Ουάσιγκτον: Τα Ηνωμένα Έθνη να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας

pemce

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τα ΗΕ να ανακαλέσουν τα διαπιστευτήρια του Νικολάς Μαδούρο και να αναγνωρίσουν για πρόεδρο τον ηγέτη της αντιπολίτευσης

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς ζήτησε σήμερα από τα Ηνωμένα Έθνη να ανακαλέσουν τα διαπιστευτήρια από αντιπροσώπους της κυβέρνησης του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και να αναγνωρίσουν ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τόνισε ότι η Ουάσινγκτον έχει συντάξει και θα καταθέσει ένα ψήφισμα του ΟΗΕ και καλεί όλα τα κράτη να το στηρίξουν. Δεν κατέστη άμεσα σαφές αν ο Πενς θα θέσει το ψήφισμα αυτό στο 15μελες Συμβούλιο Ασφαλείας ή στην ολομέλεια της 193μελους Γενικής Συνέλευσης.

«Έφτασε η ώρα για τα Ηνωμένα Έθνη να αναγνωρίσουν τον μεταβατικό πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό ως τον νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας και να ορίσει τον αντιπρόσωπό του σε αυτό το σώμα», τόνισε ο Πενς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Απευθυνόμενος προς τον σημερινό αντιπρόσωπο της Βενεζουέλας, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είπε: «Με όλο το σεβασμό, πρεσβευτή, δεν θα έπρεπε να είστε εδώ. Πρέπει να επιστρέψετε στην Βενεζουέλα και να πείτε στον Νικολάς Μαδούρο ότι ο χρόνος του τελείωσε, ήρθε η στιγμή για αυτόν τον φύγει».

Διπλωμάτες αναφέρουν ότι είναι απίθανο η Ουάσινγκτον να εξασφαλίσει την απαιτούμενη στήριξη για την υλοποίηση αυτής της απόφασης είτε στο ΣΑ, είτε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προκαλούν μια τεχνητή κρίση για να εκδιώξουν τον Μαδούρο και τον αντικαταστήσουν με «τη δική τους μαριονέτα», ενέργειες που χαρακτήρισε «παράνομες, βάναυση παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντούρατζιτς δήλωσε ότι η αρμόδια επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την χορήγηση διαπιστεύσεων χειρίζεται υποθέσεις χορήγησης ή ανάκλησης διαπιστεύσεων διπλωματών.

Η κατάθεση της πρότασης αυτής από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο έρχεται μια μέρα μετά την απόφαση του Διαρκούς Συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) να αναγνωρίσει τον αντιπρόσωπο του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως πρεσβευτή της χώρας στον θεσμό αυτό ως «τη διεξαγωγή νέων εκλογών».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mohammad-javad-zarif

Το αμερικανικό drone απογειώθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο, ανέφερε  ο ΥΠΕΞ Ζαρίφ  που έδωσε στη δημοσιότητα και τις συντεταγμένες - «Ανασύραμε κομμάτια του αμερικανικού στρατιωτικού drone στα  δικά μας χωρικά ύδατα όταν αυτό καταρρίφθηκε», τόνισε

4831832__1_

«Είμαι περισσότερο συγκρατημένος παρά αισιόδοξος», σχολίασε ο Ντόναλντ Τούσκ που έχει αναλάβει τις σχετικές διαβουλεύσεις με τους ηγέτες της ΕΕ - Ο Μακρόν αντιτάχθηκε στον διορισμό του Βέμπερ - Εξακολοθούν να τον στηρίζουν Μέρκελ και ΕΛΚ - «Ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν είναι νεκρός, μόλις φάγαμε μαζί» ήταν το καυστικό σχόλιο του Ιταλού Αντόνιο Ταγιάνι

1
09s15trm1

Ο Αμερικανός προέδρος συνεχίζει τις λακωνικές δηλώσεις μετά την κατάρριψη του αμερικανικού drone - Νωρίτερα είχε πει ότι το Ιράν «διέπραξε μεγάλο λάθος» -Οι Ιρανοί διαψευδουν τις ΗΠΑ ότι το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε σε διεθνή ύδατα - Θα υπερασπιστούμε με ζήλο τον εναέριο χώρο μας, τα εδάφη και τα χωρικά μας ύδατα λέει ο Ιρανός ΥΠΕΞ

6