Αργεντινή: Γιατροί αρνήθηκαν να κάνουν έκτρωση σε 11χρονη που είχε πέσει θύμα βιασμού

Αργεντινή: Γιατροί αρνήθηκαν να κάνουν έκτρωση σε 11χρονη που είχε πέσει θύμα βιασμού

Το μικρό κορίτσι είχε υποστεί βιασμό από τον σύζυγο της γιαγιάς της - Το κορίτσι ήταν στην 23η εβδομάδα της κύησης όταν έγινε η καισαρική προκειμένου να αφαιρεθεί το έμβρυο

abortion_arge
Η καισαρική τομή στην οποία υποβλήθηκε μια 11χρονη, την οποία είχε βιάσει ο σύζυγος της γιαγιάς της, πυροδότησε και πάλι τη δημόσια αντιπαράθεση για τις αμβλώσεις στην Αργεντινή, όπου η νομοθεσία θέτει πολλούς περιορισμούς για τον τερματισμό της κύησης.

"Θέλω να βγάλετε αυτό που μου έβαλε ο γέρος στην κοιλιά" είχε ζητήσει το κορίτσι, όταν προσέφυγε μαζί με τη μητέρα του στα δικαστήρια για να εγκρίνουν την άμβλωση.

Η επέμβαση όμως καθυστέρησε για 7 εβδομάδες επειδή οι γιατροί επικαλούνταν λόγους συνείδησης.

Είναι συχνό φαινόμενο στην Αργεντινή να καθυστερούν οι αρχές τις υποθέσεις αυτές, μέχρι που η εγκυμοσύνη έχει προχωρήσει τόσο που η άμβλωση καθίσταται απαγορευτική.

Το κορίτσι ήταν στην 23η εβδομάδα της κύησης και οι γιατροί έκριναν τελικά ότι κινδύνευε η ζωή του και ότι ήταν ασφαλέστερο να κάνουν καισαρική και όχι άμβλωση.

"Θα έπρεπε να έχει ληφθεί υπόψη η βούληση του παιδιού. Υπήρχαν δύο λόγοι (για να εγκριθεί) η άμβλωση", είπε η δικηγόρος της οικογένειας, Σεσίλια Ντε Μπόνο.

Κλείσιμο
Με βάση τον νόμο, οι δικαστές μπορούν να εγκρίνουν τον τερματισμό της κύησης όταν η εγκυμοσύνη έχει προέλθει από βιασμό ή αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. "Με κάθε ειλικρίνεια, δεν ήταν δυνατόν. Το σώμα της δεν ήταν επαρκώς ανεπτυγμένο για να αντέξει μια εγκυμοσύνη όμως, ακόμη και αν ήταν, οι ψυχολογικές συνέπειες θα ήταν τεράστιες, δεδομένης της κακοποίησης που έχει υποστεί" η 11χρονη, εξήγησε μια γυναικολόγος που συμμετείχε στην επέμβαση, στο νοσοκομείο Έβα Περόν του Τουκουμάν.

Οι γιατροί έβγαλαν ζωντανό το έμβρυο, που είναι μόλις πέντε μηνών και δεν έχει καμία πιθανότητα να ζήσει.

"Το κράτος είναι υπεύθυνο για το μαρτύριο της Λουσία" κατήγγειλε η φεμινιστική οργάνωση #NiUnaMenos, που αγωνίζεται για το δικαίωμα στην άμβλωση.

Το 2018 ένα νομοσχέδιο που επέτρεπε την άμβλωση μέχρι τη 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο αλλά απορρίφθηκε από τη γερουσία, υπό τις πιέσεις της Καθολικής Εκκλησίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης