Αμερικανοί γερουσιαστές κατά του Σαλμάν: Συμπεριφέρεται ως ο «απόλυτος γκάνγκστερ»

Αμερικανοί γερουσιαστές κατά του Σαλμάν: Συμπεριφέρεται ως ο «απόλυτος γκάνγκστερ»

Η ακροαματική διαδικασία επικύρωσης του νέου πρέσβη στη Σαουδική Αραβία έγινε αφορμή επικρίσεων γερουσιαστών εναντίον του πρίγκιπα διαδόχου μπιν Σαλμάν που συμπεριφέρεται ως ο «απόλυτος γκάνγκστερ»

salman-monos
Ο στρατηγός εν αποστρατεία Τζον Αμπιζάιντ, υποψήφιος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία, υπερασπίστηκε σήμερα την αμερικανο-σαουδαραβική σχέση, καθώς Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί γερουσιαστές κατηγόρησαν το Βασίλειο για σειρά παραπτωμάτων και επέκριναν τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ότι εμφανίζει τη συμπεριφορά ενός «απόλυτου γκάνγκστερ».

Γερουσιαστές και των δύο κομμάτων κατά την ακροαματική διαδικασία επικύρωσης του διορισμού του Αμπιζάιντ, καταδίκασαν τη στάση του σουνιτικού βασιλείου στον πόλεμο στην Υεμένη, την καταπιεστική διπλωματία και τις παραβιάσεις δικαιωμάτων. Μεταξύ αυτών, ο βασανισμός γυναικών ακτιβιστριών και ενός Αμερικανού πολίτη, καθώς και η στυγνή δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Η υπόθεση Κασόγκι, ο οποίους δολοφονήθηκε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη τη 2α Οκτωβρίου, συνεχίζει να προκαλεί ένταση στη σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το σουνιτικό βασίλειο, με την αμερικανική κυβέρνηση να πιέζει το Ριάντ να διαλευκάνει το έγκλημα αυτό. Παρά τις εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι ΗΠΑ δεν έχουν ορίσει πρέσβη στην Σαουδική Αραβία μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ τον Ιανουάριο του 2017.

Ο Αμπιζάιντ ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, συνεργάτη της Washighton Post και για στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά επανειλημμένα διατύπωσε τη στρατηγική σημασία των δεσμών Ουάσινγκτον – Ριάντ.

«Μακροπρόθεσμα, χρειαζόμαστε μια ισχυρή και ώριμη συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία», είπε ο Αμπιζάιντ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. «Είναι προς το συμφέρον να εγγυηθούμε ότι αυτή η σχέση είναι γερή», τόνισε.

Ο Αμπιζάιντ, 67 ετών, στρατηγός τεσσάρων αστέρων ε.α., ο οποίους υπηρέτησε 34 χρόνια στον αμερικανικό στρατό, αναμένεται να εξασφαλίσει εύκολα την επικύρωση του διορισμού του από την Επιτροπή.

Μετά τον αποτροπιασμό και τη διεθνή κατακραυγή για την υπόθεση Κασόγκι και τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την εμπλοκή της ηγεσίας του βασιλείου στην υπόθεση, η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκριναν νομοσχέδια για τη διακοπή ανεφοδιασμών στον αέρα από τους Αμερικανούς των μαχητικών αεροσκαφών της συμμαχίας υπό σαουδαραβική διοίκηση η οποία έχει επέμβει από το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη, όπου μάχεται εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.

Ωστόσο, ο υποψήφιος νέος πρέσβης των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ πιστεύει σθεναρά ότι η αμερικανική στήριξη πρέπει να συνεχιστεί.

Πολλοί γερουσιαστές και βουλευτές ασκούν δριμύα κριτική στον μπιν Σαλμάν, με κάποιους εξ αυτών να τον καθιστούν υπεύθυνο για την δολοφονία Κασόγκι και για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κλείσιμο
«Η Σαουδική Αραβία έχει εμπλακεί σε ενέργειες που απλά είναι απαράδεκτες» τόνισε στην ακροαματική διαδικασία ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζιμ Ρις, πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή αναγνώρισε τη στρατηγικής σημασία σχέση των ΗΠΑ με το Ριάντ, ενάντια στην απειλή που θέτει το Ιράν. «Ωστόσο, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτά τα συμφέροντά μας, να μας κάνουν να αδιαφορούμε για τις αξίες μας ή για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά μας για τη σταθερότητα», σημείωσε ο Μενέντεζ.

Καθώς η ακροαματική διαδικασία συνεχιζόταν ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι ο μπιν Σαλμάν εμφανίζει τη συμπεριφορά ενός «απόλυτου γκάνγκστερ», χαρακτηρισμό που επανέλαβε αργότερα ένας άλλος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, ο Ρον Τζόνσον.

«Είναι απερίσκεπτος, είναι αδίστακτος, είναι παθιασμένος να προκαλεί εντάσεις, να αναλαμβάνει υψηλούς κινδύνους, να είναι συγκρουσιακός στην προσέγγιση της εξωτερικής του πολιτικής και πιστεύω ότι είναι ολοένα και πιο πρόθυμος να δοκιμάζει τα όρια με το τι μπορεί να γλυτώσει με τις ΗΠΑ», τόνισε ο Ρούμπιο.

Αναφορικά με το Ισλαμικό Κράτος ο Αμπιζάιντ τόνισε στην γραπτή του, προετοιμασμένη δήλωση ότι η τζιχαντιστική οργάνωση έχει «σχεδόν εξοντωθεί στο πεδίο», αλλά «παραμένει μια δυνητική απειλή» για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης