Ταϊλάνδη: Προς διάλυση το κόμμα που πρότεινε υποψηφιότητα στην αδελφή του «βασιλιά με το μπουστάκι»

prigkipisa-thailand

Η πριγκίπισσα Ουμπολρατάνα δήλωσε στο Instagram ότι λυπάται για την αντίδραση που προκάλεσε

Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα προς την ενδεχόμενη διάλυση του κόμματος που θα είχε υποψήφιά του για την πρωθυπουργία την αδελφή του βασιλιά της Ταϊλάνδης, καθώς η Εκλογική Επιτροπή της χώρας παρέπεμψε την υπόθεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η Εκλογική Επιτροπή θεωρεί, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, ότι το γεγονός πως το κόμμα αυτό πρότεινε την πριγκίπισσα Ουμπολρατάνα ως υποψήφια για την πρωθυπουργία θα πρέπει να ερμηνευτεί ως "εχθρική πράξη προς την συνταγματική μοναρχία".

Ως εκ τούτου "ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να διαλύσει το κόμμα Thai Raksa Chart", το οποίο ιδρύθηκε από πολιτικούς που πρόσκεινται στον δισεκατομμυριούχο και εξόριστο πρώην πρωθυπουργό Θακσίν Σιναουάτρα --μαύρο πρόβατο των μοναρχικών και των στρατιωτικών που βρίσκονται στην εξουσία στην Ταϊλάνδη.

Η 67χρονη πριγκίπισσα δήλωσε χθες Τρίτη το βράδυ ότι λυπάται για την αντίδραση που προκάλεσε η απόπειρά της να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της χώρας.

"Λυπάμαι που η ειλικρινής μου πρόθεση να εργαστώ για τη χώρα μου και εμάς τους Ταϊλανδούς δημιούργησε ένα πρόβλημα, κάτι που δεν θα έπρεπε να έχει προκύψει στις μέρες μας και στον αιώνα μας", έγραψε χθες η πριγκίπισσα στο Instagram.

Ενδεχόμενη διάλυση του κόμματος Thai Raksa Chart θα επέφερε πολύ σκληρό πλήγμα στον Θακσίν Σιναουάτρα. Ο δισεκατομμυριούχος, που ανατράπηκε το 2006 από την πρωθυπουργία και ζει σήμερα στην εξορία, ήλπιζε ότι θα μπορούσε να επιστρέψει με το νεοϊδρυθέν αυτό κόμμα στο επίκεντρο του πολιτικού παιγνιδιού στην Ταϊλάνδη.

Η σημερινή ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής έρχεται την ώρα που οι εντάσεις μεταξύ των στρατιωτικών που βρίσκονται στην εξουσία μετά το πραξικόπημα του Μαΐου του 2014 και των υποστηρικτών, που εξακολουθούν να είναι πολλοί, του Σιναουάτρα, έχουν οξυνθεί τις τελευταίες μέρες.

Την Παρασκευή η υποψηφιότητα, που υπέβαλε αιφνιδίως η αδελφή του βασιλιά, προκάλεσε πολιτικό σεισμό στην Ταϊλάνδη, ενώ δεν διήρκεσε παρά μια ημέρα: το κόμμα Thai Raksa Chart υπαναχώρησε το Σάββατο, μετά την αντίδραση της βασιλικής οικογένειας στην υποψηφιότητά της σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωσή της.

Ο βασιλιάς Βαζιραλονγκόρν υπογράμμισε την Παρασκευή το βράδυ ότι η υποψηφιότητα της πριγκίπισσας για την πρωθυπουργία είναι αντισυνταγματική και άκρως ακατάλληλη.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του τόνισε ότι η πριγκίπισσα Ουμπολρατάνα "είναι εξαιρετικά σεβαστή από όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας", αλλά η μοναρχία στην Ταϊλάνδη θα πρέπει να παραμείνει υπεράνω πολιτικής. "Η συμμετοχή της στην πολιτική είναι αντίθετη με την μακρά εθνική παράδοση και άκρως ακατάλληλη", υπογράμμισε.

Κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν έχει αναλάβει ποτέ τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης μετά την εγκαθίδρυση της συνταγματικής μοναρχίας το 1932.

Στην περίπτωση που το Thai Raksa Chart διαλυθεί πράγματι, μπορεί να απαγορευθεί στους ηγέτες του η συμμετοχή στην πολιτική για 10 χρόνια.

Την ίδια ώρα άλλο ένα πλήγμα που δέχθηκε ο Σιναουάτρα ήταν η αναστολή σήμερα και για δύο εβδομάδες της λειτουργίας του τηλεοπτικού δικτύου, που έχουν ιδρύσει τα παιδιά του, Voice TV, βάσει απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Ραδιομεταδόσεων και Τηλεπικοινωνιών (NBTC).

Η απόφαση αυτή επικρίθηκε έντονα από μη κυβερνητικές οργανώσεις, με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα να δηλώνουν ότι στέλνει "ένα καταστροφικό μήνυμα για τον πλουραλισμό" ενώ πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές της 24ης Μαρτίου στη χώρα, τις πρώτες που γίνονται στην Ταϊλάνδη από το 2011.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gerlic

Η αναμέτρηση στο Γκέρλιτς  χαρακτηριζόταν σοβαρή δοκιμασία για το γερμανικό πολιτικό σκηνικό, αφού σε αυτή θα κρινόταν αν το AfD θα κατάφερνε να εκλέξει για πρώτη φορά δήμαρχο σε πόλη της χώρας

3