Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών αναγνώρισε τον «πρεσβευτή» του Γκουαϊδό

Gouaido

Έπειτα από μια θυελλώδη συζήτηση, η απόφαση που ανακηρύσσει τον Γκουστάβο Τάρε «διορισμένο μόνιμο αντιπρόσωπο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας στον ΟΑΚ» εγκρίθηκε με 18 ψήφους υπέρ, εννέα κατά, έξι αποχές και μία απουσία

Το Διαρκές Συμβούλιο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) αναγνώρισε χθες Τρίτη τον αντιπρόσωπο του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως πρεσβευτή της χώρας στον περιφερειακό αυτό θεσμό ως «τη διεξαγωγή νέων εκλογών».

Έπειτα από μια θυελλώδη συζήτηση, η απόφαση που ανακηρύσσει τον Γκουστάβο Τάρε «διορισμένο μόνιμο αντιπρόσωπο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας στον ΟΑΚ» εγκρίθηκε με 18 ψήφους υπέρ, εννέα κατά, έξι αποχές και μία απουσία.

Στο Διαρκές Συμβούλιο του ΟΑΚ συμμετέχουν οι πρεσβευτές των 34 κρατών-ενεργών μελών του περιφερειακού θεσμού, έδρα του οποίου είναι η Ουάσινγκτον.

Ο ΟΑΚ αναγνωρίζει τον Τάρε «ως τη διεξαγωγή νέων εκλογών και την ανάδειξη μιας κυβέρνησης εκλεγμένης δημοκρατικά», αναφέρει το κείμενο που υιοθετήθηκε χθες και θα επιδοθεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο οργανισμός υιοθετεί στο κείμενο τη θέση της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο δεν έχει «νομιμοποίηση» και άρα οι διορισμοί του σε αξιώματα στερούνται «νομιμότητας».

Την ημέρα που ο Μαδούρο αναλάμβανε τη δεύτερη θητεία του στην προεδρία της Βενεζουέλας τη 10η Ιανουαρίου, έπειτα από την εκλογική του νίκη το 2018 που κατήγγειλαν η αντιπολίτευση και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, ο ΟΑΚ είχε υιοθετήσει απόφαση με την οποία κήρυσσε έκνομη την εξουσία του.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΑΚ Λουίς Αλμάγκρο εξάλλου αναγνώρισε προσωπικά τον Ιανουάριο τον Γκουαϊδό ως τον μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ανάμεσα στις δεκαοκτώ χώρες που τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης του αντιπροσώπου του Γκουαϊδό από το Διαρκές Συμβούλιο φιγουράρουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κολομβία και η Βραζιλία.

Πέραν της Βενεζουέλας, το Μεξικό, η Ουρουγουάη και η Βολιβία συγκαταλέγονται στα κράτη που εναντιώθηκαν.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

trumppompeo0

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωνε ότι δεν υποσχέθηκε στους Κούρδους ότι θα τους προστατεύει 400 χρόνια! - Είπε ότι, αν η Άγκυρα συμπεριφερθεί άσχημα, οι ΗΠΑ θα θέσουν δασμούς στα τουρκικά προϊόντα

45
zuk0

Όπως αποκάλυψε το Facebook, το δίκτυο που αποδίδεται στο Internet Research Agency (IRA) της Ρωσίας χρησιμοποιούσε 50 λογαριασμούς στο Instagram - Είχε συγκεντρώσει 246.000 ακόλουθους, ασχολούμενο με «διχαστικά ζητήματα αμερικανικής πολιτικής»

21789574

Η ύπατη Αρμοστής του Οργανισμού έκανε λόγο για ανησυχητικές καταγγελίες υπέρμετρης χρήσης βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας - Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πιθανώς έως και 13, ενώ 44 έχουν τραυματιστεί, 9 εκ των οποίων σοβαρά