Θανατική ποινή για τον Τάρεκ Αζίζ

Θανατική ποινή για τον Τάρεκ Αζίζ

Το ανώτατο ποινικό δικαστήριο του Ιράκ καταδίκασε σε θάνατο τον πρώην αντιπρόεδρο του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν Τάρεκ Αζίζ, 74 ετών, για τον ρόλο του στον διωγμό και την εξουδετέρωση ισλαμικών κομμάτων, μετέδωσε η ιρακινή τηλεόραση.

Θανατική ποινή για τον Τάρεκ Αζίζ

Το ανώτατο ποινικό δικαστήριο του Ιράκ καταδίκασε σε θάνατο τον πρώην αντιπρόεδρο του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν Τάρεκ Αζίζ, 74 ετών, για τον ρόλο του στον διωγμό και την εξουδετέρωση ισλαμικών κομμάτων, μετέδωσε η ιρακινή τηλεόραση.

Ο Τάρεκ Αζίζ ήταν η βιτρίνα του ιρακινού καθεστώτος στις ξένες πρωτεύουσες και τα Ηνωμένα Έθνη. Ήρθε στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της εισβολής του Ιράκ στο Κουβέιτ και κατά τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, οπότε και κατείχε την θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Η καταδίκη του Τάρεκ Αζίζ συνιστά "εκδίκηση" που αποδεικνύει "την αξιοπιστία των πληροφοριών του WikiLeaks", δήλωσε ο γιος του Ζιάντ Αζίζ από την Ιορδανία όπου διαμένει μαζί με άλλα μέλη της οικογένειας του Τάρεκ Αζίζ και ο οποίος άκουσε "άναυδος" από τα μέσα ενημέρωσης την είδηση.

"Η καταδίκη σε θάνατο του πατέρα μου είναι μία επιχείρηση εκδίκησης εναντίον οποιουδήποτε έχει σχέσεις με το παρελθόν στο Ιράκ και αποδεικνύει την αξιοπιστία των πληροφοριών που δημοσιεύθηκαν από το WikiLeaks ", δήλωσε ο Ζιάντ Αζίζ αναφερόμενος στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν.

"Ο πατέρας μου δεν είχε ποτέ καμία σχέση με τα θρησκευτικά κόμματα. Η ετυμηγορία αυτή αποτελεί όνειδος. Ο ίδιος ο πατέρας μου υπήρξε θύμα ενός πολιτικού κόμματος, του Αλ-Ντάαουα", του οποίου σήμερα ηγείται ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι.

Κλείσιμο

Ο Ζιάντ Αζίζ αναφερόταν σε μία επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον του Τάρεκ Αζίζ σε πανεπιστήμιο της Βαγδάτης τον Απρίλιο 1980, όπου εκφωνούσε ομιλία και οπότε και τραυματίσθηκε.

Πέρυσι, ο Τάρεκ Αζίζ είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 15 ετών για τη δολοφονία δεκάδων εμπόρων το 1992 και άλλων επτά ετών για τον ρόλο του στον βίαιο εκτοπισμό του κουρδικού πληθυσμού από το βόρειο Ιράκ κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν.

Παραδόθηκε στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις τον Απρίλιο 2003, αλλά παραδόθηκε από αυτές στις ιρακινές αρχές φέτος. Τον Αύγουστο κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι "εγκαταλείπει το Ιράκ στους λύκους" εξαιτίας των σχεδίων για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Το γραφείο Τύπου του ανωτάτου δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι οι δύο συγκατηγορούμενοι του Τάρεκ Αζίζ καταδικάσθηκαν επίσης σε θάνατο. Πρόκειται για τον Σαντούν Σακίρ, πρώην υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και τον Άμπεντ Χαμούντ, πρώην ιδιαίτερο γραμματέα του Σαντάμ Χουσέιν.

Κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, επιτρεπόταν η λειτουργία μόνο του κόμματος Μπάαθ. Το καθεστώς συνέτριψε κάθε απόπειρα συγκρότησης πολιτικών οργανώσεων και οργάνωσε συστηματικές εκστρατείες κατά των ισλαμικών κομμάτων.

Οι ηγέτες τους δολοφονήθηκαν, φυλακίσθηκαν ή εξορίσθηκαν. Ένας από τους κύριους στόχους ήταν το σιιτικό κόμμα Αλ-Ντάαουα του απερχόμενου πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι.

   

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης