Ημέρα κρίσης για τη Μέι: Καραδοκούν οι «αντάρτες» και το έγγραφο «φωτιά» για το Brexit

Ημέρα κρίσης για τη Μέι: Καραδοκούν οι «αντάρτες» και το έγγραφο «φωτιά» για το Brexit

Σε αναμμένα κάρβουνα η βρετανίδα πρωθυπουργός μετά τη διαρροή εγγράφου που λέει ότι  Ευρώπη θα έχει τον ολοκληρωτικό έλεγχο της Βρετανίας μετά το Brexit - Στις 4 ώρα Ελλάδας το κρίσιμο υπουργικό

000_1AF0QU
Σε πλήρη επαγρύπνηση βρίσκεται σήμερα η Ντάουνινγκ Στρητ για το ενδεχόμενο μαζικών παραιτήσεων των ευρωσκεπτικιστών, στη διάρκεια του σημερινού έκτακτου υπουργικού συμβουλίου που θα κρίνει το πολιτικό μέλλον της Τερέζα Μέι και τους όρους του διαζυγίου της χώρας από την ευρωπαική οικογένεια.

Η Συντηρητική πρωθυπουργός κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα καθώς, λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση, διέρρευσε ένα σημείωμα στους Τάιμς του Λονδίνου σχετικά με τη συμφωνία για το Brexit το οποίο λέει ότι η Βρετανία δεν θα έχει κανένα λόγο μετά το Brexit. Με λίγα λόγια, η Ευρωπαική Ένωση θα έχει τον ολοκληρωτικό έλεγχο της χώρας.

Οι φόβοι των Brexiteers ενισχύονται με τους πολιτικούς αναλυτές να προεξοφλούν ότι η σημερινή συνεδρίαση θα είναι εκρηκτική.

Σύμφωνα με το σημείωμα που έχουν στα χέρια τους οι Τάιμς του Λονδίνου, η Γερμανίδα Σαμπίν Βέιαντ, αναπληρώτρια επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε στο πλευρό του Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε σε Ευρωπαίους αξιωματούχους την περασμένη Παρασκευή ότι αυτή είναι για τη Βρετανία η χειρότερη συμφωνία. 14/09/16

Κλείσιμο
«Πρέπει να είμαστε στην καλύτερη διαπραγματευτική θέση για τη μελλοντική σχέση. Αυτό απαιτεί την τελωνειακή ένωση ως βάση της μελλοντικής σχέσης », είπε.«Πρέπει να ευθυγραμμίσουν τους κανόνες τους, αλλά η ΕΕ θα διατηρήσει όλους τους ελέγχους. Εφαρμόζουν τους ίδιους κανόνες».

Εν αναμονή παραιτήσεων υπουργών

Την ίδια ώρα, οι ευρωσκεπτικιστές των Τόρις και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Ιρλανδίας (DUP) τάσσονται κατά της συμφωνίας.

Ήδη δύο υπουργοί της Μέι, η Penny Mordaunt και η Esther McVey, βρίσκονται με το ένα...πόδι εκτός κυβέρνησης.Ωστόσο, η Συντηρητική πρωθυπουργός θα μπορούσε να επιβιώσει. Αν όμως ο αριθμός των «ανταρτών» αυξηθεί,τότε ενδέχεται όλη η διαδικασία να τιναχθεί στον αέρα.

Η έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που ξεκινά σήμερα στις 16.00 μ.μ. ώρα Ελλάδος αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον τρεις ώρες, όπως σχολιάζoυν τα βρετανικά ΜΜΕ.

«Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δεν θα ψηφίσει την «ταπεινωτική» συμφωνία για το Brexit», όπως δήλωσε σκληροπυρηνικό μέλος του κόμματος, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Ολοι οι σπουδαίοι και οι καλοί που είχαν βγει κατά το #EURef (δημοψήφισμα για την ΕΕ) θα εξαπλωθούν ξανά τις ερχόμενες εβδομάδες για να προσπαθήσουν να μας πείσουν να συμφωνήσουμε. Είμαστε σαφείς --δεν θα ψηφίσουμε αυτήν την ταπείνωση!», δήλωσε σε μήνυμά του στο Twitter ο Σάμι Γουίλσον.

O Tζέφρι Ντόναλντσον από το κόμμα DUP δήλωσε στο BBC ότι «αυτό που ακούσαμε από τη Μέι..αυτή η συμφωνία έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει στη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου κι αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να υποστηρίξουμε».Πρόσθεσε επίσης ότι το κόμμα του "δεν φοβάται τις εκλογές", αν αυτό συμβεί ως αποτέλεσμα της αντίθεσης στη συμφωνία.

Ο πρώην Brexiteer Τζέικομπ Ρις Μογκ δήλωσε στην εκπομπή του BBC Newsnight ότι είναι τόσο δυσαρεστημένος με τη συμφωνία που θα μπορούσε να αποσύρει την υποστήριξή του προς την κυρία Μέι.

Υπενθυμίζεται ότι, Βρετανοί και Ευρωπαίοι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες κατέληξαν σε συμφωνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε «τεχνικό επίπεδο». Όπως αναφέρει το ιρλανδικό ειδησεογραφικό δίκτυο RTE, οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές συμφώνησαν σε ένα κείμενο που περιλαμβάνει λύση για ένα από τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης για το Brexit, το ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Μπόρις Τζόνσον σηκώνει τα μανίκια σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία

Από τους πρώτους που έσπευσαν να εκφράσουν την διαφωνία τους στη συμφωνία ήταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.
«Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζουν μια συμφωνία για το Brexit η οποία θα καταδικάσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε καθεστώς αποικίας, δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

«Κανείς δεν ξεγελιέται από αυτό το θέατρο. Καθυστέρηση στη σκηνοθετημένη καθυστέρηση», έγραψε ο Τζόνσον στο Twitter. «Θα επιτευχθεί συμφωνία και θα σημαίνει την παράδοση του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα καταδικαστούμε να παραμείνουμε στην τελωνειακή ένωση και υπό τον ρυθμιστικό έλεγχο των Βρυξελλών. Ο κόσμος δεν ψήφισε υπέρ ενός καθεστώτος αποικίας», είπε. «Το μέλλον μπορεί να είναι λαμπρό μόνο αν αλλάξουμε πορεία τώρα».

Ιδιαίτερα επιφυλακτική η βρετανική αντιπολίτευση

Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης με επιστολή τους προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι απαίτησαν να δώσει στο κοινοβούλιο «μια πραγματικά ουσιαστική ψηφοφορία» για τη συμφωνία Brexit που κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας στη Βουλή των Κοινοτήτων Ίαν Μπλάκφορντ, και ο Βινς Σέιμπλ, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σε κοινή επιστολή τους κάλεσαν για το δικαίωμα να καταθέσουν τροπολογίες πριν τη ψηφοφορία– δίνοντας στο κοινοβούλιο να ψηφίσει για έναν εναλλακτικό δρόμο.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση ανέφερε στο κοινοβούλιο ότι θα πρέπει αρχικά να αποδεχθεί ή να απορρίψει τη συμφωνία διαζυγίου με την ΕΕ και ότι δεν θα πρέπει να αυτομάτως να κατατεθούν τροπολογίες στη συμφωνία αυτή.

Κι ενώ οι πολιτικούς αναλυτές προσπαθούν να προβλέψουν τον αριθμό των ανταρτών στο σημερινό κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο, η συντηρητική πρωθυπουργός επιστρατεύει όλη την διπλωματική μαεστρία της για να πάρει με το μέρος της τους υπουργούς.Αλλά ο Μπορίς Τζόνσον τρίβει τα χέρια του περιμένοντας στη γωνία...

O ιστότοπος «New Republique» πλέκει το εγκώμιο στον ατίθασο εσωκομματικό εχθρό της Μέι, Μπόρις Τζόνσον, σε άρθρο του φρεσκάροντας παράλληλα την μνήμη των αναγνωστών για τα κατορθώματα του Τζόνσον.

«Μπαίνει (στην κούρσα) ο Μπόρις;Θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας;», διερωτάται στον τίτλο του το επίμαχο άρθρο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης