Παναγία των Παρισίων: Ο ναός «σύμβολο» δεν θα επανέλθει ποτέ στο παλιό του μεγαλείο, εκτιμούν οι ειδικοί

Παναγία των Παρισίων: Ο ναός «σύμβολο» δεν θα επανέλθει ποτέ στο παλιό του μεγαλείο, εκτιμούν οι ειδικοί

Ερωτήματα ακόμα και για τη στατική επάρκεια της Notre Dame εγείρονται μετά την φωτιά που χαρακτηρίσθηκε ως η «πολιτιστική 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης» - Είναι όντως εφικτή η ανακατασκευή σε πέντε χρόνια, όπως υπόσχεθηκε ο Μακρόν;

notre-dame-before-after_main01
Η Παναγία των Παρισίων δεν πρόκειται να γίνει ποτέ ξανά αυτό που ήταν τους τελευταίους οκτώ αιώνες.

Αυτή φαίνεται να είναι η θλιβερή εκτίμηση των περισσοτέρων ειδικών (ιστορικών, αρχαιολόγων, συντηρητών, αλλά και διεπιστημονικών ομάδων) που ασχολούνται με τον καθεδρικό ναό, μετά την πυρκαγιά που έχει ήδη χαρακτηρισθεί ως η «πολιτιστική 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης».

Ένα από τα σύμβολα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και της χριστιανοσύνης έχει υποστεί ήδη σημαντικές ζημιές τις οποίες μόλις τώρα προσπαθούν να εντοπίσουν οι ειδικοί. Παρόλο που έχουν διασωθεί σημαντικά κειμήλια της Notre Dame, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα το βαθμό της ζημιάς που έχουν υποστεί τα θεμέλια του ναού.


Ήδη, οι πρώτοι συντηρητές εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις πιθανές ζημιές που έχει υποστεί η πέτρα που αποτελεί βασικό δομικό υλικό του ναού, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν λόγω της φωτιάς  και του νερού που χρησιμοποίησαν οι πυροσβέστες, ενδέχεται να έχει προκαλέσει ρωγμές στο εσωτερικό του τοίχου, με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτήματα ακόμα και για τη στατική επάρκεια του ναού. 




Είναι εφικτή η ανακατασκευή του ναού σε πέντε χρόνια;

Ένα από τα μεγαλύτερα πλέον ερωτήματα, μετά την αποφυγή της πλήρους καταστροφής του συμβόλου της χριστιανοσύνης, είναι το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την μερική έστω αποκατάσταση των ζημιών αλλά και το κόστος που θα απαιτηθεί για ένα τέτοιο τιτάνιο έργο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι δωρεές πιθανότατα θα καλύψουν το ποσό. "Αυτή τη φορά, δεν θα μας λείψουν τα χρήματα", σχολίασε ο δημοσιογράφος Στεφάν Μπερν, γνωστός για τις πολιτιστικές εκπομπές του στη γαλλική τηλεόραση, αναφερόμενος στη δυσκολία να βρεθούν χρηματοδότες για άλλους πολιτιστικούς θησαυρούς που κινδυνεύουν.

dame-3


Κλείσιμο
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί να έχει επισκευαστεί ο ναός το αργότερο σε πέντε χρόνια. Όταν η Γαλλία θα φιλοξενεί τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο οι εδικοί έχουν αντίθετη γνώμη. Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα και μηχανικό και ειδικό στη συντήρηση μεσαιωνικών έργων, Πατρίκ Κουλομπέλ, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη από τις ευχές πολιτών και πολιτικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδέχεται αν χρειαστούν έως και δύο χρόνια για να καταγραφούν και να εντοπιστούν οι ζημίες που έχει υποστεί ο ναός. «Το Μπουρτζ Χαλίφα. ο υψηλότερος ουρανοξύστης στο Ντουμπάι χτίστηκε σε πέντε χρόνια. Αυτό όμως δεν υπάρχει περίπτωση να ισχύσει με την ανακατασκευή της Notre Dame», δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien.

Σύμφωνα με άλλους ειδικούς που μιλούν σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης, θα πρέπει πρώτον να υπάρξει έρευνα για τη στατική επάρκεια του ναού, δεύτερον να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα σε συντηρητές, μηχανικούς, αρχιτέκτονες και τεχνικές εταιρείες και τρίτον να βρεθεί ο τρόπος κατασκευής μιας προσωρινής οροφής.


notre_main


Θα χρειαστεί βοήθεια από όλους τους Ευρωπαίους τεχνίτες

Οι γαλλικές αρχές σκέφτονται να απευθύνουν έκκληση σε όλους τους τεχνίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (όσους ειδικεύονται στην πέτρα, στον σίδηρο, στο ξύλο και στο γυαλί) ώστε να συνδράμουν στην αποκατάσταση αυτού του συμβόλου της ευρωπαϊκής χριστιανικής ιστορίας.

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Ζιλ ντε Λαάζ, «θα είναι μια μοναδική ευκαιρία. Θα ξαναθυμηθούμε τεχνικές που έχουν σχεδόν ξεχαστεί».

Ωστόσο, οι ζημίες που έχει υποστεί ναός, η θερμική καταπόνηση, η αδυναμία να βρεθούν υλικά αλλά και η τεχνογνωσία μιας χαμένης στους αιώνες τέχνης και τεχνικής, θέτει σε κίνδυνο την όλη διαδικασία αποκατάστασης.



Διεθνή διαγωνισμό για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων θα κάνουν οι Γάλλοι

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε εχθές την πραγματοποίηση «διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού» για την ανακατασκευή του βέλους της Νοτρ Νταμ, που καταστράφηκε στην πυρκαγιά.

Ο διαγωνισμός «θα επιτρέψει να απαντηθεί η ερώτηση αν πρέπει να ανακατασκευασθεί ένα πανομοιότυπο βέλος ή αν χρειάζεται ένα νέο βέλος, προσαρμοσμένο στις τεχνικές και τις προκλήσεις της εποχής μας», εξήγησε ο γάλλος πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της αφιερωμένης αποκλειστικά στην ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Το βέλος του 19ου αιώνα του Viollet-Leduc, ύψους 93 μέτρων, ήταν κατασκευασμένο από ξύλο και μολύβι. Κατέρρευσε φλεγόμενο και έγινε μία από τις εικόνες σύμβολα της καταστροφής.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο «Νοτρ Νταμ», που θα παρέχει το νομικό πλαίσιο της εθνικής εκστρατείας για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού και θα προβλέπει επίσης γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις στους δωρητές.

Το νομοσχέδιο θα προσφέρει στους ιδιώτες που θα κάνουν δωρεά, μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 75% μέχρι τα 1.000 ευρώ και κατά 66% πέραν αυτού του ποσού. Οι εταιρείες θα έχουν τις προβλεπόμενες από τον νόμο φορολογικές ελαφρύνσεις για τις χορηγίες, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Το συνολικό κόστος των εργασιών δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης