Βρυξέλλες: Συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη με φόντο το Κυπριακό

anastasiades_tsipras

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητήσουν για το Κυπριακό και τις τριμερείς συνόδους της Ελλάδας και της Κύπρου με την Ιορδανία

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Brexit στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση αναμένεται να συζητήσουν για το Κυπριακό και τις τριμερείς συνόδους της Ελλάδας και της Κύπρου με την Ιορδανία, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ (20 Δεκεμβρίου). Στην Τριμερή με το Ισραήλ αναμένονται σημαντικές εξελίξεις σχετικά με τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο (East med).

Σημειώνουμε ότι για τα ζητήματα αυτά είχαν συνεργασία ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Επίσης, τις προηγούμενες μέρες ο κ. Τσίπρας είχε συναντήσεις στην Αθήνα με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού και τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Αλή Αλ-Γιουνάνι

Θα πω τη δικιά μου άποψη. A) Να δόσει η Τουρκία κάθε διευκόλυνση για την εύρεση όσων αγνοουμένων παραμένουν ακόμα αγνοούμενοι (που υπάρχουν τάφοι κ.τ.λ.). Β) Να κάνει το ίδιο η ελληνοκυπριακή πλευρά για τους 600 περίπου αγνοουμένους της τουρκοκυπριακής πλευράς. Γ) Η ελληνοκυπριακή πλευρά να ζητήσει συγνώμη για τους νεκρούς Τουρκοκύπριους των χωριών Τόχνη, Αλόα, Σανταλάρη, Μαράθα κ.α. Δ) Η τουρκική πλευρά να κάνει το ίδιο για όσους άμαχους Ελληνοκύπριους σκοτώθηκαν στα γεγονότα του 1974. Ε) Επειδή περισσότεροι Ελληνοκύπριοι εγκατέλειψαν τον Βορρά από όσους Τουρκοκύπριους εγκατέλειψαν τον Νότο, να δόσει η Τουρκία αποζημιώσεις σε όσους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες δεν πήραν τουρκοκυπριακή περιουσία στον Νότο. ΣΤ) Να ανοικοδομήσει η Τουρκία το Βαρώσι με τη βοήθεια του ΟΗΕ και είτε να επιτρέψει στους κατοίκους του να επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση (οι οποίοι σαφώς θα πάρουν διαβατήρια και ταυτότητες της Τ.Δ.Β.Κ. είτε διπλή υπηκοότητα) είτε να αποδόσει η Τουρκία το Βαρώσι σε ελληνοκυπριακή διοίκηση υπό τον όρο της αναγνώρισης της ΤΔΒΚ από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ζ) Να αναγνωριστούν ως εθνική μειονότητα στην Τ.Δ.Β.Κ. οι Ελληνοκύπριοι που παραμένουν στην Καρπασία και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα τους, όπως και οι Μαρωνίτες που βρίσκονται ή θέλουν να επανεγκατασταθούν στον Κορμακίτη και στην Καρπάσια, υπό τον όρο ότι θα βγάλουν διαβατήρια και ταυτότητες της Τ.Δ.Β.Κ.. Η) Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ, να αναγνωρίσει η Τουρκία με τη σειρά της το ελληνοκυπριακό κράτος και να ανοίξει τα λιμάνια και τον εναέριο χώρο της για τα πλοία και τα αεροπλάνα των Ελληνοκυπρίων. Θ) Να ανοικοδομήσει η Τουρκία τους ναούς των Μαρωνιτών στη βόρεια πλευρά του νησιού, το μοναστήρι του Αγίου Μακαρίου ή Σουρπ Μαγκάρ (γνωστό και ως Αρμενομονάστηρο ή Μαγκαραβάνκ) που βρίσκεται κοντά στη Χαλεύκα (Alevkaya), καθώς και το 20% των ελληνορθόδοξων εκκλησιών και μοναστηριών, και να τα αποδώσει σε λατρευτική χρήση. Ι) Να δοθούν στους Τουρκοκύπριους το 20% του κέρδους από το φυσικό αέριο/πετρέλαια. Δύο κράτη λοιπόν με δύο κυριαρχίες, δύο ιθαγένειες, δύο διεθνείς προσωπικότητες. Και τέλος, αν γίνουν όλα τα παραπάνω, θα πρότεινα να δημιουργηθεί στην νεκρή ζώνη κοινός χώρος/μνημείο, όπου θα γίνεται μία φορά τον χρόνο κοινό μνημόσυνο ή κάποια τελετή (πολιτικό μνημόσυνο) για τους νεκρούς και των 2 πλευρών.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

texas_train

Βίντεο με εντυπωσιακές εικόνες από το σημείο - Μεγάλη έκρηξη που συντάραξε τα σπίτια στην περιοχή και φωτιά στα βυτιοφόρα - Εκκενώθηκαν τουλάχιστον 20 σπίτια -
Τρία άλογα νεκρά από τη φωτιά που επεκτάθηκε σε στάβλο