Επιδρομή των ΗΠΑ εναντίον μελών της Αλ Κάιντα στη νοτιοδυτική Λιβύη

Επιδρομή των ΗΠΑ εναντίον μελών της Αλ Κάιντα στη νοτιοδυτική Λιβύη

Η επιδρομή στοχοθέτησε «έναν αριθμό μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα» κοντά στην Ουμπάρι, πόλη σε μια όαση 900 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης, στο λιβυκό τμήμα της Σαχάρας, ανέφερε σε λακωνική ανακοίνωσή του ο Μοχάμαντ αλ Σάλακ, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ΚΕΕ, του Φάγεζ αλ Σάρατζ

Επιδρομή των ΗΠΑ εναντίον μελών της Αλ Κάιντα στη νοτιοδυτική Λιβύη
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν χθες βράδυ επιδρομή εναντίον μελών της Αλ Κάιντα σε περιοχή της νοτιοδυτικής Λιβύης, ανακοίνωσε η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία εδρεύει στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Η επιδρομή στοχοθέτησε «έναν αριθμό μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα» κοντά στην Ουμπάρι, πόλη σε μια όαση 900 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης, στο λιβυκό τμήμα της Σαχάρας, ανέφερε σε λακωνική ανακοίνωσή του ο Μοχάμαντ αλ Σάλακ, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ΚΕΕ, του Φάγεζ αλ Σάρατζ.

Η επιχείρηση, σε «συντονισμό» με την ΚΕΕ, εγγράφεται στο πλαίσιο της «συνεχιζόμενης συνεργασίας» και του «στρατηγικού δεσμού» μεταξύ «της Λιβύης και των ΗΠΑ στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», συμπλήρωσε ο Σάλακ.

Ο λίβυος κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τους στόχους, ή τα αποτελέσματα, της επιδρομής.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διεξάγουν συχνά επιδρομές στη Λιβύη, εναντίον τόσο της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (ΑΚΙΜ) όσο και εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Όπως συμβαίνει και στη Σομαλία, το Πεντάγωνο έχει το πράσινο φως της Ουάσινγκτον και της Τρίπολης για να εξαπολύει αεροπορικά πλήγματα στο λιβυκό έδαφος, όπου επιχειρεί όπως διαβεβαιώνει σε συντονισμό με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, τη Λιβύη λυμαίνεται μια μυριάδα παραστρατιωτικών οργανώσεων, ενώ δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία: από τη μια πλευρά η ΚΕΕ, από την άλλη μια παράλληλη κυβέρνηση, εγκατεστημένη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Οι δυνάμεις του τελευταίου εξαπέλυσαν στα μέσα του Ιανουαρίου μια στρατιωτική επιχείρηση για να «εκκαθαρίσουν τον νότο από τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τα κακοποιά στοιχεία» και ανακοίνωσαν προ ημερών ότι κατέλαβαν μια σημαντική πετρελαιοπηγή.

Το ΙΚ επωφελήθηκε από το χάος που επικράτησε για να κυριεύσει την πόλη της Σύρτης τον Ιούνιο του 2015. Η ΚΕΕ διαβεβαίωσε ότι ανέκτησε τον έλεγχο της πόλης τον Δεκέμβριο του 2016, έπειτα από μια πολύμηνη επιχείρηση με αμερικανική αεροπορική υποστήριξη. Πάντως το ΙΚ παραμένει ενεργό στη Λιβύη, ειδικά στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης