Αντιδράσεις στη Ρουμανία για τον υψηλότερο καθεδρικό ορθόδοξο ναό στον κόσμο

Αντιδράσεις στη Ρουμανία για τον υψηλότερο καθεδρικό ορθόδοξο ναό στον κόσμο

Το κόστοςέχει ξεπεράσει ήδη τα 110 εκατ. ευρώ

orodo-roma1
Μεγάλη συζήτηση συνεχίζει να προκαλεί στη Ρουμανία η κατασκευή του ιερού ναού του Σωτήρα στο Βουκουρέστι, ο οποίος όταν ολοκληρωθεί, το 2024, θα είναι ο υψηλότερος ορθόδοξος ναός στον κόσμο.

Την Κυριακή δεκάδες χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν έξω από τον ιερό ναό προκειμένου να παρακολουθήσουν τα θυρανοίξια στα οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Δεν έλειψαν, μάλιστα, και οι εντάσεις με τουλάχιστον τρεις ανθρώπους να μεταφέρονται στο νοσοκομείο ενώ αρκετές ήταν και οι λιποθυμίες πιστών που περίμεναν για ώρα στην ουρά.

Η κατασκευή του ναού του Σωτήρα ξεκίνησε το 2010. Όταν ολοκληρωθεί θα εκτείνεται σε εμβαδόν 14.000τ.μ., θα είναι το δεύτερο ψηλότερο κτήριο στη Ρουμανία και ο υψηλότερος ορθόδοξος ναός στον κόσμο με την κεντρική του καμπάνα να βρίσκεται στα 120 μέτρα ύψος προκειμένου να μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 5.000 πιστούς.

orodo-roma2


Κλείσιμο
Το κόστος, ωστόσο, που έχει ξεπεράσει ήδη τα 110 εκατ. ευρώ - με αρχικό προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ - έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις σε μια χώρα με μεγάλα προβλήματα στις υποδομές.

Η χρηματοδότηση έχει καλυφθεί μέχρι στιγμής κατά 75% από τα κρατικά ταμεία καθώς οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών δεν λένε «όχι» στα αιτήματα για πρόσθετη χρηματοδότηση ελπίζοντας ότι θα κερδίσουν τη στήριξη της ισχυρής ορθόδοξης εκκλησίας της Ρουμανίας.

Από την πλευρά του το Πατριαρχείο απαντά ότι η Ρουμανία «έχει ανάγκη από έναν αντιπροσωπευτικό καθεδρικό ναό που θα συμβολίζει την πίστη, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης