Μάλτα: Πρόστιμο σε Γερμανό καπετάνιο που διέσωζε μετανάστες στη Μεσόγειο

Μάλτα: Πρόστιμο σε Γερμανό καπετάνιο που διέσωζε μετανάστες στη Μεσόγειο

Πρόστιμο 10.000 ευρώ σε Γερμανό καπετάνιο επειδή εισήλθε στα εθνικά ύδατα της Μάλτας χωρίς να διαθέτει άδεια για να διεξάγει επιχειρήσεις διάσωσης

metana12
Δικαστήριο της Μάλτας επέβαλε σήμερα πρόστιμο 10.000 ευρώ στον Γερμανό καπετάνιο πλοίου που διέσωζε μετανάστες στη Μεσόγειο επειδή εισήλθε στα εθνικά ύδατα της χώρας πριν 11 μήνες χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα.

Το πλοίο MV Lifeline κατασχέθηκε από τις αρχές της Μάλτας τον Ιούνιο του 2018 αφού αποβίβασε στο νησί 234 μετανάστες που είχε διασώσει στα ανοικτά της Λιβύης.

Εναντίον του καπετάνιου, του Κλάους Πέτερ Ράις, απαγγέλθηκαν κατηγορίες επειδή εισήλθε στα χωρικά ύδατα της Μάλτας με το ολλανδικής σημαίας πλοίο χωρίς ωστόσο να διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα και άδεια για να διεξάγει επιχειρήσεις διάσωσης.

Ο δικαστής Τζόζεφ Μίφσουντ απέρριψε το αίτημα της κατηγορούσας αρχής να κατασχεθεί το πλοίο, επισημαίνοντας ότι αυτό ανήκει στη γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Mission Lifeline και όχι στον Ράις.

«Το δικαστήριο ανησυχεί για το επίπεδο ρητορικής και ρατσισμού (…) που περιβάλει την υπόθεση αυτή και τη μετανάστευση στη Μάλτα», επεσήμανε ο δικαστής.

Αν και θα μπορούσε να επιβάλει ποινή φυλάκισης 12 μηνών στον Ράις, ο Μίφσουντ αποφάσισε να μην το κάνει, εξηγώντας ότι το δικαστήριο «κατανόησε αμέσως τις συνθήκες της υπόθεσης». Επίσης πρόσθεσε ότι ο κατηγορούμενος «έδειχνε πάντα σεβασμό και υπάκουε στις συστάσεις του δικαστηρίου».

Κλείσιμο
Εξάλλου ο Μαλτέζος δικαστής πρότεινε τα χρήματα του προστίμου να δοθούν σε οργανώσεις που φροντίζουν μετανάστες και ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Εκπρόσωπος της Mission Lifeline ανακοίνωσε ότι η ΜΚΟ θα ασκήσει έφεση εναντίον της σημερινής «εξωφρενικής» απόφασης. «Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση, δεν έχει καμία σχέση με τον νόμο», επεσήμανε ο Άξελ Στάιερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης