Ισχυρές πιέσεις από ΗΠΑ και Βραζιλία για την ανατροπή Μαδούρο

Ισχυρές πιέσεις από ΗΠΑ και Βραζιλία για την ανατροπή Μαδούρο

Οι αντιπρόεδροι των ΗΠΑ Μάικ Πενς και της Βραζιλίας Χαμίλτον Μοουράου εξέτασαν κινήσεις για να αυξηθεί η πίεση στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο

Nicolas_Maduro
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς συζήτησε με τον ομόλογό του της Βραζιλίας Χαμίλτον Μοουράου στον Λευκό Οίκο σχετικά με τις κυρώσεις και τις διπλωματικές προσπάθειες των δύο χωρών και άλλων με σκοπό να αυξηθεί η πίεση που ασκείται στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία.

Στην πρώτη τους συνάντηση, ο Πενς ενεθάρρυνε τον Μοουράου, στρατηγό εν αποστρατεία, να χρησιμοποιήσει την εμπειρία και την επιρροή που διαθέτει και να προτρέψει αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας, αλλά και τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Κίνας, να αποσύρουν την υποστήριξή τους στον Μαδούρο, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και άλλες περίπου πενήντα χώρες υποστηρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος τον Ιανουάριο, υποστηρίζοντας ότι επανεκλογή του Μαδούρο στην προεδρία το 2018 ήταν παράνομη. Ο Μαδούρο, που διατηρεί υπό τον έλεγχό του τον κρατικό μηχανισμό, ενώ η ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων δηλώνει πίστη στο αρχηγό του κράτους, διαθέτει υποστήριξη από τη Μόσχα και το Πεκίνο. Ο σοσιαλιστής πολιτικός χαρακτηρίζει τον Μαδούρο μαριονέτα της Ουάσινγκτον.

Ο Γκουαϊδό προσέφερε αμνηστία στα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων που θα ταχθούν στο πλευρό του, αλλά η στρατιωτική ιεραρχία κατά πλειονότητα συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση του Μαδούρο.

Ο Μοουράου υπήρξε κατά τη διάρκεια της καριέρας του στρατιωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία της Βραζιλίας στο Καράκας και έχει «μοναδική» αξιοπιστία ως προς την προσπάθεια να πειστούν αξιωματικοί του στρατού της Βενεζουέλας να αλλάξουν πλευρά, κατά τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Μοουράου έχει «μοναδική αξιοπιστία ως ανώτερος πολιτικός ηγέτης με στρατιωτικό υπόβαθρο», διαθέτει μια «πολύ σημαντική φωνή» που «χρησιμοποιεί για να προωθήσει την υπόθεση» που οι δύο χώρες θεωρούν κοινή.

Κλείσιμο
Πάντα κατά τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο Μοουράου μπορεί επίσης να θέσει ζήτημα στη Ρωσία και την Κίνα για την υποστήριξη που προσφέρουν στον Μαδούρο, αφού η Βραζιλία είναι μέλος της ομάδας BRICS των αναδυόμενων οικονομιών.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβάλλει κυρώσεις στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Βενεζουέλας, την PDVSA, από τον Ιανουάριο. Ο σκοπός της Ουάσινγκτον είναι να στερήσει από την κυβέρνηση του Μαδούρο τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου. Έχουν επιβληθεί επίσης κυρώσεις σε τράπεζες, ναυτιλιακές και μεταφορικές εταιρείες και πρόσωπα που συνδέονται με την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο. Ο Λευκός Οίκος θέλει οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Βραζιλία, να εφαρμόσουν παρόμοια μέτρα, ανέφερε ο Aμερικανός αξιωματούχος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης