Αντιδράσεις στη Ρουμανία για τον υψηλότερο καθεδρικό ορθόδοξο ναό στον κόσμο

orodo-roma1

Το κόστοςέχει ξεπεράσει ήδη τα 110 εκατ. ευρώ

Μεγάλη συζήτηση συνεχίζει να προκαλεί στη Ρουμανία η κατασκευή του ιερού ναού του Σωτήρα στο Βουκουρέστι, ο οποίος όταν ολοκληρωθεί, το 2024, θα είναι ο υψηλότερος ορθόδοξος ναός στον κόσμο.

Την Κυριακή δεκάδες χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν έξω από τον ιερό ναό προκειμένου να παρακολουθήσουν τα θυρανοίξια στα οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Δεν έλειψαν, μάλιστα, και οι εντάσεις με τουλάχιστον τρεις ανθρώπους να μεταφέρονται στο νοσοκομείο ενώ αρκετές ήταν και οι λιποθυμίες πιστών που περίμεναν για ώρα στην ουρά.

Η κατασκευή του ναού του Σωτήρα ξεκίνησε το 2010. Όταν ολοκληρωθεί θα εκτείνεται σε εμβαδόν 14.000τ.μ., θα είναι το δεύτερο ψηλότερο κτήριο στη Ρουμανία και ο υψηλότερος ορθόδοξος ναός στον κόσμο με την κεντρική του καμπάνα να βρίσκεται στα 120 μέτρα ύψος προκειμένου να μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 5.000 πιστούς.

orodo-roma2


Το κόστος, ωστόσο, που έχει ξεπεράσει ήδη τα 110 εκατ. ευρώ - με αρχικό προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ - έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις σε μια χώρα με μεγάλα προβλήματα στις υποδομές.

Η χρηματοδότηση έχει καλυφθεί μέχρι στιγμής κατά 75% από τα κρατικά ταμεία καθώς οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών δεν λένε «όχι» στα αιτήματα για πρόσθετη χρηματοδότηση ελπίζοντας ότι θα κερδίσουν τη στήριξη της ισχυρής ορθόδοξης εκκλησίας της Ρουμανίας.

Από την πλευρά του το Πατριαρχείο απαντά ότι η Ρουμανία «έχει ανάγκη από έναν αντιπροσωπευτικό καθεδρικό ναό που θα συμβολίζει την πίστη, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων».

ΣΧΟΛΙΑ (3)

ass

Οταν και αν κατέβει όπως μας λέτε μαυροφόροι χριστιανοταλιμπαν ο Χριστούλης στη Γη πρώτα εσάς θα κάψει μαυροφορεμένα ρετάλια.

Γιάννης

Πιο μεγάλος δεν μπορούσε να γίνει?

Akis

Πεταμένα λεφτά που θα μπορούσαν να δωθούν για αγαθοέργιες. Αλλά έτσι είναι, και τα τραγιά θέλουν τα λούσα τους.

τι έγινε ?

που πήγαν τα λεφτά ??? σε άλλο άρθρο του ΠΘ ή το ίδιο πριν αλλάξει το κόστος ήταν 500 εκατομμύρια ...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης