φράνκο. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά θεωρεί ότι η μετανάστευση είναι ευκαιρία. Δεν τίθεται θέμα εισβολής. Οι μετανάστες αποτελούν το 0,5% του πληθυσμού είναι μετανάστες και μπορούν να συμβάλουν στην ανανέωση της Ευρώπης».

Οικονομία

Κλείσιμο
Για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και την μείωση της ανεργίας ο κ. Βέμπερ υποστήριξε ότι χρειάζεται μια πιο καλή λειτουργία της κοινής αγοράς. Ο κ. Βέμπερ ζήτησε μάλιστα να μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι πολίτες από τα 16 τους χρόνια, ώστε και οι νεότεροι να συμμετέχουν στις εξελίξεις. «Οι νέοι στην Πορτογαλία ζητούν εργασία, όχι ελάχιστο μισθό. Χρειάζονται θέσεις εργασίας για να κερδίσουν τη ζωή τους», δήλωσε ο ίδιος. Απαντώντας μάλιστα στον κ. Τίμερμανς που κατηγόρησε το ΕΛΚ για την επιβολή λιτότητας, ο κ. Βέμπερ δήλωσε χαρακτηριστικά: «ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο νυν πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανήκουν στην πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών». Ο Φρανς Τίμερμανς υπογράμμισε ότι η πολύ υψηλή ανεργία προκαλεί προβληματισμό αλλά τόνισε ότι τα αίτια είναι διαφορετικά από χώρα σε χώρα και ζήτησε τη στήριξη των Φιλελεύθερων και των Πρασίνων για μια ευρύτερη συμμαχία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Είμαστε στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και πολλές επιχειρήσεις έχουν βρει τρόπους να αποφεύγουν τη φορολογία», δήλωσε ο κ. Τίμερμανς προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να ρωτάμε πότε και αν θέλει να πληρώσει φόρο η Amazon».

Από την πλευρά της η κυρία Βεστάγκερ δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι το καλύτερο μέρος για να ζει κάποιος, ιδίως αν είσαι γυναίκα και αναφέρθηκε στις προκλήσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση. «Δίχως θέσεις απασχόλησης δεν υπάρχει μέλλον χρειαζόμαστε μια ισχυρή οικονομία για να υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης. Για μένα φορολογικός παράδεισος είναι εκεί που όλοι πληρώνουν τους φόρους τους. Η Ευρώπη θα μπορούσε να είναι πολύ ισχυρή εμπορικά, πρέπει να έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη σε εμάς τους ίδιους πρέπει να βοηθάμε τις επιχειρήσεις μας όταν δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό εκτός Ευρώπης».

Ο Γιαν Ζαχραντίλ από τη Συμμαχία των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη δήλωσε ότι δεν είναι η Επιτροπή αυτή που δημιουργεί θέσεις εργασίας, αλλά οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις. «Εμείς πρέπει να δώσουμε κίνητρα στις εταιρίες», τόνισε. Η Σκα Κέλερ, από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα αναφέρθηκε σε μια κοινωνική και πράσινη Ευρώπη που ελέγχει αν οι εταιρείες βλάπτουν το περιβάλλον. «Η λιτότητα έκανε πολύ κακό στις κοινωνίες και στους πολίτες, χάθηκαν θέσεις εργασίας. Να σταματήσουμε την επιχορήγηση σε εταιρείες που παραβιάζουν την περιβαλλοντική νομοθεσία και να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Ο Νίκο Κουέ από την Ευρωπαϊκή Αριστερά υπογράμμισε ότι υπήρχε ευρωπαϊκή ενότητα αλλά επιλέξαμε να εφαρμόσουμε πολιτικές λιτότητας στον ευρωπαϊκό χώρο και για αυτό στρέφονται στον Σαλβίνι στην Ιταλία ή σε άλλες χώρες εκλέγουν ακραία κόμματα.

Περιβάλλον – μέλλον της ΕΕ

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ ανέφερε ότι υποστηρίζει μια οικονομία μηδενικής εκπομπής διοξιδίου του άνθρακα μέχρι το 2050 αλλά όχι εις βάρος των πολιτών. «Να υπάρχει σοβαρότητα, όσοι καταγγέλλουν τα σκάνδαλα και τη φοροδιαφυγή να προστατεύονται και όχι να διώκονται», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την πρότασή του για την κατάργηση της ομοφωνίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων ο κ. Βέμπερ έφερε το παράδειγμα της Ελλάδας. «Χρειαστήκαμε περίπου τέσσερις εβδομάδες για μια θέση κατά του κομουνιστικού καθεστώτος του Μαδούρο επειδή κάποιοι από τη ν Ελλάδα και την Ιταλία προσπαθούσαν να την μπλοκάρουν». Ο κ. Βέμπερ ζήτησε επίσης τη δημιουργίας ενός ανεξάρτητου μηχανισμού για το κράτος δικαίου και κυρώσεις για όσους δεν σέβονται τα θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης